Heb je soms het gevoel dat bepaalde gebeurtenissen jou sneller overstuur maken dan een ander? Heb je moeite met harde geluiden en zeer drukke omgevingen? Heb je het gevoel dat je het overzicht niet kan bewaren? Blijven je emoties lang hangen en krijg je ze niet van je afgezet? Als deze kenmerken je bekend voorkomen, zou het wel eens goed kunnen dat jij tot die 20% van de bevolking behoort die hoogsensitief is.

Wanneer ben ik hoogsensitief?

Een hoogsensitief persoon, ook wel HSP genoemd, reageert veel sterker op prikkels. Die prikkels kunnen zowel van buitenaf komen als van binnenuit. Hierdoor zal iemand die hoogsensitief is sneller overprikkeld raken en zo onrustig worden. Vaak zullen zij zich dan even terugtrekken om hun rust terug te vinden. Dit zorgt ervoor dat het voor de omgeving soms moeilijk te snappen is. Zoals we reeds aanhaalden, kunnen die prikkels zeer divers zijn.

Wil je ook positief leven door je hooggevoeligheid te gebruiken vanuit je diepste wezen? Volg dan de online cursus Hooggevoeligheid als Kracht. In deze cursus leer je alles over hsp, de eigenschappen én de wijze waarop je hier optimaal gebruik van kunt maken voor een positief, gezond en gelukkig leven. Vanuit je eigen kracht!

Ben ik hoogsensitief als ik prikkels sterk ervaar?

Zintuiglijke prikkels zoals ruiken, smaken, zien, horen, kunnen veel sterker en gedetailleerder binnenkomen dan bij iemand anders. De prikkels kunnen echter ook slaan op het aanvoelen van emoties en spanningen. Zo zal iemand die hoogsensitief is sneller de stemming van mensen uit zijn omgeving aanvoelen en zal hij ook de eigen emoties sterker ervaren.

Ik ben hoogsensitief, en nu?

Vaak worden hoogsensitieve personen eerder negatief bestempeld, alsof het een stoornis zou zijn. Echter het sterker aanvoelen kan ook een groot voordeel en een sterkte zijn. Iemand met HSP vertoont een grote vorm van empathie waardoor zij sneller in staat zijn om anderen te helpen zonder dat die daar effectief om vragen. De grotere zin voor details zorgt ervoor dat een hoogsensitief persoon zeer nauwkeurig en punctueel kan werken.

Ben ik hoogsensitief

Iets is pas af als het helemaal tot in de puntjes afgewerkt is en geen fouten bevat. Niet alleen negatieve gevoelens worden sterker ervaren, ook emoties als vreugde en blijdschap worden sterk uitvergroot wat intens genieten van kleine dingen mogelijk maakt. Iets wat bij andere mensen eerder zeldzaam is.

Ik ben hoogsensitief: kan ik begeleiding krijgen?

Zie je de vele voordelen van je hoogsensitiviteit (nog) niet in, een coach of therapeut kan je hierbij op weg helpen. Het kan flink verwarrend zijn om hoogsensitief te zijn en vaak hebben die mensen het moeilijk omdat ze snel overprikkeld zijn, sneller moe zijn, zich onrustiger voelen en onbegrip ervaren. Een coach kan je helpen om vat te krijgen op je leven als hoogsensitief persoon en om wat een nadeel lijkt om te buigen in een voordeel. Iemand die hooggevoelig is, is niet minderwaardig aan anderen, maar gewoon anders op zijn eigen en unieke manier en net die instelling zorgt ervoor dat hoogsensitiviteit op zich geen last of belemmering hoeft te zijn, maar gewoon iets waar rekening mee gehouden dient te worden.

Ook voor de omgeving kan het vaak moeilijk zijn omdat zij zich niet kunnen inleven in wat het is om hoogsensitief te zijn en alle prikkels zoveel keer sterker te ervaren. Wederzijds begrip, respect en een open communicatie zijn hierbij van essentieel belang.

ZoMa Opleidingen richt zich met de opleidingen en cursussen op hoogsensitieve personen. Ben jij hoogsensitief en wil je leren hoe je dit als jouw kracht kunt inzetten om andere mensen vanuit je hart te kunnen begeleiden? Volg dan een gratis proefles of schrijf je in voor de opleiding tot Holistisch Therapeut.