Home / Faalangst

Faalangst

Altijd onzeker zijn of je iets wel kunt, of je wel goed genoeg bent. Angst om een toets, examen of test af te leggen. Angst om een gesprek te voeren, bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. Dit soort angsten en onzekerheden kunnen enorm veel impact hebben op je dagelijks leven, je functioneren en je algehele staat van welzijn. Als dit soort angsten je leven beïnvloeden, dan spreken we van faalangst: angst om iets verkeerd te doen, angst om te falen.

Wat is faalangst?

Het woord falen heeft een negatieve lading. Mislukken, tekortschieten, je doel niet behalen zijn betekenissen van het woord falen. Door die negatieve lading wordt iemand met faalangst alleen maar onzekerder, want de lading impliceert dat het niet behalen van je doel heel erg, of slecht is.

Faalangst

Falen is in onze huidige samenleving een no-go geworden. We moeten presteren, doelen bereiken en de lat wordt steeds hoger gelegd. Mensen die om wat voor reden dan ook onzeker zijn, worden door deze maatschappij extra onder druk gezet. Falen hoort niet, is wat ons wordt ingegeven. Faalangst sluipt daardoor snel in een persoon die onder druk staat om op wat voor manier dan ook te presteren.

Wanneer heb je faalangst?

Iedereen is wel eens onzeker of nerveus voor een onderzoek, toets, gesprek of examen. Dat is normaal en een natuurlijke reactie. Maar wanneer je onzekerheid omslaat in angst, is er meer aan de hand.

Faalangst

Angst om iets verkeerd te doen, om niet te slagen voor iets wat je gaat doen, kan zich uiten in bijvoorbeeld paniekaanvallen en hyperventilatie. Als je daar last van hebt, dan is de kans groot dat je hulp nodig hebt om die faalangst te overwinnen.

Oorzaak en behandeling

De oorzaak van faalangst is voor iedereen verschillend. Het kan komen door continue prestatiedruk vanuit iemands omgeving, vanuit iemands jeugd, door een trauma etc. Een goede therapeut kan met gesprekken en behandelmethodieken hulp en ondersteuning bieden bij het overwinnen van je faalangst. Een behandeling die uitgaat van een holistisch principe is de meest effectieve. Er wordt bij een holistische aanpak niet alleen maar naar de klacht zelf gekeken, maar juist naar de dieper liggende oorzaak van de klacht. Hiervoor worden alle holistische niveaus afgegaan, opzoek naar de angel van jouw faalangst. Door de faalangst bij de kern aan te pakken, kan een behandeltraject veel meer effect op de langere termijn hebben.

Faalangst is je kracht

Wat als falen niet meer een negatieve lading heeft? Dan kun je falen omzetten in een kracht die je hebt.

Zie falen als ‘proberen iets te bereiken’ en niet als ‘iets moeten bereiken, anders…’. Leer er van en gebruik je faalervaringen om te zien wat je wilt verbeteren. Realiseer je dat het beter is om te falen, dan om iets helemaal niet te proberen. Door te falen leer je en kun je groeien!

Faalangst

Faalangst is een door patronen en overtuigingen ingegeven angst. In de opleiding tot holistisch therapeut bij ZoMa Opleidingen wordt veel aandacht besteed aan het loslaten van die overtuigingen en het ombuigen van patronen. Zin om eens kennis te maken? Je bent van harte welkom op één van onze open dagen, info bijeenkomsten of proeflessen!