Holistisch voeden: zelfzorg door verbinding

Bij gezondheid denk je al snel aan gezond eten en drinken en voldoende beweging om je lichaam in vorm te houden. En dat is natuurlijk heel goed, want dat betekent dat je bewust bent van wat je lichaam nodig heeft. Maar gezondheid behelst veel meer dan dat. Je lichaam bestaat namelijk uit meer dan alleen het fysieke deel. Ook je emoties, gedachten en overtuigingen, je energiehuishouding en je spiritualiteit maken deel uit van jou als mens. En die onderdelen hebben elk hun eigen behoeftes.

Samen vormen deze niveaus één geheel, namelijk jou als mens. Om dit geheel in balans te houden, is voeding voor elk niveau van belang: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel. Dit zijn de holistische niveaus, waaruit jij als mens bestaat.

Wat is holistisch voeden?

Holistisch voedenHolisme gaat uit van het idee dat alles onderdeel uitmaakt van het grotere geheel. Alles is één en alles is met elkaar verbonden. Dit betekent dat ook al je niveaus met elkaar in verbinding staan. Ze oefenen dus ook invloed op elkaar uit. Holistisch voeden betekent dus dat je jezelf voedt op alle holistische niveaus. Bewustwording is hierbij de eerste stap: ontdekken wat jij echt nodig hebt om weer helemaal in balans te komen, zodat je volledig gezond en gelukkig kunt zijn. Daarmee leer je zorgen voor jezelf op een diepgaande manier, waarbij je al je behoeftes, je wensen en verlangens leert kennen en daarmee ook jezelf.

De invloed van de niveaus op elkaar

Met gezond eten en drinken en voldoende slaap en beweging zorg je dus voor je fysieke lichaam. Maar wanneer je op een ander holistisch niveau niet in balans bent, kan dit invloed uitoefenen op je lichamelijke conditie. Bijvoorbeeld als je energetische niveau niet op orde is: doordat je teveel werk op je hebt genomen de laatste tijd en geen ontspanningsmomenten voor jezelf nam, kan je energieniveau lager worden. Je raakt vermoeid, soms zelfs uitgeput, voelt je hier vervelend over en denkt er continu aan. Dit kan zich op fysiek niveau uiten door bijvoorbeeld terugkerende hoofdpijn, gespannen spieren in je schouders of minder goed kunnen slapen. En door deze problemen kun je vervolgens nóg minder energie krijgen, negatieve overtuigingen over jezelf ontwikkelen (‘Zie je nou, ik kan dit werk helemaal niet aan’) en je hier verdrietig over voelen.

Als je dan vervolgens ook nog worstelt met een vraag als ‘Wat is nu eigenlijk mijn doel in dit leven’? weet je dat alle niveaus met elkaar verbonden zijn en invloed op elkaar uitoefenen. Om jezelf hierbij te helpen, is holistisch voeden een hele mooie en diepgaande manier, zodat je op alle vlakken goed voor jezelf kunt zorgen. Daarmee kom je weer in balans en voel je je gezond en gelukkig op alle niveaus.

Stap voor stap

Zoals al eerder genoemd is bewustwording van wat je nodig hebt een belangrijke eerste stap. Bij holistisch voeden ga je steeds uit van de vraag ’Wat is goed voor mij?’ en ‘Wat heb ik nodig om me gezond en gelukkig te voelen?’. Door zelfonderzoek te gaan doen per holistisch niveau, waarbij het belangrijk is om dit vanuit een open en kritische houding te doen, zul je de antwoorden op deze vragen kunnen vinden. Stap voor stap, waarbij je gebruik kunt maken van je intuïtie: je diepste waarheid en innerlijke stem die jou altijd de juiste weg wijst.

Oefening baart kunst

Je intuïtie volgen vraagt oefening. Allereerst is het belangrijk dat je ervoor open staat. Dat wil zeggen dat je niet je ratio, maar je gevoel laat vertellen wat je nodig hebt. Natuurlijk is het soms goedOefening Holistisch om rationele afwegingen te maken, maar vaak zitten we zoveel in onze gedachten, dat gevoel geen ruimte heeft om te spreken. Je gevoel, je intuïtie dus, komt vanuit jou zelf en wie anders dan jijzelf kan jou vertellen wat je nodig hebt, voor je eigen geluk en gezondheid?

Voeding per niveau

Welke voeding nodig is om in balans te zijn, is voor ieder mens anders. Je komt er alleen maar achter door je bewust te worden van je behoeftes. Vraag je dus bij elk niveau dat je gaat onderzoeken af: Wat heb ik nodig? Wat heb ik juist niet nodig?

Fysiek niveau

Op fysiek niveau is eten, drinken en beweging van belang voor een gezond lichaam in balans. Maar soms komt het wel eens voor dat we eigenlijk helemaal geen zin hebben in die gezonde salade, de sportavond of steeds weer dat glas water. Weet, dat dat ook helemaal oké is. Als jouw innerlijke stem je vertelt dat je best een keer mag snacken of dat je vanavond beter op de bank kunt blijven zitten dan naar de sportschool te gaan, geef daar dan gewoon aan toe, zonder jezelf daarover te veroordelen.

Emotioneel

Voeding op emotioneel kan heel uiteenlopend zijn. Soms vertelt je intuïtie dat je een knuffel nodig hebt van je beste vriendin, en soms heb je juist rust en ruimte om je heen nodig om je fijn te voelen. Op dit niveau is je intuïtie eigenlijk vrij eenvoudig in te zetten. Voel gewoon hoe je reageert, wat je fijn vindt op dat moment en voorzie jezelf in je emotionele behoeftes. Zin om heel hard te huilen? Doen, het lucht op! Of wil je juist diep wegkruipen onder je dekbed omdat je geen zin hebt in gezelschap? Laat het toe. Wees je ervan bewust dat alles er mag zijn en bepaal met je intuïtie wat je wel en niet ontvangen wilt.

Mentaal

Op mentaal niveau kun je jezelf voeden met gedachtes die je zelf wilt; niet de gedachten die je door de buitenwereld worden opgelegd. Bedenk maar eens het gevolg van continu negatief denken: dit beïnvloedt je humeur, je belevingswereld en je gedrag. Wellicht vraagt jouw mentale niveau wel om minder negatieve gedachtes of overtuigingen, maar ook mentale uitdaging is een vorm van voeding voor dit niveau. Kennis en verdieping opdoen, lezen, documentaires kijken of bijvoorbeeld een fijn gesprek met een inspirerende persoon zijn ook mentale voeding.

Mentale voeding

Energetisch

Voeding op energetisch niveau is datgene, of diegene, die jou letterlijk of figuurlijk energie geeft, of waar je overtollige energie van kwijtraakt. Van wat voor situatie word jij energiek? En op welke manier ontspan jij je het fijnst na bijvoorbeeld een drukke werkdag? Omring je met mensen waar je blij van wordt, vermijd plekken die je energie uit je wegzuigen. Zo bewaak je je energieniveau.

Spiritueel

Je zielsniveau is het niveau van je spiritualiteit. Op dit niveau spelen zich de grotere, diepgaande levensvragen af: Wat is jouw zingeving? Waarvoor ben je hier op aarde, wat is je doel? Welke talenten heb je en wat zijn je allerdiepste wensen en verlangens? En de voeding die je jezelf op spiritueel niveau kunt geven, zijn alle stapjes die je zet om die diepe verlangens, jouw levensmissie en doelen te gaan manifesteren. Vanuit je innerlijke stem, die jou altijd op de juiste weg helpt.

Niveaus in balans

Wanneer je jezelf op al je holistische niveaus voorziet van wat je nodig hebt, zul je stap voor stap gaan ontdekken waar je gelukkig van wordt. Dan wordt het steeds eenvoudiger om dingen te laten, omdat ze je eenvoudigweg niet helpen. Daarmee wordt de verbinding tussen je holistische niveaus steeds zuiverder en zul je uiteindelijk gaan voelen dat je echt in balans bent. Dat je goed voor jezelf zorgt en in verbinding bent met je diepste gevoel, je innerlijke stem en jezelf. Stel geen verwachtingen of voorwaarden aan jezelf als je dit proces aangaat. Geniet ervan zonder te oordelen!

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen voor Grace&Us.