Home / Blog / De magie van edelstenen

De magie van edelstenen

Iedereen kent ze wel: edelstenen. Je ziet ze in sieradenwinkeltjes liggen, verwerkt in armbandjes. In speciale edelstenenwinkels zie je ze natuurlijk staan. En je hebt ze misschien vroeger ook wel zelf gezocht. Edelstenen worden steeds populairder, maar waarom is dat eigenlijk? En wat kun je er precies mee doen?

De magie van edelstenen werkt op water

Edelstenen bezitten een prachtige magische kracht. Wetenschap heeft bewezen dat edelstenen een bepaalde trilling afgeven, dus een bepaalde energie. Deze energie kan jouw trilling als mens verhogen. Hoe zit dat dan? Het boek ‘De boodschap van water’ van Masaru Emoto legt dit uit. Masaru Emoto was een natuurgeneeskundige en onderzocht water uit bronnen en slootwater. Hij zag dat het water uit de bronnen nog helemaal vol zat met kristallen en dat deze in slootwater ontbraken. Hij wilde weten of dit te beïnvloeden was en ging dit onderzoeken door negatieve energie aan het krachtig geladen bronwater en positieve energie aan het slootwater toe te voegen. Dit deed hij met edelstenen, gedachten en muziek. Hij merkte in beide gevallen dat de kristallen in het water daar op reageerden en veranderden.

Hoe linkt dit verhaal aan jouw trilling verhogen? Mensen bestaan voor 80-90% uit water. Wat betekent dat ook jij beïnvloed kunt worden door edelstenen. Je kunt edelstenen op twee verschillende manieren gebruiken. Ze kunnen positieve energie aan je systeem geven en kunnen negatieve energie uit je systeem halen. Deze combinatie maakt dat ze je trilling verhogen.

Werken met de magie van edelstenen

Maar wat kun je nu precies met edelstenen doen?

 • Je kunt edelstenen in sieraden verwerken, zodat je de kracht van die steen bij je kunt dragen.
 • Je kunt ze in je huis neerleggen om de ruimte te zuiveren en zuiver te houden.
 • Je kunt ze op therapeutische basis gebruiken om mensen te ondersteunen in hun proces.
 • Je kunt ze toevoegen aan het water dat je drinkt, etc.

Iedere edelsteen draagt ook op haar eigen manier haar steentje bij om jouw leven positief te beïnvloeden. Zo is bergkristal goed voor healing en energetisch werk, maar helpt deze je ook om helder te kunnen denken. Amethist helpt je om stress en angst te verminderen en rozenkwarts boost je zelfliefde. Wil je meer over de verschillende soorten edelstenen en hun werking weten? ‘De kracht van kristallen’ van Emma Lucy Knowles is dan een mooi boekje om te lezen.

Intuïtie en intenties meegeven aan edelstenen

Wanneer je met edelstenen werkt, is het ook heel mooi om met je intuïtie te werken. Dit kun je doen door aan je intuïtie te vragen wat er nodig is, wat je mag gaan inzetten en welke intentie je mee mag geven. Met een intentie kun je de edelsteen positiviteit meegeven. Je kunt bijvoorbeeld zeggen ‘ik hoop dat deze stenen op holistisch niveau bijdragen aan datgene wat nodig is voor deze persoon’. Je kunt ook een cadeautje aan iemand geven, bijvoorbeeld een armbandje. Deze houd je dan tussen je handen en je zegt bijvoorbeeld: ik geef je dit zodat je nog meer kracht en liefde mag voelen en dat je bij jezelf mag blijven. Zo creëer je een samenwerking tussen jou en de edelstenen.

Wat voor edelstenen zijn er allemaal?

De pendel

De pendel is een edelsteen met een koordje eraan. Deze kun je gebruiken om ja en nee vragen te stellen aan het universum, je gidsen, je hogere bewustzijn; hoe jij dat ook ziet. Spreek met de pendel af wat ‘ja’ betekent en wat ‘nee’ betekent alvorens je je vraag stelt. Als je je pendel reinigt, houdt het koordje dan weg van het water. Deze kunnen namelijk vaak niet zo goed tegen water.

De edelsteenroller

Deze roller kun je gebruiken om spanningen als hoofdpijn te verlichten, maar ook om energie af te voeren. Een zwarte toermalijnroller helpt je bijvoorbeeld met het afvoeren van straling. Dus alles wat je hebt opgenomen van je telefoon, zendmasten tot de straling die in het eten zit. Door de roller te gebruiken kun je dit soort energieën afstrijken en je energiesysteem dus reinigen.

Massagestaven

Massagestaven helpen je om spanningen af te voeren en los te laten. Dit is een hele zachte steen en deze geeft ook weer energie aan het systeem.

De kleine pyramidesteentjes

Deze kun je gebruiken om bij je of onder een behandeltafel te leggen. Wanneer je een rozenkwarts, bergkristal en amethist driehoek hebt, heb je de zogenoemde gouden driehoek. Deze staat voor balans, waarbij bergkristal staat voor de zuivering, rozenkwarts versterkt de zelfliefde en de amethist voegt hogere trillingen toe waardoor je in een hogere bewustzijnsgraad komt. Deze kleine pyramides bundelen en trekken de energie naar beneden en boosten tegelijkertijd de energie ook weer omhoog. Dat werkt dus ook weer ontzettend krachtig door.

