Als je op zoek gaat naar antwoorden op vragen als: wie ben ik, wat is mijn doel in het leven eigenlijk, wat wil ik nou eigenlijk echt? dan ben je er klaar voor om je spiritueel te ontwikkelen. Spiritualiteit is voor veel mensen nog steeds een ongrijpbaar iets. Dat is niet zo raar als je bedenkt dat spiritualiteit iets onzichtbaars is.

Kort gezegd draait het er bij spiritueel ontwikkelen om dat het gevoel het overneemt van de ratio, de feiten zoals ons die geleerd zijn. Spiritualiteit kan dus heel nuttig zijn als je op zoek bent naar antwoorden die niet voor de hand liggen.

Wanneer spiritueel ontwikkelen?

Als je grote levensvragen hebt, is het tijd om je spiritueel te ontwikkelen. Bij spiritueel ontwikkelen draait het er om dat je steeds meer leert vertrouwen op je gevoel, je intuïtie. Dat vertrouwen groeit naarmate je je spiritueel verder ontwikkelt. Spiritueel ontwikkelen komt vanzelf op je pad als je er open voor staat. Ook daar kun je feilloos op vertrouwen. Toeval bestaat niet, het komt naar je toe als jij er klaar voor bent. Zo kan het bijvoorbeeld zomaar gebeuren dat je iemand ontmoet die spiritueel behoorlijk ontwikkeld is.

Je raakt om wat voor reden dan ook met die persoon in gesprek en je merkt dat deze persoon soortgelijke vragen hebt als jij zelf. Deze ontmoeting kan een teken zijn dat je er klaar voor bent om je spiritueel te ontwikkelen.

Je bewustzijn vergroten door spiritueel ontwikkelen

Als je jezelf spiritueel gaat ontwikkelen, ga je je bewustzijn vergroten. Je gaat je gevoel steeds meer leren voelen, de hoofdrol laten spelen. Omdat je intuïtie nooit liegt is het belangrijk om er naar te luisteren. Er ontstaat een balans tussen denken en voelen. Door te blijven denken kun je jezelf steeds weer die levensvragen stellen, waarop je gevoel je het antwoord zal geven. De antwoorden zitten namelijk al in jezelf. Door jarenlange overtuigingen en patronen kun je jezelf zijn kwijtgeraakt. Door je spiritueel te ontwikkelen kun je die patronen en overtuigingen los gaan laten en gaan leven in het nu.

Spiritueel ontwikkelen zorgt voor positieve energie

Als je positieve energie opzoekt, zul je merken dat dit gevoel bij jou versterkt wordt. Focus je op de goede dingen en je spirituele ontwikkeling maakt een sprong. Als jij leert om te focussen op positiviteit, oordeelvrij kunt handelen en je geen zorgen maakt om het verleden of de toekomst, dan ben je op de goede weg met je spirituele ontwikkeling.

Er zijn allerlei hulpmiddelen en methodes om terug te komen bij jezelf en je spiritueel te ontwikkelen. Bewust tijd nemen voor jezelf, mediteren, je terugtrekken met een goed boek of een stiltegebied in de natuur opzoeken zijn allemaal manieren om je spirituele ontwikkeling een boost te geven.

Spiritueel ontwikkelen heeft geen eindtijd. Ook kan het zijn dat je periodes hebt waarin spiritueel ontwikkelen stil lijkt te staan. Dat geeft niets; er komt vanzelf weer iets op je pad dat je bewustzijn stimuleert en waardoor je verder kan met je spirituele ontwikkeling.

Ben je toe aan een volgende stap in je spirituele ontwikkeling? Bezoek dan eens een van de informatiebijeenkomsten of gratis proeflessen bij ZoMa Opleidingen en misschien word jij ook Holistisch Therapeut.