Home / Blog / Ego herkennen in 15 minuten

Ego herkennen in 15 minuten

Het ego staat soms in de weg van wie je werkelijk bent, maar wat zou er gebeuren als je jouw ego achterwege laat? Wie ben je dan? Herkennen van ego en het grote spel dat jij ermee speelt is niet eenvoudig. Wil je zien hoe en wanneer ego optreedt juist als jij onderweg bent om contact te maken met je diepste essentie? Net als je jouw stilte, je intrinsieke liefde en vrijheid kunt tegenkomen? Kijk wat het je oplevert als je deze oefening doet. Het kost je maar 15 minuten:

Stap 1: trek je even terug

Zoek een prettige plek waar je niet gestoord kan worden. Installeer jezelf zittend. Zorg ervoor dat als je zit, je rug recht is en je kruin omhoog en maak dat je voeten plat op de grond staan. Je handen liggen losjes op je benen of je linkerhand rust op je hart en je rechterhand op je onderbuik, respectievelijk op je hartchakra (die staat voor zelfliefde en liefde voor anderen) en je tweede chakra (die je wat zegt over emoties, bewegingsvrijheid, veiligheid). Je mag nu je ogen sluiten om naar binnen te keren.

ego herkennen

Stap 2: vind je energiestroom

Adem diep in door je neus en stel je voor dat je helemaal naar het topje van je kruin doorademt. Voel de energie op je kruin. Adem dan uit door je neus of mond en verplaats terwijl je uitademt de aandacht vanuit je kruin naar de onderkant van je voeten. Voel de energie aan de onderkant van je voeten. Herhaal een paar keer, probeer de energiestroom door je lijf te voelen en laat dan je aandachtige ademhaling los. Je systeem ademt weer vanzelf.

Stap 3: bewust worden

Word je gewaar van jouw natuurlijke stilte. Probeer hierin te observeren wat er met je gebeurt. Komen gedachten naar boven? Beelden? Hoor je geluiden uit je omgeving, voel je energie of sensaties in je lichaam? Alles wat je tegenkomt mag je zonder oordeel welkom heten en vervolgens ook weer laten gaan. Blijf dit ‘komen en gaan’ herhalen als nieuwe gedachten of prikkels bij je binnenkomen en kom terug bij je eigen stilte.

Stap 4: observeren

Na ongeveer 15 minuten verplaats je je aandacht naar de omgeving waarin je bent en kom je rustig terug in jouw ruimte. Open je ogen langzaam en wrijf je gezicht zachtjes af, strijk je armen en benen af en voel de aarde onder je voeten. Nu je weer helemaal terug in jouw eigen omgeving bent, omschrijf je wat je tijdens deze oefening hebt opgemerkt (in je hoofd, je lichaam, op verschillende vlakken). Probeer echt alles te beschrijven, zelfs al denk je dat het er niet toe doet. Beschrijf ook hoe je je voelde vóór deze oefening en erna.

Ego-rollen

Hoe jij je voelt is belangrijk maar ook interessant omdat ego op al je holistische niveaus kan optreden: mentaal, fysiek, emotioneel, energetisch en spiritueel. En alleen jij kan – afhankelijk van je behoefte met of zonder begeleiding – herkennen wanneer dat gebeurt en wat nodig is om los te laten. Alleen jij bent in staat om zowel het licht als de schaduw van jouw aanwezigheid te omarmen, om non-dualistisch te zijn. Een aantal voorbeelden van hoe ego kan optreden en je gevoel kan beïnvloeden zie je hieronder:

Ego en denkenEgo herkennen

Het is goed mogelijk dat er een to do-lijst binnenkwam: vriend bellen, wc-papier kopen, stofzuigen, meeting regelen, facturen schrijven, vakantie plannen… En deze lijst zal zich misschien niet zomaar laten wegsturen. Je hebt losgelaten, maar nieuwe gedachten kunnen met een omweggetje terug bij jouw to do-lijst komen: ‘Hoe zou het eigenlijk met die vriend gaan?’, ‘Zou hij vandaag thuis zijn?’. Misschien visualiseer je je vriend in gedachten, zonder dat je letterlijk denkt aan ‘moeten bellen’… Ego helpt je in je gedachten om erbij te blijven, om niet los te laten. Daar is belang bij, want als je je to do-lijst negeert of overslaat, wordt het beeld dat je van jezelf hebt, aangetast en dreig je niet te kunnen voldoen aan je eigen verwachtingen. Jouw mentale laag is in dit geval de laag waar ego gebruik van maakt.

