Home / Spiritueel ontwikkelen

Spiritueel ontwikkelen

Spiritualiteit en je spiritueel ontwikkelen zijn termen die voor veel mensen nog steeds een ongrijpbaar iets zijn. Dat is niet zo raar als je je bedenkt dat spiritualiteit iets onzichtbaars en daarom ook voor iedereen anders is. Maar één ding is zeker, als je op zoek gaat naar antwoorden op vragen als: wie ben ik, wat is mijn doel in het leven en wat wil ik nou eigenlijk echt? dan ben je er klaar voor om je spiritueel te ontwikkelen. Als je vervolgens leert om je te focussen op positiviteit, oordeelvrij kunt handelen en je geen zorgen meer maakt over het verleden of de toekomst, dan ben je op de goede weg met je spirituele ontwikkeling.

Spiritueel ontwikkelen is eigenlijk heel simpel

Spiritueel ontwikkelen of spiritueel ontwaken klinkt vaak lastiger dan het is. Eigenlijk gaat het erom dat je dichter bij jezelf komt te staan, dat je kunt leven vanuit je ware essentie. Het ego denken, dat bestaat uit patronen en overtuigingen die je gedurende je leven eigen hebt gemaakt, is vaak wat je belemmert hierin.

Patronen en overtuigingen

Patronen zijn reacties en gedragingen die je onbewust automatisch uitdraagt.

Dit kun je vergelijken met een computerprogramma. Na de installatie hiervan hoeft de computer niet meer over het opstarten ervan na te denken. Het volgt gewoon het automatische programma. Zo werkt het met jouw patronen ook.

Spiritueel ontwikkelen

Overtuigingen zijn conclusies die je vaak onbewust hebt getrokken op basis van een ervaring of gebeurtenis uit het verleden. Ook deze zijn automatisch geworden, maar zijn ze nog wel waar voor jou?

De kern van spiritueel ontwikkelen

Door je spiritueel te ontwikkelen kun je deze patronen en overtuigingen opnieuw waarderen. Hierdoor ontstaat er enorm veel ruimte en energie waardoor je je weer bewust wordt van wie je werkelijk bent: heel en compleet. Dat is eigenlijk de kern van spirituele ontwikkeling; het besef dat je goed bent zoals je bent.

Spiritueel ontwikkelen maakt je proactief

Om te worden wie je werkelijk bent, draait het er bij spiritueel ontwikkelen om dat het gevoel het overneemt van de ratio, de feiten zoals je die geleerd zijn. Bij spiritueel ontwikkelen ga je daarom leren luisteren naar de signalen van je lichaam. Wanneer je dan last krijgt van een lichamelijke kwaal als hoofdpijn of schouderpijn neem je in plaats van direct een paracetamol eerst rust. In deze rust ga je vervolgens zelf onderzoeken waardoor die kwaal kan zijn ontstaan. Dit kun je heel gemakkelijk doen door de spirituele betekenis van een klacht op te zoeken. Bijvoorbeeld door ‘spirituele betekenis hoofdpijn’ in te typen bij Google.

Holistisch zelfonderzoek bij spiritueel ontwikkelen

Spiritueel ontwikkelen

Wat je dan vindt, is dat een lichamelijke kwaal vaak ontstaat door een combinatie van mentale en emotionele patronen en overtuigingen. Maar welke overtuigingen en patronen veroorzaken deze kwaal precies en waar komen ze vandaan?

Holistisch zelfonderzoek maakt daarom ook deel uit van een spirituele ontwikkeling. Naast je fysieke, mentale en emotionele niveau neem je ook het energetische en spirituele niveau onder de loep.

Denk bij het energetische niveau aan constant onverklaarbaar snel moe zijn. Op spiritueel niveau kun je je uit verbinding voelen met jezelf. Hoe dit kan en hoe dit alles jouw holistische niveaus beïnvloedt, ga je onderzoeken. Dit kan zelfstandig, maar ook met een spiritueel coach.

Spiritualiteit versus de gezondheidszorg

Dit wil echter niet zeggen dat spiritualiteit en holistisch zelfonderzoek een vervanger zijn van de reguliere gezondheidszorg. Noch dat Google het altijd bij het juiste eind heeft. Maar het kan je wel zeker een eind op weg helpen in het beter begrijpen van jezelf en een kwaal. Dit kan je in bepaalde gevallen een bezoek aan een dokter of arts besparen.

Spiritueel ontwikkelen betekent leren voelen

Door goed naar je lichaam te luisteren kun je de boodschappen die het afgeeft op al die niveaus gaan ontcijferen. Deze boodschappen die je lichaam uitstuurt, kunnen namelijk nogal cryptisch zijn. Dit komt omdat ze zijn verweven met angst en angst verwart. Zo kun je bijvoorbeeld denken dat je ergens bang voor bent, terwijl je er eigenlijk heel opgewonden over bent. De sensaties van deze twee emoties lijken op elkaar en kunnen daarom makkelijk met elkaar verward worden. Door je spiritueel te ontwikkelen ga je leren voelen wat het verschil is tussen de verschillende sensaties die er zijn.

Het vertrouwen in je intuïtie groeit naarmate je je spiritueel verder ontwikkelt

Spiritualiteit kan daarom heel nuttig zijn als je op zoek bent naar antwoorden die niet voor de hand liggen. Leren te vertrouwen op je intuïtie is hierbij dan ook belangrijk. Je intuïtie is eigenlijk niets meer als je gevoel dat aangeeft of iets wel of niet klopt. Zo kun je, als je bij Google de spirituele betekenis opzoekt van een kwaal, voelen of de verklaring met jou resoneert. Je leest het en het voelt alsof het kwartje valt. Dat is je intuïtie die tot je spreekt.

Door die jarenlange overtuigingen en patronen kun je het vertrouwen in je intuïtie zijn kwijtgeraakt. Echter liegt je intuïtie nooit. Door je spiritueel te ontwikkelen wordt je je hier weer bewust van. Hierdoor ontstaat een balans tussen denken en voelen. Dat maakt dat je weer kunt voelen wie je echt bent.

Als je je intuïtie wilt ontwikkelen, dan is de online cursus Spiritueel ontwaken echt iets voor jou. In deze diepgaande cursus leer je alles over je intuïtieve vermogens, over de kracht van de natuur, de maan en dromen en kom je helemaal thuis bij jezelf. Je leert jezelf kennen, zoals je werkelijk bent. Een aanrader!

Denken hoort bij spirituele ontwikkeling

Het denken op zichzelf hoeft dus niet weg wanneer je je spiritueel gaat ontwikkelen. Het denken heb je namelijk nodig om de antwoorden op jouw levensvragen te ordenen. Het gaat er alleen om dat de balans, die het ego verstoort, wordt herstelt. Op deze manier krijg jij de teugels weer in handen over je denken en daarmee de rest van jouw holistische systeem. Het ego kan dan diens natuurlijke rol innemen als instrument van je intuïtie. Het ego voorziet je dan van de wil en het doorzettingsvermogen dat nodig is om de antwoorden op je levensvragen in daden om te zetten.

Je bewustzijn vergroten door spiritueel ontwikkelen

Wat er dus eigenlijk gebeurt tijdens een spirituele ontwikkeling, is dat het bewustzijn zich vergroot doordat je je gevoel de hoofdrol gaat laten spelen. Hierdoor kom je in verbinding met je intuïtie waardoor je voorbij het ego denken kan kijken en bij de antwoorden op jouw levensvragen kunt komen. Deze lagen dus al die tijd al binnenin jou op jou te wachten. Ze werden alleen afgeschermd.

In deze vlog vertelt Marjolein hoe je vanuit je essentie, vanuit jouw kracht kunt leven. Een thuiskomen in jezelf, maar wat is dat voor jou en hoe kun je thuis blijven bij jezelf? Wat belangrijk is hierbij legt Marjolein aan je uit.

Wanneer spiritueel ontwikkelen?

Spirituele groei komt vanzelf op je pad als je er voor open staat. Ook daar kun je feilloos op vertrouwen. Toeval bestaat namelijk niet, het komt naar je toe als jij er klaar voor bent. Dit noemen we ook wel synchroniciteit. Zo kan het bijvoorbeeld zomaar gebeuren dat er een spirituele opleiding op je pad komt of dat je iemand ontmoet die zich ook spiritueel aan het ontwikkelen is. Je raakt om wat voor reden dan ook met die persoon in gesprek en je merkt dat deze persoon soortgelijke vragen heeft als jij zelf.

Spiritueel ontwikkelen en de wet van aantrekkingskracht

Dit heeft te maken met de wet van aantrekkingskracht. Volgens deze wet besta jij net zoals alle andere materie hier op aarde uit energie. Energie heeft een trilling en elke trilling draagt informatie over. Jij hebt deze persoon dus aangetrokken met de trilling van energie die jij uitstraalt. Wat betekent dat er een resonantie is tussen jullie trillingen. Deze ontmoeting kan dan een teken zijn dat je er klaar voor bent om je samen met deze persoon spiritueel te ontwikkelen.

Spiritueel ontwikkelen kent geen tijd

Hoelang je met iemand in verbinding blijft voor je spirituele ontwikkeling weet alleen het universum. Spiritueel ontwikkelen heeft dus geen vaste looptijd. Wanneer de eindtijd is gekomen, zal het universum je een seintje geven. Zo kan het zijn dat je natuurlijkerwijs uit elkaar groeit. Het kan ook zijn dat je heel helder voelt dat het klaar is, maar dat je niet goed onder woorden kan brengen waarom.

Spiritueel ontwikkelen

Tools om je spiritueel verder te ontwikkelen

Ook kan het zijn dat je periodes hebt waarin je spirituele ontwikkeling stil lijkt te staan. Dat geeft niets; er komt vanzelf weer iets op je pad dat je spiritueel ontwaken verder stimuleert en waardoor je verder kan met je spirituele ontwikkeling. In de tussentijd zijn er allerlei hulpmiddelen en methodes om bij jezelf te blijven en waardoor je je nog altijd verder spiritueel ontwikkelt:

  • Bewust tijd nemen voor jezelf
  • Je verdiepen in de chakra’s
  • Mediteren
  • Je terugtrekken met een goed boek
  • Een stiltegebied in de natuur opzoeken
  • Dingen doen waar je innerlijk kind blij van wordt

Een positieve focus boost je spirituele ontwikkeling

Focus je vooral op de dingen die goed zijn en goed voelen voor jou. Als je positieve energie opzoekt, zal je merken dat dit gevoel bij jou versterkt wordt. Je zal zien dat je spirituele ontwikkeling dan een sprong maakt. Positiviteit is dus key, maar dat betekent niet dat negatief denken helemaal niet meer mag. Je bent en blijft een mens die leeft in de wereld van de dualiteit. Negativiteit is de tegenpool van positiviteit en leeft daar dus ook in. Het zal daarom ook zo nu en dan je pad kruizen.

Alles mag er zijn, ook negativiteit

Het gaat er dan alleen om hoe je er op reageert. Laat je het je energie omlaag trekken en ga je dus mee in het verhaal van de negativiteit? Of kun je het zien, het waarnemen en het vervolgens aan je voorbij laten gaan, zonder je ermee te identificeren? Tijdens je spirituele ontwikkeling ga je dit oordeelvrije handelen jezelf eigen maken. Meditatie sterkt je hierin.

Wil jij nog meer weten over spiritueel ontwikkelen? Dan is deze masterclass heel waardevol voor jou. Naast dat Marjolein ingaat op wat een terugkerende klacht jou kan vertellen en waarom de mens een holistisch systeem is, vertelt ze ook over nog andere onderwerpen die horen bij je spiritueel ontwikkelen. Denk hierbij aan de helende kracht van de maan, synchroniciteit en manifestatie kracht.

Mediteren als spirituele ontwikkelingstool

Mediteren is niet alleen goed voor je om je te sterken in het oordeelvrij handelen, het helpt je ook om meer bewust te zijn van wat er zich in je lichaam afspeelt. Dit brengt je terug naar het huidige moment. Onbewust kunnen je patronen en overtuigingen er namelijk voor zorgen dat je het verleden projecteert op het nu. Of dat je je zorgen gaat maken over de toekomst. Terwijl je hier helemaal geen invloed op hebt en je je allerlei onnodig lijden op de hals haalt. Door bewust in het nu te zijn, ga je dit opmerken en kun je het loslaten.

Ademhalingsoefeningen voor spirituele ontwikkeling

Neem daarom elke dag een moment de tijd om even rustig te gaan zitten. Je hoeft niet gelijk een uur te mediteren, 10 minuten is ook prima. Of begin met vijf minuten. Het gaat erom dat je het doet, dat maakt het verschil. Als je merkt dat je gedachten alle kanten opschieten, concentreer je dan op je ademhaling. Blijven je gedachten je afleiden? Probeer dan eens om door je ene neusgat in te ademen en door je andere neusgat uit. Natuurlijk kan dit niet echt, maar door je hier op te concentreren hebben je hersenen geen ruimte om allerlei gedachten op je af te vuren. Je voelt direct dat je hierdoor rustiger wordt, meer in contact staat met jezelf en dus aanwezig bent in het nu. Ook dat is spirituele ontwikkeling.

Ben je toe aan een volgende stap in je spirituele groei en ontwikkeling? Bezoek dan eens een van de informatiebijeenkomsten of gratis proeflessen bij ZoMa Opleidingen en misschien word jij ook Holistisch Therapeut.