Home / Blog / Thuisblijven bij jezelf

Thuisblijven bij jezelf

Thuiskomen en thuisblijven bij jezelf, leven vanuit wie je werkelijk bent, je mooiste leven en de mooiste versie van jezelf leven. Waarom zou je dit eigenlijk niet doen? Bedenk maar eens dat het leven voor je gaat werken in plaats van tegen je. Dat betekent dat je reageert op het leven in plaats van dat je je laat leven. De mooiste versie zijn van jezelf betekent dat je de regie terug in handen neemt. Je past je levensritme aan op het ritme van de natuur. Dit maakt dat je mind stiller wordt en daardoor kun je bewustere en meer hart gebaseerde keuzes maken. Waarom blijven we dan niet thuis bij onszelf? Hoe dat kan, leg ik – Marjolein – aan je uit.

De start van je leven

Als pas geboren baby ben je al heel en Thuisblijvencompleet, helemaal perfect zoals je bent. Alles zit erop en eraan, je bent nog helemaal puur en zuiver en afgestemd op alles wat is. Als je dan ouder wordt, krijg je op een gegeven moment bepaalde gedachten, overtuigingen, maak je dingen mee in je leven die moeilijk zijn. Dit gebeurt tijdens de basisschooltijd. Misschien word je gedurende deze periode in je leven gepest, gebeurt er wat met je ouders; raken ze in een scheiding of misschien ben je hoogsensitief en pik je veel prikkels op.

Op een gegeven moment kan je je dan gaan meten aan hoe dingen horen, wat je ziet in de klas, wat je je vriendjes en vriendinnetjes ziet doen. Dat zou je zomaar kunnen gaan kopiëren en voor je het weet, zeker als je hoogsensitief bent, ga je je misschien ook wel aanpassen. Ook kan het zijn dat je dan dingen creëert om pijn te vermijden zoals rollen, patronen en afweer- en overlevingsmechanismen. Bij ZoMa noemen we dit lampenkapjes.

Halverwege

Dan bereik je de leeftijd om naar de middelbare school te gaan. Daar leer je ook weer vrienden en vriendinnen kennen. Ook deze periode daagt je weer uit om te ontdekken wie je bent en waar je voor kiest. Weet je heel goed wat je wilt en kies je voor wat jij écht leuk vindt of weet je misschien niet wat je later wilt gaan doen? En volg je misschien een studierichting die je ouders goed vinden of misschien wel vrienden?

Dan komen er relaties. Wanneer je afgestudeerd bent vind je misschien een baan die wel of niet bij je past. Er gebeuren allerlei dingen in je leven. Voordat je het weet, en zeker in onze maatschappij, kan het gevaar op de loer liggen dat je wat minder thuis bent bij jezelf. En dat je wat minder de mooiste versie van jezelf leeft. Sterker nog, je gaat misschien wel mee in patronen of overlevingsmechanismen van anderen.

Misschien heb je ook wel, net als ik het, het brave meisjes-syndroom ontwikkeld. Wat betekent dat je heel erg iedereen pleased:

 • Heel erg je best doen
 • Super perfectionistisch zijn
 • Erkenning zoeken
 • Het gevoel verkrijgen om het waard te zijn om van te houden

Thuisblijven bij jezelf

En dan komt er misschien een moment in je leven – dat noemen ze ook wel de grot mythe van Plato – waarin je uit die grot wordt gesleurd en dat je ziet dat er meer is. Misschien nog niet eens zo zeer dat er meer is, maar dat je weer wakker wordt en dat je jezelf weer opent tot dat wat er eigenlijk altijd al was. Dat is dat jij recht hebt op je mooiste geluk en om de mooiste versie van jezelf te leven.

 

Thuisblijven in jezelf

Dan kom je thuis in jezelf. Om dan werkelijk thuis te blijven in jezelf betekent ook eigenlijk holistisch thuis zijn in jezelf. Dus dat je goed voor je lichaam zorgt, kijkt welke emoties je hebt en hoe je daarin gevoed mag worden. Welke aandacht mag je jezelf op emotioneel niveau geven? Maar ook op mentaal, fysiek, energetisch en spiritueel niveau. Op al deze niveaus kun je kijken hoe jij jezelf kan uitdagen om de mooiste versie van jezelf te leven. Is dat door de hele dag door social media te scrollen, door alle nieuwsberichten te volgen of zijn dat juist meer momenten van rust in meditatie, yoga of hardlopen, op wat voor manier dan ook?

Heel je verleden en kom vooruit in het leven

Thuisblijven in jezelf gaat niet alleen over de bovengenoemde niveaus, maar ten diepste gaat het over ‘wie ben jij?’. Wat mag er misschien nog worden opgeruimd? Meestal heb ik het over de spreekwoordelijke kelder die we allemaal hebben. Deze symboliseert de plek waar we onze pijnen hebben liggen en alles wat is opgestapeld in je leven. Zoals de stapeltjes verdriet, trauma’s, overlevingsmechanismen en patronen. Maar als je dat gaat opruimen, op wat voor manier dan ook, kun je gaan voelen wat nu eigenlijk jouw diepe zielsmissie is. Stapje voor stapje wordt het je dan duidelijk waarvoor je eigenlijk hier op aarde bent. Wat hoort daarbij? Welke doelen en welke stukken? En hoe kan je daarmee het leven creëren waarin jij die mooiste versie van jezelf kan leven?

Meditatie: helemaal leven vanuit het nu en thuisblijven in jezelf

Dat kan je naar de toekomst verleggen door te kijken wat er in het nu aanwezig is en waarmee je die eerste stappen naar dat toekomstbeeld kunt zetten. Ik wil je uitnodigen om daar even voor te komen zitten en met mij mee te gaan in meditatie. In de video hieronder vind je de start van de meditatie op 6 minuut 19 en hij eindigt op 20 minuut 20. Ik vind het fijn om tijdens het mediteren altijd één hand op m’n hartchakra te leggen en één hand op m’n buik. Misschien vind je dat ook prettig? Probeer het uit en dan mag je vervolgens je ogen sluiten.

 

Belangrijk is dat je nu voor jezelf gaat voelen:

 • Wat je hebt gevoeld tijdens deze meditatie
 • Wat je nodig hebt
 • Wat je daar concreet aan kan doen om daaraan bij te dragen

Leef van uit je hart…

Weet dat jij de regie in handen hebt. Jij bent de enige die de sleutel heeft tot je eigen geluk. Wat ook betekent dat jij bepaalt wat goed is voor jou en wat voor jou de bedoeling is. Dit doe je door echt je hart en van daaruit je zielsmissie te volgen. Misschien leef je dat al wel en denk je, oh ja, het is eigenlijk meer dat ik nog wat vaker en dieper mag thuiskomen bij mezelf en daar meer bij mag blijven.

.. en blijf thuis bij jezelf

Thuis zijn bij jezelf dat kan in een split second, maar de kunst zit ‘m in het thuis blijven bij jezelf. Dat doe je dus door niet in alle verhalen mee te gaan van je gedachten, je emoties of van je lichaam. Steeds weer leg je alle verhalen af en ga je terug naar wie jij werkelijk bent en wat jij werkelijk nodig hebt. Bijvoorbeeld met een meditatie zoals je net hebt gedaan. Wie jij in wezen bent, is er altijd al, is al heel en compleet, is al helemaal perfect. Dat is je geboorterecht.

Wil jij leren hoe je thuis kunt blijven in jezelf? Ik schreef er twee boeken over, een handboek en een werkboek. Of bekijk eens de online training ‘Holistisch leven in de praktijk’ die tevens een aanvulling is op de boeken.

ZoMasté,
Marjolein Berends

Anderen lazen ook

 • 04.06.2024

  Marjolein over haar reis naar Bosnië

  Lees de blog
 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog