Home / Blog / Spring Equinox

Spring Equinox

De Spring Equinox markeert de overgangsperiode van winter naar lente. Vernieuwing, een frisse start, vruchtbaarheid en een overvloedig groene natuur zijn hierbij kernbegrippen. Deze periode gaat daarom vaak gepaard met blijheid, enthousiasme en hoopvol optimisme. Om jezelf niet halsoverkop te verliezen in deze sprankelende Spring Equinox energie, vind je hier een holistische aanpak die balans garandeert.

Wat is de Spring Equinox?

De Spring Equinox markeert een overgang van seizoenen. Spring is Engels voor lente en Equinox is Latijns voor gelijkheid van dag en nacht. Dit betekent dat de dag en de nacht even lang duren op de dag van de Spring Equinox. Afhankelijk van de tijdzone en het jaar vier je met de Spring Equinox de overgang van winter naar lente. Zo wordt op het noordelijk halfrond de Spring Equinox gevierd op 21 of 22 maart en het zuidelijk halfrond viert de Spring Equinox op 22 of 23 september.

Wat is de Spring Equinox?

Wat vieren we met de Spring Equinox?

De lente volgt de winter op. Na een lange periode van donkerte, stilstand en naar binnen keren wordt het weer lichter, er komt weer beweging in alles en we voelen de uitnodiging om onszelf weer meer te laten zien. Ook kunnen we met het aanbreken van de lente zien wat ons diepe innerlijke werk tijdens de winter ons gebracht heeft. Dat vieren we met de Spring Equinox.

In het oude Egypte werd dit gevierd door de wederopstanding van hun zonnegod Hores tezamen met de terugkomst van één van hun lente goden, Osiris. Ze vierden dit onder andere met luxe beschilderde eieren die symbool stonden voor vruchtbaarheid en nieuw leven. Vandaag gebruiken we deze symboliek op het noordelijk halfrond nog steeds, maar dan om Pasen te vieren. Dat ook plaatsvindt tijdens het lenteseizoen.

Zet de Spring Equinox energie gebalanceerd in

Omdat er met de Spring Equinox meer licht naar de aarde komt, is er meer energie beschikbaar. Licht is namelijk energie. Het kan daarom verleidelijk zijn om direct vol gas met van alles van start te gaan in de lente. Maar zoals de naam Equinox al aangeeft, is balans (de gelijkheid van dag en nacht) het toverwoord. Ga je te enthousiast van start, ga je hieraan voorbij en kom je al snel in een onbalans terecht.

De Spring Equinox

Holistisch meebewegen met de Spring Equinox

Als je naar de natuur kijkt in de lente, zie je dat deze ook langzaam op gang komt. Eerst zijn er een aantal regenbuien nodig om al het oude weg te spoelen en vervolgens kan het nieuwe geleidelijk tot bloei komen. De lente is daarom ook voor jou een periode om rustig op gang te komen en optimaal om jezelf te reinigen op alle vijf holistische niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel. Hieronder vind je een aantal manieren om de overgang van winter naar lente holistisch te reguleren bij jezelf, zodat je straks in de zomer kunt floreren!

1. Fysiek niveau: reset je lichaam

Omdat de winter een periode is van naar binnen keren, kunnen er veel oude emoties en denkpatronen naar boven zijn gekomen. Volgens de Chinese Geneeswijze kunnen deze zijn opgeslagen in bepaalde organen en kunnen zo ons fysieke welzijn beïnvloeden. Daarbij hebben we vaak ook een langzamere spijsvertering en worden we 1 of meerdere keren ziek gedurende de winterperiode. Door een detox te doen tijdens de Spring Equinox op fysiek niveau help je je lichaam om alle residuen uit haar systeem te spoelen. Een gevarieerd Ayurvedisch dieet op basis van seizoen producten helpt je vervolgens om je lichaam blijvend te reinigen. Gecombineerd met voldoende beweging, komt jouw lichaam vrolijk uit haar winterslaap.

2. Emotioneel niveau: hydrateer en reflecteer op jezelf

Emoties worden aangestuurd door het water element. Om je emotionele niveau te reinigen is het daarom belangrijk om voldoende water te drinken. Maar ook een lekkere hydraterende thee als hibiscus is een goede optie. Reflecteer ook op de emoties die je hebt doorvoelt en losgelaten tijdens de winter. Welke boodschap hebben ze je gebracht en hoe kun je deze inzetten als katalysator voor groei?

3. Mentaal niveau: kom in beweging

Tijdens de winter is het koud en nat. Dat nodigt de meesten veelal niet uit om eens lekker in beweging te komen. Onder een dekentje op de bank kruipen met een lekkere kop thee en een goed boek, serie of film wint het vaak. Ons mentale niveau wordt hierdoor gevoed en gestimuleerd, maar niet alles wordt altijd geïntegreerd. Zodra je in beweging gaat, komt alles op mentaal niveau ook weer in beweging. Je hoeft je niet te verbazen als dan opeens verschillende dingen in elkaar ‘klikken’ op mentaal niveau tijdens de Spring Equinox waardoor je vlugge stappen vooruit kunt maken.

Spring Equinox 20 maart

4. Energetisch niveau: voer oude energie af

Emoties, denkpatronen, overtuigingen, overlevingsmechanismen laten vaak ook residu achter in ons energetische lichaam. De Spring Equinox inspireert je daarom om jezelf ritueel en met intentie energetisch te reinigen met bijvoorbeeld:

 • Het branden van witte salie om de contouren van je energielichaam
 • Een douche
 • Je lichaam afstrijken met je handen
 • Door je lichaam te shaken
 • Een meditatie waarin je visualiseert dat je alle oude energie wegbrandt met de violette vlam van transformatie
 • Reiki
 • Transformational breathwork

5. Spiritueel niveau: ontwaak je spirit

De eerste zaadjes die boven de grond komen in de lente, kun je zien als het spiritueel ontwaken van een nieuwe manifestatie. Spiritueel komt namelijk van het Engelse woord ‘spirit’, wat ‘geest’ betekent in het Nederlands. Spirit zit in alles, ook in jou. Waar staat jouw spirit voor? Welke spirit wil jij laten ontwaken en meegeven aan jouw nieuwe manifestaties?

Om dit te ontdekken kun je door middel van zelfreflectie jezelf reinigen van alles wat je niet langer meer dient op spiritueel niveau. Waar heb je tijdens de winter aandacht aan besteed? Wat laat je achter je? En welke versie van jou of ‘wat’ kan er daardoor deze Spring Equinox tot bloei komen? Door met compassie te luisteren naar de antwoorden van je intuïtie kan jouw spirit ontwaken in al jouw manifestaties.

Online cursus Spiritueel Ontwaken

Wil jij vanuit authenticiteit jouw spirit manifesteren in alles wat je verlangt? De online cursus ‘Spiritueel Ontwaken’ neemt je mee op deze magische ontdekkingsreis.

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog