Home / Blog / Het volgen van de flow, hoe doe je dat?

Het volgen van de flow, hoe doe je dat?

De flow van het leven, ook wel het volgen van de onderstroom genoemd, zorgt ervoor dat je in een goede vibe blijft en op basis van synchroniciteit mooie mensen ontmoet. De flow is dus het leven zelf, de onderstroom, dat wat er is. Deze flow zelf is eigenlijk wat lastig te benoemen en kan ook voor iedereen een andere betekenis hebben. Zo is het voor de één je hart volgen, voor de ander is het de intuïtie volgen. Voor weer iemand anders is het gewoon het leven zelf volgen of je laten leiden door liefde.

Maar wat als een paal boven water staat, is dat wanneer je leeft met de flow, je je leven aan iets geeft dat groter is dan jijzelf. Waar je dan ook in gelooft: God, jezelf, in het Zijn. Het maakt niet uit, want alles is universeel en alles dient in de flow.

Negatieve gedachten belemmeren de flow

Een belangrijke component om terug te komen in de flow en deze te volgen, is de vraag “Hoe volg ik mijn hart?” Hoe daar te komen, bij het hart maar ook het gevoel, dat is voor de meesten in theorie nog wel vrij makkelijk te volgen. In de praktijk kan dit echter uitdagend zijn, omdat veel mensen steeds meer in hun hoofd leven. Dat komt onder andere omdat we gemiddeld zo’n 60.000 gedachten per dag hebben waarvan er 40.000 negatief zijn.

Andere externe triggers die van invloed kunnen zijn op je flow

Waarom is het aantal negatieve gedachten groter dan het aantal positieve? Dit kan bijvoorbeeld komen wanneer je vooral veel negatief nieuws op televisie ziet. Op den duur kan dit een impact op je gaan hebben. Je merkt dan bijvoorbeeld dat je energie daalt, of dat je somberder wordt. Kortom: je merkt dat het wat met je doet. Om je energie weer op te krikken, kun je positieve dingen gaan doen, dingen die je leuk vindt en waar je dus blij van wordt. Je herkent deze stijging in energie misschien wel wanneer je naar muziek luistert, de natuur in gaat, mooie mensen ontmoet, inspirerende filmpjes of video’s bekijkt of doet waar je hart ligt.

In de flow ontstaat er synchroniciteit

Hoe meer jij je weet te onthechten van je negatieve gedachten patronen en in plaats daarvan positieve gedachten gaat denken, hoe meer je in die positieve energie komt en hoe meer je ook soortgelijke mensen gaat aantrekken die ook op hetzelfde pad als jij zitten. Dit noemen we synchroniciteit: er ontstaan steeds meer mooie dingen in je leven die elk op hun eigen unieke manier precies op het juiste moment in jouw leven komen en die magisch op elkaar aansluiten. Alles is zo perfect op elkaar afgestemd dat het geen toevalligheden meer kunnen zijn.

Kom weer in de flow door te zakken in je lichaam

De eerste stap om in deze flow te komen, is daarom leren hoe je jouw holistische niveaus in balans kunt brengen zodat je uit je hoofd kunt komen en meer in je lichaam kunt zakken. Reiki, mediteren, de natuur in gaan, fijne dingen doen waar je blij van wordt; dit zijn mooie tools om je hierbij te helpen. Je zult merken dat, wanneer je deze tools beoefent, je hoofd langzamerhand leger wordt en je hart open gaat. Hoe meer je in je hart en dus bij je gevoel komt, hoe meer je ook in jouw stilte komt. Hoe meer je helemaal in jouw stilte komt, hoe meer de flow ook te voelen is.

In de stilte van de flow wordt alles steeds helderder

Hoe stiller het allemaal wordt in je mind, hoe meer aandacht er komt voor dat wat er in jou speelt. Je zult merken dat je dan steeds vaker in het moment stil kan staan bij de vraag: “Wat is belangrijk voor mij? Wat heb ik nu op dit moment nodig?” Zodoende ga je ook ontdekken waar jouw hart ligt, waar jij gelukkig van wordt. Om hier helderheid over te krijgen, kun je jezelf deze vragen stellen: “Welke passie(s) heb ik? Welke dingen wil ik nog graag doen in mijn leven?”

