Home / Zijnsoriëntatie

Zijnsoriëntatie

Wanneer de conceptie plaatsvindt, ontstaat er één cel. Dit is de eerste cel die jouw bestaan tot een feit maakte. In deze eerste cel ligt alle informatie over wie jij werkelijk bent, opgeslagen. Wie jij werkelijk bent, is dus al heel en compleet. Dit is de grondslag van Zijnsoriëntatie. Naarmate je ouder wordt, komen er zogenaamde beschermlaagjes om jouw ware essentie heen: patronen en overtuigingen. Deze leiden je weg van wie je werkelijk bent en belemmeren je dus onbewust. Door aan Zijnsoriëntatie te doen, ga je deze zogenaamde beschermlaagjes stap voor stap afleggen waardoor je weer in contact komt met die allereerste cel: jouw ware aard.

Hoe is Zijnsoriëntatie ontstaan?

Zijnsoriëntatie is in de jaren ’80 ontwikkeld en beschreven door Hans Knibbe. Hij is tevens de oprichter van de School voor Zijnsoriëntatie. Hij is uitgegaan van het feit dat ieder mens gevormd is door condities (patronen en overtuigingen), maar van oorsprong juist een spiritueel wezen is.

Zijnsorientatie

Zijnsoriëntatie richt zich op het bereiken van die spirituele dimensie in jezelf, zodat het licht van liefde weer in je hart kan gaan schijnen.

Wat is Zijnsoriëntatie?

Zijnsoriëntatie is een beoefening die je leert weer te voelen wie je werkelijk bent. Meditatie en visualisatie-oefeningen onder begeleiding van een spirituele coach therapeut staat hierbij centraal. In meditatieve staat kun je namelijk gaan voelen wie je werkelijk bent: een spiritueel wezen dat al heel en compleet is. En ook wat je allemaal niet bent.

In deze korte vlog legt Marjolein van ZoMa Opleidingen in een notendop uit waarom Zijnsoriëntatie in je dagelijks leven zo belangrijk is.

Zijnsoriëntatie maakt je los van illusoire identificaties

Zo heb je volgens Zijnoriëntatie een lichaam, maar je bent het niet. Je hebt gedachten, maar je bent ze niet. Je hebt gevoelens, maar je bent ze niet. Je lichaam betreedt deze wereld en verlaat deze wereld ook weer op een dag. Zo ook komen en gaan gedachten en emoties.

Zijnsgeoriënteerde meditatie

Door regelmatig in meditatie te gaan, ga je op een gegeven moment voelen hoe dit alles als in een drie dimensionale wereld om je heen hangt. Je wordt je er dan bewust van dat het eigenlijk losstaat van wie jij bent. Het zijn herinneringen, ervaringen, woorden etc. uit het verleden die je hebt meegemaakt, maar niet hebt verwerkt en daarom nog om je heen bouncen als het ware en je aandacht trekken.

Zijnsoriëntatie maakt je bewust van je reactieve gedrag

In het dagelijks leven noemen we dit patronen en overtuigingen. Deze zijn ons vaker wel dan niet tot last. Ze manifesteren zich vaak ook onbewust: je hebt er dus geen controle over. Zonder dat je het weet, handel je op een bepaalde manier, zeg en doe je dingen die eigenlijk helemaal niet overeenstemmen met jouw oorspronkelijke aard. Het is moeilijk om hier in de gang van alledag zicht op te krijgen, laat staan vat op te krijgen.

Een open houding is key bij Zijnsoriëntatie

Daarom staat meditatie bij Zijnsoriëntatie centraal. In meditatieve staat kun je namelijk vanuit rust en ontspanning wel zicht en vat krijgen op je patronen en overtuigingen. Een open houding staat hierbij centraal: zonder oordelen waarderen hoe iets is. Dit zorgt ervoor dat je afscheid kunt nemen van je patronen en overtuigingen. Vanuit deze staat van zijn kun je zien waar jouw patronen en overtuigingen vandaan komen, welke emotie je nog mag doorvoelen en welke les je eruit kan trekken. Zo breng je meteen ook jouw holistische niveaus weer meer in balans.

Zijnsoriëntatie leidt je naar de bron van je bestaan

Hoe vaker je aan Zijnsoriëntatie doet, hoe meer je kunt gaan rusten in je zijn en aanwezig kunt zijn en blijven in het hier en nu. Door Zijnsoriëntatie leg je namelijk meer en meer van die beschermlaagjes af waardoor je steeds dichterbij jouw kern komt, de ziel die je bent. Hierdoor kun je ook steeds meer een open houding aannemen in je dagelijks leven. Je hoeft dus niet meer te strijden met gedachten over wat werkelijkheid is. Dit creëert ook ruimte om te gaan doen wat je werkelijk wilt. Onze online training ‘Leven vanuit je ware essentie’ begeleidt je hierin.