Healing sticks

Deze sticks kun je gebruiken om energie af te voeren. Je gebruikt de stick alsof je met een pen de energie in een persoon instraalt, recht of dwars zoals dat het beste aanvoelt. Je kunt de energie van de staaf haar werk laten doen, maar ook steun vragen of visualiseren dat er bijvoorbeeld genezend licht via de staaf op het lichaam wordt gestraald.

Chakrastenen

De naam zegt het al, deze stenen werken in op de chakra’s. Wat zijn chakra’s dan? Dat zijn de zeven energiepunten in je lichaam die langs je chakra as liggen. Chakra’s zijn als het ware de hoofdsteden langs de snelweg van jouw chakra-as. Deze stenen kunnen op een hele subtiele manier de chakra’s nog meer openen, waardoor pijn vrij kan komen en kan worden losgelaten. Hierdoor kan het worden geheeld, en wordt tevens het zelfhelend vermogen geactiveerd.

Elke chakrasteen werkt individueel in op elk chakra en kun je zowel los als samen gebruiken. Als je bijvoorbeeld merkt dat het hartchakra minder goed stroomt bij iemand tijdens een Reiki behandeling, kun je de groene chakrasteen erbij leggen om te kijken of het helpt om daar doorheen te breken. Wil je juist meer samenwerking tussen de chakra’s bereiken? Gebruik dan meerdere stenen en plaats ze op de verbindingspunten. Zo kun je alle chakra’s weer met elkaar verbinden.

Trommelsteentjes

Trommelsteentjes zijn verbindingsteentjes en zorgen dus voor een integratie tussen de chakra’s. Trommel wil zeggen dat ze geschud zijn in een soort trommel waardoor de energie van deze stenen ook wat ronder is. Deze chakrastenen zijn ook meer rondgeslepen, wat betekent dat de energie ook meer rond inwerkt op de chakra’s.

Trommelsteentjes kun je ook heel mooi gebruiken voor familieopstellingen in het klein. Ook wel bekend onder de naam ‘kleine tafelopstellingen’. Dit is een hele leuke speelse manier om zowel met kinderen, als met volwassenen mee te werken. Je kunt je cliënt een steen uit laten kiezen of een suggestie geven voor een steen. Deze steen representeert dan de vader, de moeder, etc. Samen met de cliënt kun je vervolgens gaan onderzoeken waar de steen voor staat. Dit kun je vinden in het bijsluitende boekje, maar je kunt bijvoorbeeld ook kijken naar de grootte van de stenen. Wat betekent het bijvoorbeeld wanneer de steen van moeder heel klein is, van vader heel groot en de eigen steen ook heel klein is? Zo kun je daar dus heel veel mee doen. Stenen geven op deze manier extra kracht omdat ze heel intuïtief gekozen worden en ook daadwerkelijk ergens voor staan.

De chakrawand

Deze kun je ook op de verschillende chakra’s leggen, uitgelijnd naar beneden. Dit zorgt voor integratie tussen alle chakra’s en voor het nog meer in balans komen van het energiesysteem. Soms kan het zijn dat je last hebt van je keel, waardoor je kunt denken dat er een blokkade bij je keelchakra zit, terwijl de blokkade eigenlijk in je tweede chakra zit. Hierdoor kunnen het derde en vijfde wat meer opvallen, terwijl het dus eigenlijk vanuit het tweede komt. De chakrawand kun je dan inzetten om de overactieve chakra’s wat meer tot rust te brengen en de anderen juist te up-liften. Dit kun je dan ook als intentie nog extra meegeven aan de chakrawand.

Geslepen stenen waarop alle Reiki symbolen zijn afgebeeld

Hiermee kun je trauma’s op holistisch niveau aanpakken. De andere stenen werken meer specifiek op de chakra’s, op trauma, op pijnen, fysieke pijnen, mentale klachten. Met deze stenen pak je het echt helemaal holistisch aan. De symbolen van Reiki zijn ook op alle niveaus werkzaam. Er zijn vier verschillende stenen met symbolen:

 • De ‘Cho Ku Rei’, deze werkt vooral op fysiek niveau.
 • De ‘Sei He Ki’ , deze werkt vooral op emotioneel niveau.
 • De ‘Dai Ko Myo’, deze werkt vooral op spiritueel niveau.
 • De ‘Hon Sha Ze Sho Nen’, deze werkt vooral op mentaal niveau.

Al deze vier stenen doen ieder voor zich, maar ook tezamen energetisch hun werk. Dat betekent dat je op al die niveaus holistisch met ze kunt werken. Wat wordt daarmee bedoeld? Holistisch refereert naar de mens als één geheel. Dit geheel komt tot stand door alle niveaus samen te voegen: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel.

