Home / Empathie

Empathie

Empathie voor anderen kunnen opbrengen, het is niet altijd even simpel. De ene persoon heeft een sterker empathisch vermogen dan de ander. Maar zelfs de meest empathische persoon kan soms moeilijkheden hebben om empathie te vertonen, hoe komt dat?

Empathie: combinatie tussen gevoelsherkenning, verbeeldingsvermogen en sensitiviteit

Er is meer dan een reden waarom de ene persoon beter empathie kan vertonen voor zijn medemens dan de andere. Er wordt vaak gedacht van mensen die niet empathisch zijn, dat ze niet geven om anderen. Maar dat is in de meeste gevallen niet waar. Soms kan het zijn dat iemand die eerder onverschillig is, zich gewoon niet kan voorstellen hoe een ander zich voelt. Misschien omdat hij nooit een gelijkaardige situatie meegemaakt heeft of omdat hij simpelweg niet beschikt over verbeeldingskracht, waarmee hij zich in de situatie van de andere kan inleven. Daarnaast kan het ook zijn dat een persoon er simpelweg voor kiest om zijn focus op zichzelf te leggen, juist omdat hij weet dat hij té gevoelig is waardoor overprikkeling snel op de loer ligt en hij zichzelf daarom wil afschermen voor negatieve gevoelens. Onverschilligheid is dus niet altijd egoïsme of ongevoeligheid, er kan veel meer achter schuilen.

Wil je ook positief leven door je hooggevoeligheid te gebruiken vanuit je diepste wezen? Volg dan de online cursus Hooggevoeligheid als Kracht. In deze cursus leer je alles over hsp, de eigenschappen én de wijze waarop je hier optimaal gebruik van kunt maken voor een positief, gezond en gelukkig leven. Vanuit je eigen kracht!

Empathie en gevoeligheid

Empathie komt voor van een gevoel van bezorgdheid en liefde voor anderen. Laat negativiteit en vooroordelen los en focus je meer op de goede kwaliteiten van de mensen rondom je. Sluit jezelf niet af van je gevoelens, want hoewel het goed is om je soms op jezelf te focussen en je vooral te richten op positiviteit, is het een slecht idee om je volledig af te sluiten van de wereld om je heen. Als je dit doet, dan negeer je je negatieve gevoelens en hierdoor zullen ze niet verdwijnen. Je moet ze leren onder ogen te komen en aanvaarden. Gevoelig zijn, daar is niets mis mee. Het is misschien niet altijd even aangenaam, maar er zijn zeker manieren om hiermee om te gaan.

Het belangrijkste is dat jij een balans vindt tussen openstaan voor de gevoelens van anderen en ze van je afschermen. Je mag dus zeker je gevoeligheid tonen, maar als het je emotioneel te zwaar wordt, dan is het wel belangrijk dat je tijd voor jezelf neemt.

Empathie

Reiki en empathie

Als we een gebrek aan empathie op een spirituele manier bekijken, dan wil dit zeggen dat er waarschijnlijk sprake is van een geblokkeerd hartchakra. Dit chakra zorgt ervoor dat jij in staat bent jezelf en anderen graag te zien. Het is dus belangrijk dat de liefdesenergie van dit chakra blijft stromen. Een reiki master zal je hartchakra met de hulp van universele energie kunnen deblokkeren, waardoor je meer inlevingsvermogen zal hebben. Wil je graag ook anderen helpen om meer empathie te krijgen? Volg dan één van de Reiki proeflessen bij ZoMa opleidingen om te ervaren of een Reiki cursus bij ZoMa voor jou de goede keuze is!