Home / Blog / Jouw spreekwoordelijke kelder

Jouw spreekwoordelijke kelder

Merk je dat je steeds dezelfde uitdagingen tegenkomt op je pad en dat je steeds tegen dezelfde muur oploopt? Iedere keer probeer je het vol goede moed weer opnieuw, maar je hebt moeite om die nieuwe andere weg in te slaan en deze trouw te blijven. Herkenbaar? Dan kan het best eens zo zijn dat er iets in jouw spreekwoordelijke kelder zit dat hiervoor zorgt.

Wat is je spreekwoordelijke kelder?

In je spreekwoordelijke kelder vind je alles wat je ooit hebt weggestopt en niet hebt verwerkt, zowel uit dit leven als vorige levens. Denk hierbij aan trauma’s, shocks, pijn, verdriet, boosheid, schuldgevoelens, schaamte, frustratie, situaties waarin je je niet gezien en gehoord of afgewezen voelde, etc. Om niet langer met deze wilde rivier van gevoelens en ervaringen geconfronteerd te hoeven worden, heb je daar op energetisch niveau een dam voor of overheen gebouwd.

Jouw spreekwoordelijke kelder

Wat herbergt je spreekwoordelijke kelder?

Onder die onverwerkte shocks, trauma’s, gebeurtenissen en gevoelens vinden we onze spirituele gaven die ons maken tot wie we werkelijk zijn. De dam die je hebt aangelegd, beschermt dit deel van jou. Dat was nodig, omdat wie jij in wezen bent er niet kon zijn. Om weer in verbinding te komen met wie jij in wezen bent, is het belangrijk om die dam weer af te breken. Deze dam houdt namelijk de rivier van gevoelens tegen. Gevoelens zijn de gateway naar je hart en die leidt je vervolgens naar wie jij in wezen bent.

Spreekwoordelijke kelder of schatkist?

Je spreekwoordelijke kelder is dus eigenlijk een grote schatkist vol juweeltjes. Het lijkt alleen niet zo op het eerste gezicht. Al die angstige denkpatronen, grote emoties, valse overtuigingen en rigide conditioneringen en overlevings- en verdedigingsmechanismen; doen je anders geloven. Maar als je ze kan zien voor wat ze werkelijk zijn: boodschappers van jouw hart die je uitnodigen om terug te keren naar het magische land van herkomst, dan vind je jouw ware essentie terug en alles wat daarbij hoort.

Hoe kun je jouw spreekwoordelijke kelder opruimen?

Wanneer je er klaar voor bent om je spreekwoordelijke kelder op te ruimen, voel je dat. Je wordt er als het ware heen geleid, intuïtief. Datgene wat je ervaart aan onverklaarbare emoties, tegenslagen, vicieuze cirkels, etc. daar ben je klaar mee. Het moet anders kunnen, voel je. Dit is het moment om je spreekwoordelijke kelder te betreden en de dam af te breken. Deze dam bestaat uit twee bouwlagen: een fysieke en een mentale laag.

Spreekwoordelijke kelder opruimen

Bouwlaag 1: Fysieke afleidingen

Het opruimen van je spreekwoordelijke kelder begint bij het in kaart brengen van wat jij op fysiek niveau doet om jezelf af te leiden van de leegte die je op een dieper niveau ervaart. Denk hierbij aan overmatig ongezonde voeding eten, please gedrag, televisiekijken, scrollen op Instagram, etc. Kortom aardse afleidingen die je eigenlijk niet écht voeden. Het is daarom interessant om te kijken waar jij jezelf mee afleidt van wat er eigenlijk gevoeld wil worden. Én wat er gebeurde of welk gevoel er naar boven kwam vóórdat je naar die afleiding neigde.

Bouwlaag 2: Mentale afleidingen

Vervolgens ga je alles wat zich in je hoofd afspeelt, rondom die gebeurtenis of dat gevoel, onder de loep nemen: je overtuigingen, gedachten, overlevings- en verdedigingsmechanismen en conditioneringen. Al deze dingen beïnvloeden namelijk je gedrag en scheppen jouw hedendaagse werkelijkheid. Wil je deze veranderen en de waarheid boven tafel halen? Bevraag ze!

 • Zijn ze nog waar voor jou?
 • Hoe hebben ze jou gediend en dienen ze je nog steeds?
 • Zijn ze van jou of heb je ze overgenomen van iemand anders?
 • Wat herbergen ze?
 • Welk deel van jou schermen ze af?
 • Hoe is dat zo gekomen?

Het doorbreken van de dam

Door deze twee bouwlagen te doorbreken, maak je de weg vrij voor je emoties om door de dam heen te breken. Geef je hieraan over en laat de rivier je spreekwoordelijke kelder schoonspoelen van alles wat jou niet langer meer dient. Stel je emoties ook vragen. Wat willen ze je vertellen? Reiki kan je hier goed bij helpen. En naderhand ook, wanneer de wilde rivier tot rust is gekomen, om eventueel residu van jouw oude verhaal uit je spreekwoordelijke kelder op te ruimen en om jouw emoties en gevoelens te reguleren.

Spreekwoordelijke kelder en Reiki

Gratis E-book Reiki

Wil jij graag meer weten over Reiki? In dit E-book hebben we alles over Reiki voor je uiteen gezet. Ook ontvang je 5 tips over hoe je met jouw energie kunt omgaan.

E-book downloaden

Hoe zorg je ervoor dat je spreekwoordelijke kelder opgeruimd blijft?

Om te voorkomen dat je terugvalt in een oud verhaal, ga je een nieuwe constructie bouwen. In plaats van een dam, bouw je een brug die haar fundering vindt in liefde en zo de verbindende factor wordt tussen jouw hart en je spreekwoordelijke kelder.

Hoe bouw je zo’n brug?

Wanneer je merkt dat een oud verhaal weer de kop opsteekt, sluit dan niet de poorten van je hart, maar houd ze open door nieuwsgierig te zijn. Waarom dient zich dit weer aan? Om deze vraag te beantwoorden, helpt het om een spirituele activiteit te gaan doen. Deze brengen ons namelijk weer in balans in lichaam, geest en ziel wanneer een oud verhaal voor tumult zorgt. Spirituele activiteiten vormen daarmee de brug tussen ons hart en spreekwoordelijke kelder.

Voorbeelden van spirituele activiteiten

Spirituele activiteiten zijn dingen die ons blij maken op zielsniveau. Ook brengen ze ons uit ons hoofd en in ons lichaam en dat geeft rust, overzicht, inzichten en richting. Zoals:

Vanuit de rust en verbondenheid die je op deze manier creëert, zal het antwoord op jouw vraag vanzelf tot je komen en kun je jouw oude verhaal nieuw leven in blazen.

Masterclass zelfonderzoek

Holistisch zelfonderzoek is ook een spirituele acitviteit waarmee je jouw spreekwoordelijke kelder kunt opruimen. In deze masterclass begeleidt Marjolein je hierbij met twee verschillende oefeningen.

Is je spreekwoordelijke kelder ooit leeg?

Dit is een vraag waar geen eenduidig antwoord op is. We weten namelijk niet wat er nog komen gaat, hoeveel lagen in het bewustzijn nog te ontdekken zijn en wanneer bepaalde levenslessen naar volledigheid zijn voltooid. Bepaalde lessen blijven terugkomen juist om je te helpen nóg dieper af te dalen in je spreekwoordelijke kelder. Dezelfde les, maar in een nieuw jasje gestoken om je horizon nog verder te verbreden.

Jouw spreekwoordelijke kelder is jouw katalysator voor groei

Wat je je daarom kan afvragen is of het volledig leegmaken van je spreekwoordelijke kelder het doel is van het leven. Jouw spreekwoordelijke kelder fungeert namelijk eigenlijk als katalysator om jou steeds weer uit te dagen om uit te groeien tot een nog mooiere versie van jezelf. Is dat altijd even makkelijk? Nee, maar het verrijkt wel je leven. Het laat je inzien hoe sterk, vindingrijk en veerkrachtig je bent. Het lopen van dat pad gaat nu eenmaal gepaard met het doorvoelen en doorleven van het volledige spectrum van je emoties.

En dus niet alleen de hoog vibrerende zoals dankbaarheid, joy, liefde en gelukzaligheid, maar juist ook de lager vibrerende emoties zoals angst, boosheid, frustratie, jaloezie, schuld, schaamte, etc. Pas wanneer we de diepste diepten van deze lager vibrerende emoties hebben ervaren, kunnen we ook de hoger vibrerende emoties in hun volledigheid ervaren. Het één is dus niet slechter als het andere. Je hebt beide kanten van de medaille nodig om uit te kunnen groeien tot de mooiste versie van jezelf.

Emoties

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog