Home / Bewustwording

Bewustwording

Bewustwording heeft een enorme kracht. Het is de stap zetten om te willen leren, om dingen te herkennen en de kracht vinden om te kiezen. Maar ook om te beginnen met de tijd te nemen voor jezelf en met jezelf in gesprek te gaan. Zo creëer je bewustwording en leer je jezelf steeds beter kennen. Je zult een stuk gemakkelijker, zorgelozer en zonder oordelen kunnen gaan leven. Dat maakt bewustwording zo mooi.

Wat is bewustwording?

Bewustwording kun je op verschillende manieren definiëren:

 • Bewustwording is het inzicht krijgen in wie je bent en in de patronen die de manier waarop je je leven leeft bepalen.
 • Bewustwording is inzicht krijgen in een situatie en vooral in jezelf.

Bewustworden

 • Bewustwording is je realiseren dat iets je helpt, of niet. Je ontdekt dat bepaalde zorgen volslagen nutteloos zijn en dat je juist met andere aan de slag moet.

Leer jezelf kennen: bewustwording als kracht

Bewustwording kan in deze context misschien de vraag oproepen of je voordat je al deze stappen doorliep niet bewust was. Was je op die momenten dan niet wakker, heb je je dingen verbeeld? Ja en nee. Je was al in het bewustzijn, maar in een ander bewustzijn: het ego bewustzijn. In dit bewustzijn zie je (bijna) alles door de lens van angst. Wanneer dat het geval is, leef je veelal in een illusie en verbeeldt je je dus dingen. Je ziet dingen die er eigenlijk niet (meer) zijn. Dit doe je onbewust. Wanneer je bewust wordt, of misschien beter gezegd ‘ontwaakt uit de illusie’, ga je de wereld op een andere manier bekijken. Je gaat dan dus zien waar je in de illusie hebt gelooft en waarom dat zo gebeurde. Dan vallen opeens de schellen voor je ogen weg en kan je zien hoe het in het nu echt is.

Bewustwording in stappen

Bij bewustwording doorloop je daarom een aantal stappen. Met deze stappen ga je je bewustzijn verhogen. Er zijn vier fases van bewustwording die je allemaal doorloopt als je aan de slag gaat met bewustwording.

Onbewust onbekwaam

 • Je bent en leeft onbewust
 • Wat je doelen of je aandachtspunten zijn weet je niet
 • Je leeft zoals het leven naar je toekomt, zonder je er bewust van te zijn
 • Je hebt geen idee wat je talent is, waarom je op aarde bent, wat je wil of wat je valkuilen zijn

Bewust onbekwaam

 • Je hebt wel inzicht in jezelf, maar je weet nog niet goed hoe je daarop actie moet ondernemen.

Onbewust bekwaam

 • Je bent aan het ontdekken wat je levensdoel is en je snapt dat je verantwoordelijk bent voor je eigen proces, voor alle gebeurtenissen in je dagelijks leven.
 • Je kijkt naar anderen als zijnde spiegels. Je houdt anderen niet meer verantwoordelijk voor de dingen die in jouw leven gebeurden.

Bewust bekwaam

 • Je bent je ervan bewust dat je je eigen leven vorm kunt geven, jij bent de creator van je eigen leven.
 • Je weet wat jouw levensvragen en -thema’s zijn en je weet hoe je deze moet aanpakken.
 • Je krijgt steeds meer bewustwording en steeds meer begrip voor andere mensen en hun levens.
 • Je bent zover dat je je eigen pad kunt kiezen en zo ook kunt leven.

Wil jij bewust bekwaam leven? In deze podcast neemt Marjolein Berendsen van ZoMa Opleidingen je mee om je zuivere bewustzijn te versterken en bij je oneindige wijsheid te komen. Hoofd leeg, rust in je lijf en in diepe verbinding met jezelf, je hart. Onze online training ‘Leven vanuit je ware essentie’ biedt nog meer ondersteuning. Klik op de link onder de video voor meer info!

Wat is bewustwording nog meer?

Bewustwording is dus meer dan nadenken over je leven en over wat je wilt. Het is ook:

1. De zoektocht naar de antwoorden op je levensvragen

Bij levensvragen kun je denken aan vragen als

 • Wie ben ik?
 • Wat is mijn zielsmissie?
 • Waarom ben ik hier op aarde?
 • Wat is er nog meer tussen hemel en aarde?
 • Wat is het universum?

Dit zijn best diepe vragen en je doet er daarom vaak ook wel even, al dan niet een mensen leven over, om ze te beantwoorden. Bewustwording is een ongoing proces, kijk er daarom ook niet gek van op als je antwoorden gaandeweg veranderen. Zie dit als een positief teken, als een uitnodiging om nog dieper af te dalen in wie je bent en nog meer over jezelf en het leven te ontdekken!

2. De manier waarop je omgaat met je gevoeligheid, met andere mensen en dieren

Hoe meer bewustwording, hoe meer je ook komt te ontdekken over jezelf, anderen mensen, dieren, de natuur en hoe dat allemaal met elkaar samenhangt. Door je bewustwordingsproces beweeg je namelijk terug naar heelheid en eenheid. Dat betekent dat je gevoeliger wordt waardoor je ook overal verbindingen gaat zien. Gevoeliger worden betekent namelijk niet alleen dat je meer dingen voelt, maar ook meer dingen gaat zien, horen, proeven en ruiken.

3. Bewustwording kan zich ook uiten in een andere manier van eten, bewust gezond eten en goed voor jezelf zorgen

Door je bewustwording wordt je je ook meer bewust van je lichaam en welke voeding het nodig heeft. Daar waar je eerst prioriteit gaf aan andere dingen, komt nu je lichaam op de eerste plaats. Dat betekent gezonder eten, maar ook evenwichtig met je energie omspringen. Je gaat je dus ook bewust bezighouden met waar je energie van krijgt en waarvan niet. Dit kan per dag en moment verschillen.

Wil je ook ontdekken dat voeding meer is dan alleen eten en drinken? En wist je dat je ook je verlangens, wensen en behoeftes kunt voeden? Hoe je dat doet, leer je in de online training Holistisch Voeden. Door jezelf op al je niveaus te voeden, kom je weer helemaal terug in balans, bij je ware zelf.

4. Bewust leven in het hier en nu

Een andere bijkomstigheid van bewustwording is dan ook dat je meer en meer in het hier en nu komt te leven. Bij iedere keuze die je mag maken, neem je even een rust moment en stel je jezelf de vraag: welke keuze is nu op dit moment goed voor mij? Dit zorgt ervoor dat je in het hier en nu komt. Wanneer we dat niet doen, maken we namelijk al gauw keuzes op basis van een situatie uit het verleden. Maar het verleden is al ten einde gekomen en hoeft dus niet door te leven in je heden. Wanneer je je hier bewust van wordt, ga je dus bewustere keuzes maken die in lijn zijn met wie jij bent in het hier en nu.

5. Je bewust worden van het mooie dat de aarde en de natuur je te bieden heeft, en daar ook vooral van te genieten

Hierdoor ga je ook de schoonheid van de aarde en de natuur zien.

Leven in het hier en nu vraagt namelijk van je om te vertragen en om alles wat je ziet echt in je op te nemen. Om de tijd te nemen voor je beslissingen, voor de bloemen die je ziet langs de weg en hier even bij stil te staan, aan ze te ruiken en je hierover te verwonderen.

Bewustwording

Hoe meer je vertraagt, hoe meer je ook de tekens gaat zien die de natuur en je omgeving continu aan je geven. Ze waren er altijd al, jij bewoog alleen te snel om er echt bij stil te kunnen staan. Ga dus vertragen en je zal zien dat je meer en meer gaat genieten van het leven en van jezelf. Wil je hier graag mee bezig gaan, maar weet je niet goed hoe te beginnen? De online training ‘Spiritueel ontwaken’ helpt je op weg.

Bewustwording is daarom dus vooral een mooi cadeau aan jezelf, maar ook aan iedereen en alles om je heen. ZoMa Opleidingen besteedt daarom in de opleidingen en cursussen veel aandacht aan bewustwording, wat als een rode draad door de opleiding heen loopt.