Home / Algemeen / Automatisch schrift en intuïtief schrijven: de kracht van het geschreven woord

Automatisch schrift en intuïtief schrijven: de kracht van het geschreven woord

Schrijven is een mooie en vooral krachtige manier om contact te maken met je eigen binnenwereld en intuïtie. Vaak zijn er echter blokkades die je ervan weerhouden om daadwerkelijk pen en papier te pakken, op jezelf te vertrouwen en ‘gewoon’ te gaan schrijven wat er in je opkomt. In de drukte van het moderne leven vergeten we vaak de kracht van onze eigen intuïtie en innerlijke wijsheid. Gelukkig zijn er allerlei creatieve manieren om die verbinding met jezelf te herstellen. Precies: zoals automatisch schrift en intuïtief schrijven.

Benieuwd wat intuitief schrijven precies is? En hoe ook jij zometeen vol zelfvertrouwen intuitief schrijft en je je laat leiden door jouw innerlijke boodschap die zich vertaalt in heuse woorden op papier? Dít is hoe je automatisch schrift gebruikt als instrument om toegang te krijgen tot je innerlijke wereld en je op die manier nieuwe inzichten kunt ontdekken.

Automatisch schrift en intuïtief schrijven

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: intuïtief schrijven is niet heel moeilijk, maar heeft alles te maken met vertrouwen én afstemmen op jezelf. Automatisch schrift en intuïtief schrijven zijn manieren om blokkades te doorbreken en (weer) dieper in contact te komen met jouw eigen innerlijke wijsheid en eventuele boodschappen van jouw engelen.

Automatisch schrift en intuïtief schrijven

Automatisch schrift: wat is het?

Automatisch schrift is een methode waarbij je pen en papier pakt en simpelweg woorden begint te schrijven, zonder daarbij bewust na te denken over wat je nou eigenlijk op papier zet. Het doel van automatisch schrift is om schrijfblokkades te kunnen doorbreken en jouw onderbewuste de kans te geven om te spreken.

Het mooie van automatisch schrift is dat je op deze manier allerlei antwoorden kunt ontvangen op vragen die je misschien al tijden bij je draagt, zonder dat je daarover bewust na hoeft te denken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je vraagt om een oplossing voor een probleem waar je al eventjes mee worstelt of om meer duidelijkheid over een bepaalde situatie in je leven. Bij automatisch schrift geldt: blijf simpelweg gewoon schrijven met een pen in je hand, hoe gek dat misschien ook klinkt. Vaak komt er na een tijdje vanzelf een bepaald ritme op gang waardoor er als vanzelf heldere antwoorden op papier verschijnen.

Intuïtief schrijven

Intuïtief schrijven is eigelijk een soortgelijke methode, maar heeft als doel om meer contact te maken met je intuïtie en je innerlijke wijsheid in het algemeen, zonder dat je daarvoor specifieke vragen hoeft te stellen. Bij intuïtief schrijven begin je ook simpelweg met schrijven, zonder daarbij dus te veel na te denken over het onderwerp dat je behandelt.

Wel blijf je in het achterhoofd je intentie houden om in contact te komen met jouw eigen intuïtie (het heet immers niet voor niets intuïtief schrijven). Bij intuïtief schrijven is het verder belangrijk om te proberen niet te oordelen over wat je op papier schrijft, maar simpelweg te blijven observeren en inzichten als vanzelf te laten ontstaan. Door je over te geven aan wat jouw hand op papier zet, kan het intuïtief schrijven voor mooie inzichten zorgen over situaties in je leven waar je nog nooit eerder bij stil had gestaan. Bijzonder, toch?

Automatisch schrift en intuïtief schrijven

Automatisch schrift en intuïtief schrijven verbeteren

Vind je het nog moeilijk om zomaar op papier te schrijven? Je bent heus niet de enige. Je kunt automatisch schrift en intuïtief schrijven gelukkig verbeteren. Zoals met alles geldt: oefeing baart kunst. Zowel bij automatisch schrift als bij intuïtief schrijven is het belangrijk om regelmatig te oefenen en jezelf de tijd te gunnen om écht diep te zakken in de ervaring van het schrijven. Dat is extra belangrijk wanneer schrijven nieuw voor je is.

Het kan soms even duren voordat je de methode onder de knie hebt en er ook daadwerkelijk heldere antwoorden of inzichten ontstaan. Haasten is dus alles behalve een slim idee. Neem juist de tijd, creëer een fijne, stille omgeving waar je kunt zitten ‘werken’ en schrijf zonder oordeel over alles wat er in je opkomt.

Intuïtief en automatisch schrijven

Het mooie van automatisch schrift en intuïtief schrijven is dat ze de kracht hebben om jouw relatie met jezelf en met het leven an sich te verdiepen. Vaak zijn de inzichten en antwoorden die je ontvangt namelijk verhelderend en helpen ze je om meer richting te geven aan je leven. Afhankelijk van met welke thema’s jij bezig bent in je leven.

Deze krachtige, spirituele methoden helpen je om jouw eigen pad te bewandelen en om inzicht te krijgen in datgene wat jou daadwerkelijk drijft.

Wist je dat de technieken ook invloed hebben op je gedachten en emoties? Door deze op te schrijven, begint er een proces van verwerking (dat ook in hang wordt gezet door te praten) en kan kalmerend werken waardoor je beter in balans blijft. Schrijven werk dus óók helend voor jezelf.

Automatisch schrift en intuïtief schrijven

Meer rust in je dagelijks leven

Of je nu al bekend bent met automatisch schrift en intuïtief schrijven of nog niet: het is nooit te laat om te beginnen. Deze technieken brengen je immers in contact met jouw diepere, innerlijke wijsheid en helpen je om meer rust en focus te vinden in het dagelijks leven. Geef jezelf daarom de tijd en ruimte te oefenen en jouw persoonlijke groei in gang te zetten. Want laten we eerlijk zijn: wat is er mooier dan de kracht van het geschreven woord te gebruiken om meer in contact te komen met jezelf?

De opleiding tot Spiritueel Coach kan daar ook verder bij helpen. 

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog