Home / Blog / Beltane Festival: laat jouw dromen werkelijkheid worden

Beltane Festival: laat jouw dromen werkelijkheid worden

Ieder jaar vinden er in de natuur belangrijke overgangsmomenten plaats. Het Meifeest, door de Ieren Beltane Festival genoemd, is er daar eentje van. Deze rite of passage wordt ieder jaar op 1 mei gevierd. De lente is dan op haar piek wat betekent dat we ons langzaamaan richting de zomer gaan bewegen. Om deze tijd van optimisme, groei en overvloed bewust te vieren, gebruikten de oude volkeren speciale rituelen. Deze rituelen kun je vandaag de dag nog steeds inzetten en wel om jouw dromen en verlangens te stimuleren tot een positieve uitkomst. We hebben er daarom een aantal voor je op een rijtje gezet!

Wat vieren we met het Meifeest?

Het Meifeest is een overgangsmoment. In het Engels wordt dit mooi verwoord met de term rite of passage. Deze momenten vinden plaats wanneer iemand of iets een belangrijk stadium in het leven bereikt. Geboorte, de transitie van kindertijd naar volwassenheid en de dood zijn hier voorbeelden van. Maar ook in de natuur vinden belangrijke overgangsmomenten plaats.

Beltane Festival

Het Meifeest is er hier één van. Dit is namelijk het moment waarop de lente op haar piek is. Deze rite of passage wordt altijd gevierd tussen twee andere belangrijke overgangsmomenten in: de Spring Equinox en the Summer Solstice. De viering van dit moment, de geboorte van de komende zomer, vruchtbaarheid en overvloed staan centraal op deze feestdag.

Beltane: het vuur festival

Het Meifeest hebben wij overgenomen van de Ieren, dat bij hen beter bekend is onder de naam Beltane Festival. Beltane komt dan ook van het Ierse woord Belotenia en betekent ‘schitterende vreugdevuren’. Vreugdevuren werden in vroegere tijden ingezet tijdens het festival om bescherming te vragen voor vee, melkproducten, mensen en om groei te stimuleren. Men geloofde namelijk dat vuur en rook een reinigende kracht bezaten die het kwaad, ziekte en andere negatieve energieën verjoegen. Wat er dan overbleef, was optimisme. Een onmisbare gemoedstoestand volgens de Ieren om een positieve uitkomst te manifesteren! Later hebben ook andere culturen uit verschillende landen dit lentefeest overgenomen, waaronder Nederland.

Stimuleer jouw dromen en verlangens

Vandaag de dag is de bescherming van vee of melkproducten niet meer ieders verlangen. Maar groei is één van de elementen die Beltane Festival stimuleert en ze verandert daarom graag mee met de huidige tijd. Voel je dan ook vrij om deze rite of passage in te zetten om de groei van andersoortige verlangens of dromen te stimuleren en van negatieve invloeden te vrijwaren. Neem daarom op 1 mei een moment om te voelen wat jij graag gerealiseerd zou willen hebben deze zomer. Welke droom draag jij nu al een tijdje dicht bij je in je hart en kan wel een beetje optimisme gebruiken, zodat deze werkelijkheid kan worden?

Meifeest

Gratis E-book: in tien stappen een heldere levensmissie

In dit gratis E-book vind je diepgaande vragen, die je jezelf kan stellen om je diepste verlangens en dromen te kunnen manifesteren.

E-book downloaden

Rituelen om Beltane te vieren

Tijdens het Beltane Festival wordt met behulp van rituelen stil gestaan bij dit overgangsmoment waarbij het oude plaatsmaakt voor het nieuwe. Om jouw dromen en verlangens met een beetje extra optimisme te verrijken, hebben we daarom een aantal traditionele Beltane rituelen voor je uitgezocht. Je kan ze allemaal samenvoegen tot één groot holistisch ritueel, maar je kan er ook eentje of een paar uitkiezen. Het mag en kan allemaal!

1. Maak een vreugdevuur

Maak een groot Beltane vreugdevuur met familieleden, vrienden, kennissen, buren, etc. Nodig iedereen uit om hun huisdieren mee te nemen. Dieren, met name vee, namen namelijk een belangrijke rol in tijdens het Beltane Festival. Neem vervolgens met z’n allen plaats rondom het vreugdevuur en maak muziek, dans en bovenal: heb plezier! Is een groot vreugdevuur niet mogelijk of wil je dit ritueel graag solo doen? Gebruik dan een vuurkorf of omring je met mooie aangestoken kaarsen.

2. Stimuleer de vruchtbaarheid van je dromen

Om de vruchtbaarheid van jouw dromen te stimuleren, kun je ook het Beltane vreugdevuur gebruiken. Pak pen en papier en schrijf op wat je wilt loslaten en wat je wilt aantrekken op twee aparte papiertjes. Verbrand deze vervolgens één voor één in jouw vreugdevuur. Is dat niet mogelijk? Kun je ze ook begraven op een speciaal plekje in je tuin of een andere plek die jou dierbaar is.

Laat de papiertjes hier liggen na het ritueel en kom er zo nu en dan bij terug. Neem in die momenten even de tijd om je weer af te stemmen op jouw dromen. Voel welke stappen er nodig zijn op dat moment. Wanneer je dromen zijn uitgekomen, verbrand je ze of gooi je ze bij het oud papier, etc.

Meditatie verlangens laten uitkomen

Visualisatie is een krachtig instrument om jouw verlangens helder te krijgen en extra groeikracht bij te zetten. In deze visualisatie meditatie begeleidt Marjolein je hierbij.

3. Hergebruik de overblijfselen van het vreugdevuur

Wanneer het Beltane vreugdevuur was gedoofd, besprenkelden de mensen in vroegere tijden zichzelf en/of hun gewassen en vee met het as dat overbleef. De nog brandende fakkels werden mee naar huis genomen. Mensen staken hiermee hun eigen haard aan en/of liepen er ritueel mee rondom hun huis. Zo creëerden ze een schild van protectie die negatieve invloeden buitenhield, maar optimistische invloeden binnenliet.

Nu zou je het as kunnen gebruiken voor je huiskamerplanten of de planten in de tuin. Met een fakkel in of rondom je huis lopen, is misschien wat gevaarlijk of voelt gek. Wat je daarom ook kunt doen is een wierookstokje of een bosje salie aansteken met het vuur van jouw vreugdevuur en hiermee in of rondom je huis lopen. Spreek hierbij de intentie voor bescherming en het aantrekken van optimistische invloeden hardop uit. Dat versterkt de werking van dit ritueel!

4. Maak een groot feestmaal

Waar je ook komt, wanneer er een feest is, staan eten en drinken vaak centraal. Zo ook tijdens Beltane Festival. Traditioneel werd er altijd ceremonieel een lam geofferd tijdens Beltane Festival. Maar tijden veranderen en dieren offeren is niet meer helemaal van nu. Creëer daarom een feestmaal met je eigen unieke twist. Komen er meerdere mensen bij je eten en vind je het bijvoorbeeld lastig om voor grote aantallen te koken? Potluck doet het altijd goed met dit soort samenkomsten. Potluck betekent dat iedereen een eigen bereid gerecht meeneemt waar iedereen van mag eten.

5. Zet een bord klaar voor de spirits en fairies

De pot met goud aan het einde van de regenboog is iets dat uit Ierland afkomstig is. Ook geloofden deze vroegere volken al in het bestaan van spirits, fairies en kabouters. Deze wezentjes nemen daarom een belangrijke plek in tijdens het Beltane Festival. Betrek ze bij jouw vreugdefeest door een bord met eten speciaal voor hen neer te zetten. Hiermee toon je je welwillendheid naar hen toe en dat zullen ze waarderen en belonen door je te helpen bij het verwerkelijken van jouw dromen en verlangens.

Het beltane festival

6. Leg bloemen voor je raam of bij de deur

Zoals met Kerst een kerstboom wordt versierd, zo is het met Beltane Festival gebruikelijk om een meiboom te versieren. Traditioneel versierde het oudste lid van een huishouden de meiboom met kaarsjes of miniaturen fakkels, strikjes, geschilderde schelpjes en felgekleurde bloemen. Wil je dit ritueel doen, maar heb je geen meiboom in je tuin? Je kan dan ook meitakken versieren met linten en dergelijke en deze ophangen in je huis, bij de voordeur of ze voor het raam neerleggen.

Anderen lazen ook

 • 15.09.2023

  De 5 kenmerken van een Spiritueel Coach

  Lees de blog
 • 14.08.2023

  Paul Vossen: Ik gaf mezelf over aan de flow van het leven

  Lees de blog
 • 09.08.2023

  Interview met Eva Alberda: Ik merkte meer synchroniciteiten in mijn leven

  Lees de blog