Ego en lichaam

Of als je merkt dat je jeuk krijgt, honger, een trekkend gevoel in je nek, alles wat op fysiek niveau afleidt, is de verleiding groot om te reageren en je te tegelijk te realiseren dat dit je net nu overkomt en dat je er dus niks aan kunt doen. Even krabben, eerst of tussendoor even wat eten, stoppen omdat je nek daarom vraagt, zijn reacties die dan kunnen volgen. Maar het observeren en zonder oordeel aanvaarden en weer laten gaan van jeuk of honger is ook mogelijk, alleen niet zo gebruikelijk. Het loslaten van de trekkende pijn in je nek is mogelijk. En de terugkerende vraag om aandacht voor je lichaam vanuit ego is een mooie uitdaging om te zien of je echt kunt loslaten.

Ego en emotie

Het kan natuurlijk ook zijn dat je niet echt veel gedachten produceert, of dat de gedachten licht zijn en makkelijk losgelaten kunnen worden, maar dat je je wel ergert aan een geluid of een geur. Het zoemen van een vlieg in de ruimte, een boormachine verderop, het gieren van een weiland… Ego helpt je dan via je emotionele laag om niet los te laten, niet te komen bij je ware essentie. Je ergeren begint in dit geval bij jouw eigen keuze om je zintuigen te laten prikkelen en levert vervolgens een oordeel op dat je van je werkelijke zelf verwijdert. Bovendien levert het je een prachtig excuus, want je werd door iets van buitenaf afgeleid.

Ego en energie

Stel dat je tijdens je 15 minuten observatie merkt dat je last van benauwdheid krijgt, of van nervositeit of opvliegers. Stel dat je wat licht in het hoofd wordt. Natuurlijk is het belangrijk om als je lichaam signalen geeft, daar iets mee te doen. Misschien adem je te licht en is het nodig om extra aandacht aan diepere ademhaling te geven. Misschien kan je je hoofd even naar voren buigen of zachtjes draaien bij duizeligheid. Als dat niet helpt en je hebt echt last van duizeligheid, dan is het verstandig om de oefening even te stoppen en te gaan liggen om te herstellen. Maar laten we voor nu ervan uitgaan dat dit laatste niet nodig is. Dan kunnen deze energetische reacties op jouw intentie om naar binnen te keren ook indirecte ego-acties zijn om te voorkomen dat je écht dicht bij jezelf kan komen.

Ego herkennen

Ego en spiritualiteit

Wat als je ervaart dat er onbekende energie om je heen is, of dat je tijdens de oefening begint te dromen of buiten je eigen lichaam raakt? Wat als je op spiritueel niveau wordt afgeleid? Zelfs dan kan ego iets voor je regelen. Als jij jezelf geleerd hebt om er ‘even niet te zijn’ door bijvoorbeeld te dissociëren, een andere werkelijkheid op te zoeken of te dromen, kan je niet bewust naar binnen en wordt het moeilijk om zonder oordeel te ervaren wat jouw eigen stilte is.

Loslaten van ego

Door je bewust te worden van je ego en deze patronen los te laten, kun je je verder spiritueel ontwikkelen. Dan kun je in het hier en nu zijn, dat echt beseffen geeft ruimte om jezelf vrij te maken van het denken, van leefregels, uiterlijkheden, emoties en stress. Loslaten ontspant en geeft je tegelijk zicht op de aanwezigheid van je ego. Ego dat zich tijdens deze oefening bijvoorbeeld ergert, je uit je concentratie haalt met gedachten; maar ook het ego dat jouw evenbeeld dagelijks beoordeelt in de spiegel en hetzelfde ego dat afgesproken heeft om lief te zijn, te vechten of te vluchten. Ego als jouw home-made ID heeft toegang tot alles. Goedschiks of kwaadschiks. Maar voor ego geldt vooral dat jij ego hebt en het niet bent.

Holistisch leven, vanuit je essentie

Marjolein Berendsen

‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn‘ is de titel van het boek dat ik nu schrijf en waar dit artikel een afgeleide van is. Het boek neemt je mee in de mogelijkheid om te leven in verbinding met jezelf en met alles om je heen. Het laat je zien in voorbeelden en oefeningen hoe leven liefde is en hoe liefde ‘zorgeloos gelukkig zijn’ betekent. Holistisch leven in de praktijk’ is de bijbehorende online training die gaat over het Nu, zonder afbreuk te doen aan je herinneringen en toekomstdromen. Het gaat over non-dualisme, zijn vanuit je diepste kern.

Namasté,

Marjolein

Anderen lazen ook

 • 04.06.2024

  Marjolein over haar reis naar Bosnië

  Lees de blog
 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog