Holistisch leven betekent je bewust worden dat alles met elkaar verbonden is en hiernaar handelen. Wanneer je deze levenswijze aanneemt, leer je vol liefde en respect omgaan met anderen, de planeet en jezelf. Het verrijkt je leven dus aanzienlijk. Maar hoe pas je holisme toe in je leven?

Wat is holisme?

Voordat je je waagt aan de holistische levenswijze is het interessant om holisme beter te begrijpen. Holisme stamt af van het Griekse woord ‘holos’ dat ‘geheel’ betekent. Het staat dan ook voor verbondenheid.

Concreet betekent dit dat deze filosofie ervanuit gaat dat energieën, planten, dieren, zielen en mensen allemaal onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en continu invloed hebben op elkaar. Holisme laat je dus toe om alles op een andere manier te zien, waardoor je leven meer betekenis krijgt.

6 belangrijke principes voor holistisch leven

Holistisch leven is helemaal niet zo moeilijk. Het vergt enkel een beetje aanpassing, maar na een tijdje gaat het vanzelf. Hieronder vind je alvast 6 belangrijke principes die je op weg helpen!

1. Zie altijd het grote geheel

Leven op een holistische wijze houdt in dat je beseft dat we allemaal gelijk zijn en deel uitmaken van een groter geheel. Herinner jezelf hier regelmatig aan en na een tijdje wordt het een gewoonte. Het is belangrijk om het groter geheel in je gedachten te houden, omdat je op die manier leert om meer liefde te voelen en respect te hebben voor anderen, de wereld en jezelf.

2. Bewust omgaan met alles en iedereen

Het tweede principe voor holistisch leven, gaat bijna vanzelf als je altijd het grotere geheel ziet. Door het besef dat alles en iedereen met elkaar verboden is, word je je namelijk bewuster van je eigen acties en de invloed dat ze hebben op het milieu, de omgeving en anderen. Daardoor ga je vaker nadenken over hoe je dingen aanpakt en leer je duurzamer leven.

3. Verlies jezelf niet

Bij een holistisch leven is het net zo belangrijk om één te zijn met anderen als met jezelf. Alleen door zelf sterk in je schoenen te staan, kan je anderen namelijk met het nodige respect en voldoende liefde benaderen. Eén zijn met jezelf betekent in balans zijn met je lichaam, ziel en geest. Dit doe je door voldoende te bewegen, genoeg te rusten en gezond te eten.

Ook zelfontwikkeling is een belangrijk onderdeel als je holisme wilt uitvoeren. Het is namelijk de beste manier om tijd te investeren in jezelf. Jezelf ontwikkelen doe je op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door nieuwe dingen uit te proberen, cursussen volgen of te reizen.

4. Doe het rustig aan

Een ander belangrijk principe is om geen haast te hebben in het leven. Door alles zo snel mogelijk gedaan te willen krijgen, vergeet je om te genieten. Het is logisch dat het niet altijd even makkelijk is om het rustig aan te doen, omdat je je dagelijkse verplichtingen hebt. Toch is het een goed idee om af en toe een pauze in te lassen wanneer dat mogelijk is. Op die manier verbetert je levenskwaliteit. Neem dus af en toe de tijd om te genieten van alles om je heen.

5. Maak connecties

Connecties maken is erg belangrijk. Vooral als je wilt leven volgens de holistische filosofie. Door met andere te connecteren voel je je namelijk nog meer één met alles en iedereen. De mens is bovendien van nature een sociaal wezen. Ook voor jouw welzijn is het dus een goed idee om voldoende tijd en energie te investeren in relaties.

Maar het eindigt niet met je familie, vrienden, geliefde. Wees ook behulpzaam en zachtaardig met de mensen om je heen die je niet goed kent en doe dit zonder jezelf weg te cijferen. Het helpt je niet alleen een lichtje te zijn voor anderen, maar je krijgt er ook zelf meer energie van.

6. Aanvaard ook je negatieve gevoelens

Het leven is niet alleen rozengeur en mannenschijn. Soms kom je obstakels tegen. Dat hoort er nu eenmaal bij. De negatieve gevoelens die daarbij komen kijken, zijn ook meer dan normaal. Als jij je angstig, verdrietig of boos voelt, is het dus niet nodig om deze gevoelens weg te cijferen.

Het is veel beter om ze te leren aanvaarden. Op die manier leer je er niet alleen iets van, maar voel jij je ook veel vredevoller. Zo wordt het ook eenvoudiger om een holistische levenswijze aan te nemen.