Voorbeeld

Ik – Marjolein – heb drie auto-ongelukken gehad. Op de momenten dat ik in deze ongelukken raakte, volgde ik helemaal niet de flow. Ik liet mij toen in grote mate leiden door de haast van de dag. Tevens was ik veel meer mijn mind aan het volgen en alles wat daarmee samenhangt, in plaats van mijn hart. Deze ongelukken hebben ervoor gezorgd dat ik wel stil ben gaan staan bij mijn leven. Ik werd namelijk letterlijk en figuurlijk uitgenodigd om naar binnen te gaan en echt de verstilling op te gaan zoeken. Met name het tweede ongeluk zorgde hiervoor. Ik kon toen letterlijk niets meer, negen maanden lang. Ondanks alles is het dus een hele mooie periode voor mij geweest.

Leven in de flow

Tijdens deze periode vroeg een revalidatiearts aan mij: “Oké Marjolein, als je nou overleden was, wat had er dan op je grafsteen gestaan?” En “Als je diep van binnen voelt, wat zou er dan op je grafsteen staan?” Dit vond ik zo’n heftige vraag, echt nogal ingrijpend. Maar tegelijkertijd heeft die vraag mijn leven ook veranderd. Ik was al bezig met de opleiding tot energetisch geneeskundig therapeut en Reiki. Ook deed ik al super veel cursussen en alles erbij, maar ik werkte ook in het bedrijfsleven. Dat gaf mij veiligheid. Hoewel dit mij mijn basis gaf, wist ik diep van binnen dat ik hier niet mijn ultieme geluk zou vinden. Toen ik zo uit het niets helemaal werd stilgezet, realiseerde ik mij op een nieuw niveau: “Het leven is ook kort, je weet niet hoelang je hebt. We gaan er wel allemaal vanuit dat we bij wijze van spreken honderd jaar worden. Maar wie zegt dat het niet op een ander moment afgelopen is?”

Vanaf dat moment ben ik er heilig in gaan geloven dat je van geen één dag spijt moet hebben en dat het belangrijk is om je af te vragen: “Wat kom ik hier eigenlijk doen?” Dat was voor mij zo’n belangrijk gegeven, dat ik voelde, ja whatever, ik ga gewoon m’n hart volgen. Ik stopte met het bedrijfsleven en ging mij volledig richten op mijn passie: holistisch leven in de praktijk en licht en liefde verspreiden.

Leven met de flow is leven in volledige overgave

De flow gaat heel erg over datgene wat in je hoofd zit, los kunnen laten. Dat betekent soms ook dat je een droom dient los te laten. Natuurlijk is het heel mooi om dromen te hebben, om die te manifesteren en je daarop te richten. Maar de kunst van het moeiteloos manifesteren van dromen zit hem ook in het loslaten van het beeld dat je hebt gecreëerd bij deze droom en om in plaats daarvan de flow te volgen. Het zetten van intenties is hier een goed voorbeeld van. Deze schrijf je op of spreek je uit waardoor je ze het universum instuurt. Vervolgens laat je ze weer los in het vertrouwen dat je in divine time met je ogen zult zien wat je hebt gewenst in een vorm die je van te voren nog niet helder hebt. Maar waarvan je weet dat het jouw hoogste goed zal dienen. Ook dat is onderdeel van de flow.

In de flow is alles met elkaar verbonden

Dit soort mooie momenten ontstaan door te durven kwetsbaar te zijn, je hart te openen, je dankbaarheid te uiten en met jouw flow mee durven te bewegen. Hoe je dit doet? Door wat het ook is dat er op je bucketlist staat, wat je dromen ook mogen zijn, dat te gaan volgen. Met de intentie om elke dag weer dankbaar te mogen zijn voor de dag die jij hebt geleefd zoals jij het wil. Soms betekent dit dat er een tussenpauze nodig is wanneer bijvoorbeeld iets nog niet gelijk gecreëerd kan worden. Maar dan nog kun je datgene wat je doet, doen met je hart. Al is het een baan die je eigenlijk niet leuk vind, maar die je tijdelijk dient te doen nog voordat je datgene kan doen waar je ten diepste naar verlangt. Alles dient namelijk uiteindelijk het grotere geheel.

ZoMasté,
Marjolein Berends

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog