Home / Wat is HSP?

Wat is HSP?

Hsp betekent letterlijk Hoog Sensitief Persoon. Maar wat is hsp? Als hsp ben je anders dan anderen. Dat is iets dat je altijd al gevoeld hebt. Misschien heb je het nog niet durven accepteren, omdat het lastig is om hsp te zijn. Of je hebt je erbij neergelegd dat je anders bent dan anderen. Hsp ontdekken, ontwikkelen en accepteren kan een flinke zoektocht zijn. Er is geen gebruiksaanwijzing voor hsp, want iedere hsp is anders.

Wat is hsp?

Hsp is een verhoogde tot extreme gevoeligheid voor externe prikkels en indrukken. Je wordt ermee geboren. Mensen met deze eigenschap krijgen vaak te horen dat ze ‘zo gevoelig zijn’. Ze mijden lawaaiige omgevingen, situaties die niet harmonisch zijn en hebben veel tijd nodig om bij te komen van alle indrukken. Een hsp heeft de neiging om zijn eigen gedrag en levenshouding af te stemmen op anderen. Daarmee raken ze echter makkelijk zichzelf kwijt.

Wil je ook positief leven door je hooggevoeligheid te gebruiken vanuit je diepste wezen? Volg dan de online cursus Hooggevoeligheid als Kracht. In deze cursus leer je alles over hsp, de eigenschappen én de wijze waarop je hier optimaal gebruik van kunt maken voor een positief, gezond en gelukkig leven. Vanuit je eigen kracht!

Het risico om steeds weer opnieuw over de eigen grenzen heen te gaan is daardoor zeer aanwezig en de kans op een burn out wordt steeds groter. Wanneer je als HSP leert om die grenzen te bewaken en dicht bij jezelf te blijven dan opent zich een nieuwe wereld. Dan blijkt jouw uitzonderlijke gevoeligheid een talent te zijn, waar je heel veel voldoening van kan hebben.

Hsp coach of therapeut

Hsp kan voelen als een beperking. Als je weet hoe je ermee om moet gaan, ga je de bijzondere mogelijkheden ervan ontdekken. Een coach of therapeut kan je helpen met verschillende thema’s.

Waar je als hsp tegenaan loopt:

  • Meer verdieping in je leven, de rem eraf halen
  • Beter inzicht in jezelf en je mogelijkheden
  • Meer energie, plezier
  • Een sterker gevoel van richting
  • Meer op één lijn zitten met gevoel en verstand
  • Eruit halen wat er echt in zit
  • Niet meer in een kring ronddraaien
  • Van een kruispunt afkomen
  • Terugkerende patronen doorbreken

Gevoelig voor prikkels

Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger dan anderen. Iemand die zeer gevoelig is noemen we hsp. Een hsp is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens.

Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor een hsp al snel te veel zijn; zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels en indrukken.

Wat is hsp

Hsp als eigenschap

Hsp is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Het is een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen. Het is niet iets om je voor te schamen: hsp zijn is juist een prachtige eigenschap als je leert hoe je er mee om moet gaan!

Bij ZoMa Opleidingen kun je een gratis proefles hsp als kracht volgen. Als je interesse hebt in de opleiding tot Holistisch Therapeut, is dit een prachtige manier om kennis te maken met onze lesmethodes en de manier waarop jij als hsp deze kwaliteiten volop kunt gaan benutten!