Home / Dromen waarmaken: de meest voorkomende valkuilen

Dromen waarmaken: de meest voorkomende valkuilen

Dromen hebben we allemaal. Toch kan het door bepaalde valkuilen erg moeilijk zijn om ze te verwezenlijken. Is het voor jou ook meestal een uitdaging om je dromen na te jagen? Dan helpt het om in dit artikel te ontdekken wat deze valkuilen zijn!

Onduidelijke doelen stellen

Eén van de meest voorkomende valkuilen is het niet stellen van een duidelijk doel. Misschien wil jij wel liefde vinden, een nieuwe job score of plots veel geld verdienen, maar wat houdt dit precies in?

Het is belangrijk om zo precies mogelijk te zijn, zodat je gerichter aan de slag kan gaan. Wil jij meer geld verdienen? Bedenk je dan op welke manier je dit zou willen verwezenlijken. Nadien kan je je doel kracht bijzetten door een vision board te maken. Het helpt je je focus te houden op datgene wat je wilt bereiken.

Hopen in plaats van doen

Om je dromen waar te maken, dien je stappen te ondernemen. Hopen dat je dromen vanzelf werkelijkheid worden, helpt je niet veel voorruit. Uiteraard is het belangrijk om vertrouwen te hebben in het universum, maar je moet er zelf ook wel wat voor doen.

Je bedenkt dus het best een strategie, zodat je dromen haalbaar worden. Zo kan je ook gerichter te werk gaan, waardoor je geen tijd en energie verspilt. Maak je strategie zo duidelijk mogelijk en dien het indien nodig op in kleinere plannen.

Te snel opgeven

De dingen verlopen niet altijd zoals jij dat zou willen. Dat is vaak vervelend. En misschien heb je dan zin om op te geven. Maar juist op die momenten is het belangrijk om door te zetten. Want door niet op te geven tijdens moeilijke momenten in je leven, leer je sterker in je schoenen staan en vindt er dus zelfontwikkeling plaats.

Vertrouw dus voldoende op je eigen kunnen en realiseer je dat situaties veranderen. Je hebt niet alles in de hand en dat is oké. Af en toe zijn er tegenslagen. Die horen er ook gewoon bij. Pas indien nodig je doel en werkmethode aan en blijf gefocust.

Uitstelgedrag vertonen

‘Ik doe het morgen wel. Iets wat we allemaal weleens over onze lippen gehaald hebben. Maar uitstelgedrag is erg nefast als je wilt je dromen najagen. Je doet dus het best zoveel mogelijk op het moment.

Indien je uitstelgedrag van te weinig energie komt, is het een goed idee om je gewoontes te observeren. Misschien ben je te vermoeid omdat je niet gezond eet? Of kan het zijn dat je de verkeerde prioriteiten stelt? Neem je levensstijl eens goed onder de loep en maak indien nodig veranderingen.

Negatieve invloeden toelaten

Een andere grote valkuil is negatieve invloeden toelaten in je leven. Het verwezenlijken van je dromen draait natuurlijk om jezelf, maar negatieve mensen kunnen ervoor zorgen dat jij je doel niet behaalt. Want zij beïnvloeden je bewust of onbewust. Deze mensen kunnen het goed met je menen, maar gewoon niet achter je doelen staan. Misschien omdat ze het niet begrijpen of omdat ze een andere mening hebben.

In dat geval is het belangrijk om jezelf eraan te herinneren waarom dit voor jou een belangrijk levensdoel is. Maak je dierbaren ook goed duidelijk wat het voor jou betekent om deze specifieke droom te verwezenlijken. Willen zij je nog steeds van je doelen afhalen? Dan is het misschien een goed idee om wat afstand te nemen. Zij die het goed met je menen, beseffen vroeg of laat echt wel waarom je dit wilt. Soms is het ook gewoon beter om je dromen voor jezelf te houden, zodat je je door niemand kan laten beïnvloeden!

Onrealistische dromen hebben

Dit is een moeilijk struikelblok. Want wat maakt je droom nu juist onrealistisch? Zijn er wel limieten als het op dromen aankomt? De waarheid is dat heel veel mogelijk is. Maar je hebt er wel voldoende energie en tijd voor nodig. Wees dus eerlijk met jezelf, bekijk je dromen en durf je af te vragen of deze voor jou wel haalbaar zijn. Probeer ook geen tijdslimiet op je doelen te zetten. Wat voor de ene persoon een week duurt om te verwezenlijken, kan voor jou enkele maanden duren. Het is dus erg moeilijk om er een exacte tijd op te plaatsen. En wanneer het je dan niet lukt, raak je alleen maar gefrustreerd en het heeft een nadelig effect op je eigenwaarde.

Wil je wel werken met een deadline, omdat dit je motiveert? Zorg er dan voor dat deze realistisch is. Ook is het handig om enkele taken uit handen te geven. Misschien verreist het bereiken van je doel wel bepaalde taken die minder goed aansluiten bij je talenten en vaardigheden. In dat geval kan je deze uit handen geven en zo je moeilijke droom toch verwezenlijken.