Op fysiek niveau kun je bijvoorbeeld last hebben van schouderpijn. Als deze schouderpijn veel meer gevolgen heeft dan verwacht mag worden, ligt daar vaak iets onder. Dit kunnen onverwerkte, vastzittende emoties zijn. Buikpijn in combinatie met de schouderpijn, is hier een teken van. Teken in dit geval de Sei He Ki op de buik. Zit het toch meer fysiek vast? Teken dan de Cho Ku Rei op de plek van de schouderpijn.

Je kunt ook kijken wat er mentaal gebeurt. Als iemand bijvoorbeeld altijd maar heel hard werkt en daardoor van alles op de schouders heeft liggen, kan het ook mooi zijn om een intentie mee te geven aan een steen. Bijvoorbeeld dat er een bepaalde rust mag komen in dat hoofd en dat het niet gaat over hard werken, maar over leven vanuit je essentie. Op energetisch niveau, doen de stenen van nature al hun werk. Als laatste spiritueel niveau. Hier gaat het om de angel, waar komt iets nou vandaan? Waarin zit het vast? Waar gaat het werkelijk over? Om hier meer helderheid over te krijgen, kun je de ‘Dai Ko Myo’ op de gevoelige plek tekenen.

Ruwe bergkristalpunten

Deze punten stimuleren met name de emotionele en psychische ontwikkeling en hebben een geneeskrachtige werking. Ze zijn daarom mooi om een grid onder of aan de zijkant van een behandeltafel te creëren met de punten naar binnen. Grids zijn tekeningen die je maakt van vormen van stenen.

Nog een belangrijk detail over edelstenen

Edelstenen moeten gereinigd worden. Doe dit ook zeker voordat je ze in je huis legt of ermee aan het werk gaat. Veel mensen hebben er zeer waarschijnlijk aangezeten in de winkel waardoor de energie beïnvloed is. Dus naast de hygiënische redenen, is het om energetische redenen ook verstandig om je edelstenen even te reinigen. Ga je ermee werken in je praktijk? Reinig ze dan regelmatiger. Aan de start van iedere sessie maar ook tussendoor. De stenen gaan dan door veel handen en om de kracht voor iedereen zuiver te houden, is regelmatig reinigen een must.

Aan het einde van een behandeling is het ook altijd goed om de stenen te bedanken voor wat ze hebben gedaan. Want ook al leven ze niet en hoor je ze niet praten, toch hebben ze bijgedragen aan het proces van een behandeling, aan jezelf of wat dan ook. Dankbaarheid heeft ook één van de hoogste trillingen die er bestaan, omdat je echt bij jezelf komt en echt vanuit je hart in verbinding bent. Zo houd je dus ook weer je trilling hoog.

Edelstenen

Het reinigen van edelstenen

Edelstenen kunnen gereinigd worden op verschillende manieren en de manier waarop verschilt per steen. Zo kunnen broze stenen als seleniet en calciet niet heel lang onder stromend water worden gelegd, want die drogen dan uit en de glans verdwijnt. Dat is natuurlijk zonde.

Als je met water gaat reinigen, gebruik dan een glazen schaal om je edelstenen en kristallen in te leggen. Draai vervolgens de kraan open en laat het water in de glazen schaal stromen. Dit creëert een stroompje dat langs de kristallen en edelstenen gaat waardoor ze schoon worden gespoeld.

Er zijn ook stenen die je kunt begraven, bijvoorbeeld in je tuin. Zorg wel dat je dit plekje weer gemakkelijk terug kan vinden door het te markeren of iets dergelijks. Dit begraven zorgt ervoor dat ze zich ontladen. Voel je je niet zo zeker over het begraven van je edelstenen om ze te laten ontladen? Je kunt ze ook in een schelpje van hematiet leggen.

Edelstenen opladen

Nadat je je edelstenen hebt gereinigd of ontladen, wil je ze natuurlijk weer van nieuwe energie voorzien. Dit kun je doen door ze in een schelpje van bergkristal te leggen of door ze in het licht van de volle maan te leggen, door ze Reiki te geven of door ze gewoon even met rust te laten.

Edelstenen kwijtraken

Soms laat de flow van het leven ook merken dat je een bepaalde steen niet meer nodig hebt. Dat je ineens dat ene armbandje kwijt bent, dat het op de grond valt of in de wasmachine verdwijnt. Dit zijn tekenen dat de steen z’n werk heeft gedaan.

Ga de magie van edelstenen (weer) ervaren

Je kunt dus heel veel met edelstenen doen en ze kunnen je een hoop vertellen. Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt en ben je tot de ontdekking gekomen dat je ze op heel veel vlakken in je leven en in het leven van anderen kunt inzetten. Heb je al stenen, maar heb je ze al een tijd niet gebruikt? Haal ze weer eens uit de kast. Zoek op waar ze ook alweer voor staan en hoe je ermee kunt werken om nog meer jouw mooiste leven te leven, jouw mooiste versie van jezelf te zijn. Vanuit je essentie, vanuit je hart, vanuit je kracht. Kijk wat daarin voor jou nodig is en goed voelt.

 

Zomasté

 

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog