Home / Ben ik hoogsensitief?

Ben ik hoogsensitief?

Heb je het gevoel dat je meer wordt geleefd dan dat je echt leeft? Voel jij je vaak overweldigd door emoties en prikkels uit je omgeving? Kun je intens genieten van kleine dingen in het leven, maar raak je ook snel uitgeput door sociale interactie? Wellicht ben je hoogsensitief. Hoogsensitiviteit is een gave die vaak over het hoofd wordt gezien in onze maatschappij, maar steeds meer wordt erkend als een bijzondere eigenschap die juist krachtig kan zijn. Ben jij ook nieuwsgierig op de vraag: ben ik hoogsensitief? Lees dan verder en ontdek meer over deze prachtige gave.  

Wat is hoogsensitief? 

Hoogsensitiviteit is een eigenschap die bij zo’n 20% van de bevolking voorkomt. Mensen die hoogsensitief zijn ervaren de wereld om hen heen anders dan mensen zonder deze eigenschap. Ze zijn gevoeliger voor prikkels, zoals geluiden, geuren en emoties van anderen. Dit kan resulteren in overprikkeling, vermoeidheid en stress. We horen je denken: Hier heb ik weleens last van, maar ben ik hoogsensitief? Of ben ik soms gewoon net even wat gevoeliger? Dit is een belangrijke vraag om jezelf een stukje beter te begrijpen. 

Hoogsensitief, je grootste kracht

Wil je ook positief leven door je hooggevoeligheid te gebruiken vanuit je diepste wezen? Bekijk dan de video over ‘hoogsensitief,  je grootste kracht’. In deze video leer je alles over hsp, de eigenschappen én de wijze waarop je hier optimaal gebruik van kunt maken voor een positief, gezond en gelukkig leven. Vanuit je eigen kracht!

Verschil tussen hoogsensitief en hooggevoeligheid

De termen hoogsensitief en hooggevoeligheid worden vaak verward met elkaar. Een hoogsensitief persoon is namelijk hooggevoelig maar een hooggevoelig persoon is niet altijd hoogsensitief. Ieder mens heeft wel eens te maken gehad met hooggevoeligheid. In periodes van stress ervaar je dingen als vervelender. Prikkels komen even harder binnen dan normaal. Bij een hoogsensitief persoon komen prikkels ten alle tijden harder binnen dan bij iemand die niet hoogsensitief is. 

Kenmerken van hoogsensitiviteit

Mensen die hoogsensitief zijn, hebben een aantal overeenkomende eigenschappen: 

1. Unieke belevingswereld

ben ik hoogsensitief

Hoogsensitieve mensen hebben een unieke manier van beleven. Ze kunnen intens reageren op de wereld om hen heen. Enkele kenmerken hier van zijn onder andere een diepe intuïtie, een sterk innerlijk leven, een diepgaande verbondenheid met natuur en dieren, en een grote gevoeligheid voor subtiele signalen en prikkels. 

2. Inlevingsvermogen 

Hoogsensitieve mensen hebben vaak veel empathie en kunnen zich goed inleven in anderen. Als je nog niet weet dat je hoogsensitief bent of als je je hoogsensitief zijn nog niet als kracht inzet dan kan je jezelf vaak wegcijferen voor anderen. Of juist dat je het gevoel van een ander aanneemt als iets van jezelf.  

3. Creatief 

Ben je hoogsensitief? Dan ben je vaak ook een gevoelsmens. Ook heb je een groot verbeeldingsvermogen en denkt wat dieper na over dingen in het leven. Hier geef je vaak creatieve expressie aan door bijvoorbeeld te tekenen, schrijven, zingen of dansen. 

4. Gevoelig voor prikkels 

Hoogsensitieve mensen hebben vaak een sterke behoefte aan rust en ruimte voor zichzelf. Prikkels komen namelijk harder binnen wanneer je hoogsensitief bent en je hebt meer tijd nodig om die prikkels te verwerken. Deze tijd is er niet altijd. Daarom heb je er baat bij als je hoogsensitief bent om je geregeld terug te trekken.  

5. Veiligheid 

Ben je hoogsensitief? Dan kan je een behoefte hebben aan een veilige en vertrouwde omgeving waarin je jezelf kunt zijn. Je durft dan je gevoelens en gedachten te uiten zonder veroordeeld of onbegrepen te worden. 

 

Ben ik hoogsensitief?

Nu zijn we aangekomen bij de belangrijke vraag: ‘ben ik hoogsensitief? Hoewel we in onze maatschappij eraan gewend zijn dat er labels op ons worden geplakt, is dit een vraag waar jij het beste het antwoord op kan geven.’ Voel daarom bij jezelf wat klopt en resoneert. Wat hierbij kan helpen, is je verdiepen in de verschillende soorten hoogsensitiviteit. Zoals ieder persoon uniek is, uit hoogsensitiviteit zich ook op verschillende unieke manieren. Er zijn er 4. Leer er hier meer over! 

 

Ik ben hoogsensitief en nu? 

Als je voelt dat hoogsensitiviteit met je resoneert, dan volgt natuurlijk de vraag: en nu? Allereerst mag je je beseffen dat je niet de enige bent met deze karaktereigenschap. Ga naar events voor hoogsensitief zijn en wissel ervaringen uit. Daarvoor is het ten tweede ook interessant om jezelf te observeren en onderzoek te doen naar hoogsensitief zijn en naar wat je bij jezelf observeert. Ten derde volgt acceptatie. Als je jezelf helemaal accepteert zoals je bent, ongeacht welk label je jezelf wilt opplakken, dan kan je gewoon ZIJN 

 

Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Dus waar kan je beginnen? Wat heb jij nodig als je merkt dat je bijvoorbeeld overprikkeld bent? Ook hier geldt weer: voel waar jij behoefte aan hebt door je af te stemmen op jouw lichaam. Jouw lichaam weet heel goed wat het nodig heeft. Luister hiernaar, vertrouw hierop en geef er gehoor aan. Hieronder vind je een aantal behoeftes die jouw lichaam kan aangeven wanneer je hoogsensitief bent. 

 

1. Rust 

Voel je dat je moe bent, je concentratievermogen laag is en/of weerstand hebt naar je to do’s? Gun jezelf dan even een dag niks en ga dingen doen waar je van oplaadt. Prikkels komen harder binnen en je hebt nu eenmaal wat meer tijd nodig om deze te verwerken. Het kan hierbij helpen om op een plek te zijn waar je fijn en veilig voelt. Dit kan thuis zijn of misschien bij mensen waar je je helemaal kan ontspannen.

2. Zoek de natuur op 

Ben je uit verbinding met jezelf? Voel je je doelloos? De natuur doet wonderen. Als je hoogsensitief bent, brengt de geur van bloemen, zingende vogels en de vele verschillende kleuren groen je weer thuis bij jezelf. Hierdoor krijg je weer zin in het leven. Uit onderzoek is ook gebleken dat de natuur positieve werking heeft op ons geluksgevoel en de gemoedstoestand. 

3. Vermijd negatieve nieuwsstromen 

We voelen het allemaal wanneer iemand geen fijne energie met zich meedraagt, maar wist je dat negatieve nieuwsstroming zoals social media en tv-nieuws ook invloed heeft op jouw hoogsensitief zijn? Het is daarom goed om je schermtijd te reduceren of bepaalde apps te verwijderen. Vind je apps verwijderen iets te veel van het goede? Volg dan alleen accounts waar je positieve energie van krijgt. 

 

Energie bewaken met Reiki

Gratis e-book Energie bewaken met Reiki

Als je hoogsensitief ben dan kan je moeite hebben om je energie te bewaken. Leer in dit e-book hoe je met Reiki je energie kan bewaken.

E-book downloaden

4. Goed aarden 

Merk je dat je veel in je hoofd zit en dat je minder in contact staat met je lichaam? Neem dan even de tijd om jezelf weer goed te aarden. Aarden betekent dat je je echt weer even bewust wordt van je lichaam door de stevige ondergrond onder je voeten te voelen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de natuur in te gaan zoals je hierboven hebt gelezen. Maar ook door yoga of te mediteren. Ook een visualisatie werkt erg goed. Visualiseer bijvoorbeeld dat je wortels stevig in de grond geworteld worden. Binnen no-time ben jij uit je hoofd en weer terug in je lijf! 

 

5. Begeleiding bij hoogsensitiviteit 

Soms kan je erg overrompeld zijn door je hoogsensitief . Begeleiding, van bijvoorbeeld een holistisch therapeut, kan fijn zijn. Hij of zij gaat samen met jou kijken op welke niveaus je uit balans bent. Holistisch gezien wordt er namelijk uit gegaan van 5 niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel. Wanneer je hoogsensitief bent, zijn één of meerdere niveau’s vaak uit balans. Een holistisch therapeut/coach reikt jou verschillende methodes en tools aan waar jij persoonlijk het meesten aan hebt. Erg nuttig om zo weer in je kracht te komen! 

 

6. Reiki 

Als je hoogsensitief bent dan gebeurt er aardig veel in je energieveld. Loop je snel leeg op energie en/of heb je het gevoel altijd een tekort aan energie te hebben? Dan kan het best eens zo zijn dat je één of meerdere energielekken hebt. Reiki kan dan uitkomst bieden. Met Reiki ga je deze lekken opsporen, zodat je ze weer kan dichten. Ook leer je met Reiki hoe je je energie kan bewaken. 

 

Onze erkende Reiki cursussen leren je hoe je kan werken met de energie die door je heen stroomt, zodat ook jij meer geluk, balans en energie gaat ervaren. Wil je meer weten over Reiki en dit inzetten bij jou hoogsensitief zijn? Volg een van onze proeflessen over Reiki om te voelen of het iets voor je is.