Innerlijke rust, dat klinkt heerlijk en dat is het ook. Rust vinden in jezelf is iets wat veel mensen zouden willen. Soms lukt dat door je terug te trekken en tijd voor jezelf te nemen. Maar niet iedereen weet hoe ze innerlijke rust kunnen creëren bij zichzelf. Hoe graag je ook wilt, het lukt maar niet om die innerlijke rust te vinden en vast te houden.

De tijd nemen voor innerlijke rust

In deze tijd van moeten, presteren en druk lijkt het vinden van innerlijke rust voor velen een onmogelijke opgave. Rust komt niet vanzelf. Je zult er zelf aan moeten werken. Stap 1 is om je overtuigingen dat je geen tijd hebt om rust te nemen opzij te zetten.

innerlijke rust

Wil je meer rust in je hoofd en leren hoe je dit in je drukke dagelijkse leven voor elkaar kunt krijgen? Volg dan de online cursus Rust in je hoofd. Met mooie meditaties, oefeningen en tips kan ook jij innerlijke rust ervaren en met een leeg hoofd aandachtig naar jezelf leren luisteren!

Tijd nemen is iets dat je vergeten bent als je in een druk, stressvol bestaan zit. Die eerste stap op weg naar innerlijke rust vereist dus een inspanning vanuit jezelf. Realiseer je dat innerlijke rust van nature aanwezig is in jezelf. Geef het de kans om zich te openbaren; relaxen kan alleen als je het zelf doet!

Oefenen met innerlijke rust

innerlijke rust

Het niet hebben van innerlijke rust, betekent eigenlijk niets meer dan dat je het contact met je ware ik bent verloren. Je ware ik is je diepste verbinding met jezelf. Onrust, spanning, oververmoeidheid en soms zelfs een negatieve spiraal nemen bezit van jou. Besef je dat jij dat niet werkelijk bent, dan kun je gaan starten met het terugvinden van je innerlijke rust.

Je redt dit alleen maar door te oefenen en nog eens te oefenen. Net zolang tot je weer terug bent bij jezelf en je weer bent wie je werkelijk bent. Een eerste oefening is leren luisteren naar jezelf. Durf je kwetsbaar op te stellen, toon je gevoelens en huil, lach, bewonder wanneer jouw gevoel zegt dat het goed is. Oefenen betekent dus dat je tijd en aandacht besteedt aan jouw emoties. Die mogen er gewoon zijn!

Verstoring van innerlijke rust

Als je op zoek bent naar innerlijke rust, kun je van alles proberen om deze te vinden. Zo zijn er hulpmiddelen die rust kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan edelstenen en mineralen. Sommige hebben een positieve invloed op rust. Maar zolang jij mentaal niet in balans bent, komt de onrust steeds weer terug.

innerlijke rust

Mediteren voor innerlijke rust

Piekeren en negatieve gedachtestromen dringen zich aan je op en vormen en spiraal van stress, somberheid en onzekerheid. Wanneer je echt innerlijke rust wilt en uit die negatieve denkspiraal wilt komen, dan is mediteren een hele fijne, liefdevolle en zachte manier om innerlijke rust te vinden. Met mediteren geldt ook weer, herhaling en blijven oefenen. Uiteindelijk zul je merken dat je innerlijke rust blijvend is. Voel je dat deze langzamerhand wegebt, neem dan weer die tijd voor jezelf en mediteer. Je vindt jezelf steeds sneller terug.

Als jij ook weer teruggaat naar wie je werkelijk bent, vanuit je essentie, dan vind je innerlijke rust. In de opleiding tot Holistisch Therapeut van ZoMa Opleidingen leer je hoe je dit proces kunt volgen en hoe je anderen daarin kunt begeleiden.