De mooiste versie van jezelf

Door Marjolein Berendsen, founder ZoMa Opleidingen

Wie zou jij zijn als je alles wat jou belemmert in je leven, los zou kunnen laten? Waarschijnlijk is dit een vraag waar je diep over na moet denken. Want wat belemmert jou eigenlijk in je leven? En waarom zou je dat los laten?

Sommige mensen zullen de verwachting hebben dat ze rijkdom zouden ervaren op een materiële wijze, anderen zien zichzelf als een gelukkig mens, omringd door liefde als ze deze vraag voorgelegd krijgen. Het mooie aan deze vraag is, dat het antwoord al voor iedereen aanwezig is. Wie je bent als je al je overtuigingen, patronen, overlevingsmechanismen, oordelen en verwachtingen loslaat, is wie je altijd al bent vanuit je bron van bestaan.

Heel en compleet

In essentie zijn we dus al heel en compleet. We herinneren er ons er meestal niets van, maar bij onze geboorte zijn we het meest zuivere en pure wezen dat er bestaat. Als pasgeborene heb je nog geen belemmeringen als gedachten, overtuigingen, ideeën, verwachtingen en oordelen. Je bent pure liefde en vrij, als een stralend licht. Die belemmeringen ontstaan pas als je opgroeit en in aanraking komt met de wereld om je heen. Wat je dan allemaal gaat ervaren, heeft grote invloed op hoe jij je ontwikkelt.

Patronen

Ervaringen kunnen natuurlijk heel positief zijn en een bijdrage leveren aan je geluk. Maar er gebeuren ook altijd dingen in je leven waar je minder fijne herinneringen aan hebt. Gepest worden op school, ouders die gaan scheiden, een ongeluk, een ongezonde relatie, problemen op de werkvloer… Alles wat je meemaakt, heeft invloed op hoe je in het leven staat. Door bovenstaande ervaringen kun je bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld ontwikkelen, je emoties en kwetsbaarheid wegstoppen uit zelfbescherming, jezelf ervan overtuigen dat je niet geschikt bent voor een relatie, please-gedrag ontwikkelen of steeds maar de gedachte hebben dat je niet goed genoeg bent. Patronen die zich vastzetten in jou en die sluiers werpen over het pure stralende licht dat je werkelijk bent sinds je op aarde kwam.

Terug bij het stralende lichtje

Ieder mens wordt gevormd door dit soort patronen. Met bovenstaande voorbeelden wil ik laten zien hoe belemmerend ze kunnen zijn om een gelukkig leven te leven. Werkelijk gelukkig, wat je echt bent als je die patronen niet zou hebben. Als je die patronen weet te doorbreken, kom je weer dicht bij dat stralende lichtje, in die essentie. Daar ben je de allermooiste versie van jezelf.  Als je alles los kunt laten wat je belemmert om gelukkig te zijn, dan leef je de allermooiste versie van jezelf. Dat is wat ik echt ieder mens vanuit mijn diepste verlangens gun: thuiszijn en thuisblijven bij jezelf. En voor jou is het misschien wel een mooie intentie om het nieuwe jaar mee te beginnen.

Verbinden met je essentie

Het loslaten van patronen, oordelen, overtuigingen en al het andere wat je belemmert, is niet iets wat je van de één op de andere dag ‘even’ doet. Het vergt moed, kwetsbaarheid, doorzettingsvermogen en volledig bewustzijn. Het gaat er hierbij niet om dat je jezelf fixt of dat je een betere versie van jezelf moet laten zien. Het gaat er om dat je kunt zijn wie je werkelijk bent, een manifestatie van je pure stralende lichtje.

Het allereerste wat je kunt doen, is de verbinding met je essentie eens te gaan voelen. Als je je verbindt met je essentie, dan kun je ervaren hoe mooi het is om even geen verwachtingen of oordelen te hebben. Om gewoon te zijn, hier en nu, zonder dat je ook maar ergens over na hoeft te denken. Dat kun je op elk moment van de dag doen. Probeer het maar eens uit:

Roep eens een herinnering op aan een kort moment waarin je zomaar heel gelukkig was. Laat al je aandacht naar dat moment gaan. Herbeleef het en focus je op het gevoel wat je toen had. Dat pure geluksgevoel, zonder dat je daar ook maar iets voor hoefde te doen. Je bent in verbinding met je essentie.

Jezelf zijn is niets meer dan bij je gevoel te blijven en jezelf lief te hebben. Dan ben je de allermooiste versie van jezelf: puur, licht en onvoorwaardelijk liefdevol.

– Marjolein Berendsen

Deze blog is geschreven door Marjolein Berendsen en verscheen als column in Paravisie Magazine.