Je even helemaal terugtrekken uit je dagelijkse, drukke bestaan, met als doel je volledig op jezelf te richten. Even helemaal niets, geen prikkels, geen vragen van mensen om je heen; totaal en geheel luisteren naar jezelf, in het Nu. Dat gebeurt er als je besluit een retraite te gaan doen.

Betekenis retraite

Het woord retraite betekent letterlijk ‘terugtrekken’. Je terugtrekken houdt in dat je afstand creëert: afstand van de dingen om je heen waar je veel prikkels van krijgt en die je hoofd vol maken met gedachtes.

Een retraite doe je in een rustige, natuurlijke omgeving, juist om die afstand van je dagelijkse drukke leven te bewerkstelligen. Je zondert je af om zelfonderzoek te doen en daar kun je geen drukte, stress en verplichtingen bij gebruiken.

Retraite: vroeger en nu

Spiritualiteit, zelfonderzoek en – realisatie zijn steeds meer onderdeel van onze wereld. Voor deze opmars werden retraites vooral georganiseerd voor geestelijken en gelovigen, met name katholieken, om de geloofsbeleving en de inzichten erin te verdiepen. Tegenwoordig zijn er veel verschillende vormen van retraites om inzicht in jezelf te krijgen en antwoorden te vinden op grote levensvragen die betrekking hebben op jezelf. Net als bij de geloofsgerichte retraites zijn de huidige retraites gericht op geestelijke oefening.

Als je behoefte hebt aan verstilling, luisteren naar jezelf in plaats van naar alles om je heen, dan is een retraite een hele mooie manier om weer in contact te komen met je ware zelf. Er zijn heel veel verschillende retraites die worden aangeboden, met ieder zijn eigen insteek.

Zo zijn er retraites die volledig in stilte plaatsvinden, retraites die creativiteit stimuleren (bijvoorbeeld door het aanbieden van activiteiten als intuïtief schilderen of schrijven), meditatieretraites en natuurretraites. Het aanbod is enorm. Als je wilt weten welke retraite bij jou past, laat je dan leiden door je intuïtie. Probeer je verstand en je ingegeven gedachtes los te laten en focus op wat jij belangrijk vindt.

Wil je individueel stilte, heb je intensieve begeleiding nodig? Wil je leren mediteren, of is beweging juist iets wat bij jou past? Probeer je niet te laten leiden door je gedachtes, maar door je gevoel. Dan komt de retraite die bij jou past vanzelf op je pad.

Locatie van een retraite

Retraites worden vrijwel altijd georganiseerd in een natuurlijke, rustgevende omgeving. Een klooster is een geweldige plek voor een stilteretraite. De sereniteit die heerst op zo’n plek biedt de rust en verstilling waar je naar op zoek bent. Ook zijn er locaties op rustig gelegen plekken midden in de natuur die zich uitstekend lenen voor een retraite die zich richt op natuurcoaching, meditatie en bijvoorbeeld creativiteit. Ook voor de locatie geldt dat je je kunt laten leiden door je gevoel. Als je die stap eenmaal hebt gezet, ben je klaar voor één van de mooiste ervaringen uit je leven.

Ook ZoMa Opleidingen organiseert retraites. Als je deel wilt nemen aan één van de retraiteweekenden in Valencia dien je wel lid te zijn van de ZoMa Community. Als je je inschrijft voor de opleiding tot Holistisch Therapeut, word je automatisch lid.