Home / EFT-therapie

EFT-therapie

EFT oftewel Emotional Freedom Techniques, kan succesvol worden ingezet als therapie. Zowel begeleid door een therapeut of als zelfhulp is EFT-therapie een eenvoudige methode waarmee goede resultaten worden behaald. EFT is vanuit de psychotherapie ontwikkeld en werd vooral ingezet om behandeltrajecten te vereenvoudigen. Zoals de naam doet vermoeden, is EFT-therapie bedoeld om emoties los te maken en vrij te laten komen. Daarnaast kan EFT-therapie bijdragen aan het verminderen van fysieke klachten. Een EFT-therapie is voor iedereen verschillend en dus kan de duur van een behandeltraject verschillen. EFT-therapie die wordt toegepast door een energetisch therapeut kan op de verschillende holistische niveaus doorwerken.

EFT-therapie voor meer zelfvertrouwen

Dat betekent dat deze therapie mentaal, fysiek, energetisch, emotioneel en spiritueel kan doorwerken. Denk dan aan, in bovenstaande volgorde: verslavingen, lichamelijke pijn, vermoeidheidsklachten, angsten en rouwverwerking. Sommige cliënten hebben aan één EFT-behandeling genoeg. Anderen zijn gebaat bij meerdere EFT-behandelingen. Afhankelijk van de ernst van de klacht (en dan met name de ernst van de oorzaak ervan) zijn er soms wel vijf of meer behandelingen nodig. Dit zie je vooral bij bijvoorbeeld traumaverwerking. Een trauma dat in een vroegere fase van iemands ontwikkeling is ontstaan, heeft vaak enorm veel invloed op iemands gedrag, denkpatronen, zelfvertrouwen, zelfbeeld en manier van leven. De impact van een trauma kan enorm groot zijn. Langdurige behandeling is dan niet ondenkbaar. Juist doordat EFT therapie een vrij eenvoudige methode is, kan het heel goed ingezet worden bij grote problemen als traumaverwerking.

Werking van EFT-therapie

Bij EFT-therapie wordt allereerst gezocht naar de kern van het probleem. De cliënt wordt gevraagd de negatieve emotie op te roepen, deze te voelen omdat die emotie bij het probleem hoort en ermee verbonden is. Die emotie wordt samengevat in een zin, die de cliënt steeds herhaalt bij het lichaamswerk dat volgt in de EFT-therapie.

EFT

EFT-therapie benadert de emotie op een andere manier

Dat lichaamswerk bestaat uit het tappen op verschillende energiebanen in het lichaam. Tijdens dit tappen noemt de cliënt steeds de emotie (of de samenvatting ervan). Door het kloppen op die specifieke plekken en daarbij de emotie te voelen, kan de cliënt de ongewenste emotie gaan loslaten. De energie gaat weer vrij stromen en blokkades worden verholpen. Na elke klopsessie wordt gevraagd hoe de sterkte van de emotie nu is. Zo lang als nodig is, wordt de klopreeks herhaald, net zolang tot de ongewenste emotie verdwenen of gewenst is geworden of kan worden losgelaten. Door de EFT therapie wordt de emotie op een andere manier benaderd, onder begeleiding van de EFT therapeut en kan de cliënt er dus vanuit een ander perspectief naar kijken. Zo wordt het eenvoudiger om de emotie te laten gaan.

Energie bewaken met Reiki

Gratis e-book Energie bewaken met Reiki

Een andere manier om energie weer te laten stromen in je lichaam is Reiki. In dit gratis e-book leer je over hoe je je energie bewaakt.

E-book downloaden

EFT therapie als zelfhulp

Omdat EFT-therapie zo eenvoudig is, kan iedereen dit ook zonder begeleiding zelf uitvoeren. De eerste keer onder begeleiding is zeker aan te raden, maar met de tools en de werkwijze die je leert van een coach of therapeut, kun je de EFT-therapie ook zelf gaan toepassen. Juist door de eenvoud is het toepasbaar op elk moment, op elke plek. Het is natuurlijk fijn als je je even kunt terugtrekken. Een EFT-therapie hoeft niet lang te duren.

EFT

Als je van tevoren al weet met welke negatieve emotie je aan de slag wilt, en hoe je samenvattende zin met die emotie is, kun je op elk moment van de dag en op elke willekeurige plaats je EFT-therapie gaan toepassen.

Resultaat van EFT therapie

De resultaten van EFT-therapie zijn bewezen effectief en de methode wordt dan ook veelvuldig toegepast. Ook in de reguliere psychische gezondheidszorg!

EFT is een methodiek die je vakkundig aanleert tijdens de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen. Er wordt een complete module besteed aan EFT-therapie en de toepassing ervan. Interesse? Bezoek dan eens een van onze inspirerende events!