Als je op zoek gaat naar antwoorden op vragen als: wie ben ik, wat is mijn doel in het leven eigenlijk, wat wil ik nou eigenlijk echt? dan ben je er klaar voor om je spiritueel te ontwikkelen. Spiritualiteit is voor veel mensen nog steeds een ongrijpbaar iets. Dat is niet zo raar als je bedenkt dat spiritualiteit iets onzichtbaars is.

Kort gezegd draait het er bij spiritueel ontwikkelen om dat het gevoel het overneemt van de ratio, de feiten zoals ons die geleerd zijn. Spiritualiteit kan dus heel nuttig zijn als je op zoek bent naar antwoorden die niet voor de hand liggen. Spiritueel ontwikkelen betekent dat je moet leren luisteren naar de signalen van je lichaam. Wat is de onderliggende oorzaak van jouw kwaal? Je zou bijvoorbeeld op kunnen zoeken wat de spirituele betekenis is van bepaalde klachten. Dit doe je heel gemakkelijk op Google door bijvoorbeeld in te typen ‘spirituele betekenis hoofdpijn’. Vaak ontstaat een kwaal door een combinatie van mentale en emotionele overtuigingen. Door goed naar je lichaam te luisteren kun je de boodschappen die het geeft gaan ontcijferen.

Wanneer spiritueel ontwikkelen?

Als je grote levensvragen hebt, is het tijd voor spirituele groei. Bij spiritueel ontwikkelen draait het er om dat je steeds meer leert vertrouwen op je gevoel, je intuïtie. Dat vertrouwen groeit naarmate je je spiritueel verder ontwikkelt. Spirituele groei komt vanzelf op je pad als je er open voor staat. Ook daar kun je feilloos op vertrouwen. Toeval bestaat niet, het komt naar je toe als jij er klaar voor bent.

Zo kan het bijvoorbeeld zomaar gebeuren dat je iemand ontmoet die spiritueel behoorlijk ontwikkeld is. Je raakt om wat voor reden dan ook met die persoon in gesprek en je merkt dat deze persoon soortgelijke vragen hebt als jij zelf. Deze ontmoeting kan een teken zijn dat je er klaar voor bent om je spiritueel te ontwikkelen.

Spiritueel ontwikkelen

Je bent goed zoals je bent

Spiritualiteit ontwikkelen of spiritueel ontwaken klinkt vaak lastiger dan het is. Eigenlijk gaat het erom dat je dichter bij jezelf komt te staan, dat je kunt zijn wie je bent vanuit je essentie. Ieder mens wordt geboren zonder bepaalde overtuigingen en patronen. Door bewust te worden van wie je bent, kun je de overtuigingen die je bij je draagt opnieuw waarderen. Door het loslaten van overtuigingen en patronen die niet langer bij je passen, ontstaat er enorm veel ruimte en energie. Je kunt dan weer voelen wie je echt bent. Dat is eigenlijk de kern van spirituele ontwikkeling; het besef dat je goed bent zoals je bent.

Je bewustzijn vergroten door spiritueel ontwikkelen

Als je jezelf spiritueel gaat ontwikkelen, ga je je bewustzijn vergroten. Je gaat je gevoel steeds meer leren voelen, de hoofdrol laten spelen. Omdat je intuïtie nooit liegt is het belangrijk om er naar te luisteren. Er ontstaat een balans tussen denken en voelen. Door te blijven denken kun je jezelf steeds weer die levensvragen stellen, waarop je gevoel je het antwoord zal geven. De antwoorden zitten namelijk al in jezelf. Door jarenlange overtuigingen en patronen kun je jezelf zijn kwijtgeraakt. Door je spiritueel te ontwikkelen kun je die patronen en overtuigingen los gaan laten en gaan leven in het nu.

Als je je intuïtie wilt ontwikkelen, dan is de online cursus Spiritueel ontwaken echt iets voor jou. In deze diepgaande cursus leer je alles over je intuïtieve vermogens, over de kracht van de natuur, de maan en dromen en kom je helemaal thuis bij jezelf. Je leert jezelf kennen, zoals je werkelijk bent. Een aanrader!

Spiritueel ontwikkelen zorgt voor positieve energie

Spiritueel ontwikkelen

Als je positieve energie opzoekt, zul je merken dat dit gevoel bij jou versterkt wordt. Focus je op de goede dingen en je spirituele ontwikkeling maakt een sprong. Als jij leert om te focussen op positiviteit, oordeelvrij kunt handelen en je geen zorgen maakt om het verleden of de toekomst, dan ben je op de goede weg met je spirituele ontwikkeling. Er zijn allerlei hulpmiddelen en methodes om terug te komen bij jezelf en je spiritueel te ontwikkelen:

  • bewust tijd nemen voor jezelf
  • mediteren
  • je terugtrekken met een goed boek
  • een stiltegebied in de natuur opzoeken

 

Dit zijn allemaal manieren om je spirituele ontwikkeling een boost te geven. Spiritueel ontwikkelen heeft geen eindtijd. Ook kan het zijn dat je periodes hebt waarin spiritueel ontwikkelen stil lijkt te staan. Dat geeft niets; er komt vanzelf weer iets op je pad dat je bewustzijn stimuleert en waardoor je verder kan met je spirituele ontwikkeling.

Ademhalingsoefeningen voor spirituele ontwikkeling

Mediteren is niet alleen goed voor je om weer even helemaal in het moment te zijn, het helpt je ook om meer bewust te zijn van wat er zich in je lichaam afspeelt. Neem elke dag een moment de tijd om even rustig te gaan zitten. Je hoeft niet gelijk een uur te mediteren, 10 minuten is ook prima. Of begin met vijf minuten. Concentreer je op je ademhaling. Als je merkt dat je gedachten alle kanten opschieten, probeer dan eens om door je ene neusgat in te ademen en door je andere neusgat uit. Natuurlijk kan dit niet echt, maar door je hier op te concentreren hebben je hersenen geen ruimte om allerlei gedachten op je af te vuren. Je voelt direct dat je hierdoor rustiger wordt en meer in contact staat met jezelf. Ook dat is spirituele ontwikkeling.

Ben je toe aan een volgende stap in je spirituele groei en ontwikkeing? Bezoek dan eens een van de informatiebijeenkomsten of gratis proeflessen bij ZoMa Opleidingen en misschien word jij ook Holistisch Therapeut.