In deze podcast neemt Marjolein Berendsen van ZoMa Opleidingen je mee in Zijnsgeoriënteerde meditatie die je helpt om volledig vanuit je essentie, spiritueel bewust te leven. Hierdoor word je simpelweg nog gelukkiger omdat je volledig leeft vanuit jouw ware Zelf.

Vier bewustzijnsniveaus van Zijnsoriëntatie

Bij de ontwikkeling van Zijnsoriëntatie spelen vier bewustzijnsniveaus een rol: geen perspectief, eerste perspectief, tweede perspectief en derde perspectief.

Geen perspectief

Als je geen perspectief hebt, dan bevindt je je in een uitzichtloze situatie die zich kenmerkt door angst, onzekerheid, etc. Je ziet geen uitweg en je wordt geleefd in plaats dat je je leven beleeft.

Het eerste perspectief

Het eerste perspectief biedt wel zicht op de werkelijkheid maar deze staat nog ver van je af. Je leert om pijn te erkennen en deze te doorvoelen zodat deze je niet langer onbewust belemmert. Je ervaart doorbraken, komt steviger in je schoenen te staan en je wordt steeds nieuwsgieriger naar wat het leven je nog meer te brengen heeft.

Het tweede perspectief

In het tweede perspectief zie je wie je vanuit de bron bent. Je komt in contact met je wijsheid, kracht en schoonheid en je aandacht wordt gericht op je ware natuur. In dit tweede perspectief wordt het je steeds duidelijker wie je bent en wat je hier op aarde wilt manifesteren; wat jouw leven zingeving schenkt. Door Zijnsoriëntatie te blijven beoefenen, zal dit beeld steeds scherper worden en kun je hier stap voor stap naartoe werken.

Zijnorientatie

Het derde perspectief

Dit kun je ook wel de adem van de liefde noemen. Je bent één met het leven, met alles in en om je heen ervaar je eenheid. Je bent weer direct verbonden met je ziel en je handelt en communiceert vanuit je hart. Het enige wat je hoeft te doen, is zijn en van daaruit kleur je intuïtief je leven verder in.

Alles gebeurt Zijnsgeoriënteerd

Dit proces van Zijnsoriëntatie is voor iedereen anders. Het is daarom moeilijk te zeggen hoelang je erover doet om bij het derde perspectief te komen. Dit is geheel afhankelijk van waar je doorheen hebt te werken: trauma’s, pijnen, overtuigingen en patronen. Maar ook van wat er op je pad komt en welke keuzes je maakt.

Hiermee wordt niet bedoelt dat een bepaalde keuze beter is dan een ander. Elke keuze brengt altijd waardevolle inzichten met zich mee en helpt je dichterbij je ware zelf te komen. Wel zijn er keuzes die je via de toeristische route leiden, die vaak dus net even wat langer duren dan wanneer je de hoofdweg neemt. Dit weet je vaak pas achteraf, laat het je dus niet afremmen. Doe wat goed voelt in het moment en vind vrede in je keuzes en de weg die je (hebt) afgelegd.

Heb vrede met je Zijnsgeoriënteerde keuzes

Zijnsoriëntatie leert je om ook hier vrede en acceptatie in te vinden. Linksom of rechtsom, in dit leven of een volgend leven; jouw ziel weet dat je op die eindbestemming gaat komen. Hoelang je daarover doet, is irrelevant; want in wezen is tijd illusoir en gebeurt alles in één en hetzelfde moment: het hier en nu.

Zijnsoriëntatie is een blijmoedige ontdekkingsreis

Ook zou het dan eerder een worsteling voelen dan als een blijmoedige ontdekkingsreis. Jezelf verbeteren duidt er namelijk op dat je niet goed bent zoals je bent. En dat is nu net de overtuiging die er juist voor zorgt dat je bij jezelf vandaan raakt. Je bent al goed zoals je bent, zoals je geboren bent. Daar wil je naartoe terug en precies daar helpt Zijnsoriëntatie je bij op een hele mooie, zachte en liefdevolle manier.

Zijnsorientatie

Zijnsoriëntatie bij ZoMa Opleidingen

In de opleiding tot Holistisch Therapeut wordt Zijnsoriëntatie als uitgangspunt genomen. In de twee jaar van de opleiding leer je weer volledig te leven vanuit je kern: je bent vanuit de oorsprong heel en compleet. Op deze basis leer je vanuit je hart te leven, oordeelvrij en vanuit onvoorwaardelijke liefde.

Als je interesse hebt in de opleiding, kom dan eens naar één van onze informatiebijeenkomsten. Je bent van harte welkom!