Home / Mooji

Mooji

Mooji is een spiritueel leraar. Zijn leer is verweven met de kracht van Advaita. Dit is het pad van non-dualiteit dat ons leert dat we één zijn met het pure bewustzijn; de ondeelbare realiteit. Mooji helpt je om jezelf vrij te maken van de vele manieren waarop het ego zich in jou manifesteert. Dit brengt je terug naar de heelheid. Hij doet dit door middel van Satsangs vanaf Monte Sahaja in Portugal waar hij zijn thuisbasis vindt.

Biografie Mooji

1954

Mooji werd in 1954 op Jamaica geboren onder de naam Anthony Paul Moo-Young. De naam Mooji is een samentrekking van de Japanse klank ‘mu’ en de Hindi term ‘Ji’. De betekenis van Mooji is ongeveer gelijk aan ‘leegte’.

1969

In 1969 verhuisde Mooji van Jamaica naar Brixton in London, waar hij meer dan veertig jaar woonde. Hij werkte als portretschilder op straat, glas-in-lood schilder en later als leraar.

1987

In 1987 had Mooji een radicale bewustzijnsverandering, waardoor hij in de ogen van de mensen die hem kenden, ‘een totaal ander mens werd’.

Mooji stopte met zijn baan, verhuisde en koos voor een heel eenvoudig leven. Mooji ontdekte de leringen van Sri Ramakrishna (1836-1886) en reisde in 1993 naar India, om Dakshineswar in Calcutta te bezoeken, de plek waar deze grote Indiase heilige heeft geleefd en onderwezen.

Mooji

De goeroe van Mooji

Hij kwam echter nooit aan op die bestemming, want onderweg ontmoette hij Sri Harilal Poonja, of Papaji (1910-1997), zoals de volgelingen van Poonja hem noemen. Mooji ontdekte dat deze Papaji zijn goeroe was. In het bijzijn van deze goeroe, werd het ego van Mooji vernietigd. Ook Gangaji maakte eenzelfde verandering in een ontmoeting met Papajij door.

Mooji satsangs en retraites

Sinds 1999 geeft Mooji zelf satsangs en retraites en houdt hij één-op-één gesprekken op meerdere plaatsen in Europa en daarbuiten. Van over de hele wereld komen mensen die op zoek zijn naar de waarheid naar Portugal. Daar bevindt zich inmiddels de ashram Monte Sahaja. Deze plek, Mooji’s heiligdom, biedt veel van de activiteiten die Mooji organiseert.

Deze video laat de retraite zien van ZoMa Opleidingen in Valencia. Hoe je nog meer thuiskomt in jezelf, aan jezelf werkt en zelfinzichten krijgt. Hiervoor werken we tijdens de retraite met Reiki, spirituele ontwikkeling, klankschalen, visionboards, remedies, yoga, visualisaties en meditatie. Wil je ook een keer mee? Kijk voor meer informatie op onze site www.zoma-opleidingen.nl

Mooji’s Monte Sahaja

De ashram Monta Sahaja van Mooji wordt als een satsang lichthuis beschouwd, waar je weer in verbinding wordt gebracht met je natuurlijke staat van zijn. Hier is dan ook de naam Monte Sahaja uit ontstaan. Sahaja betekent namelijk ‘de natuurlijke staat van zijn’.

Satsangs met Mooji

Satsang is een sanskriet woord en is opgebouwd uit ‘Sat’ en ‘Sanga’. Sat betekent waarheid en Sanga betekent gemeenschap. Wanneer je deze twee samenvoegt, krijg je ‘samen zijn in waarheid’. Tijdens de satsangs helpt Mooji je om je mind te zuiveren. Hierdoor wordt je sterker waardoor het steeds makkelijker wordt en vertrouwder gaat voelen om je aandacht naar binnen te keren. Je lichaam wat eens een gevaarlijke plek was om in aanwezig te zijn, wordt een baken van rust en vrede waar je ten alle tijden in aanwezig wilt zijn. Je wilt voor altijd in verbinding met deze essentie van jezelf zijn. Door middel van meditatie onderhoudt je deze connectie en houdt je tegelijkertijd je mind zuiver.

Wil je meer rust in je hoofd en leren hoe je dit in je drukke dagelijkse leven voor elkaar kunt krijgen? Volg dan de online training Rust in je hoofd. Met mooie meditaties, oefeningen en tips kan ook jij innerlijke rust ervaren en met een leeg hoofd aandachtig naar jezelf leren luisteren!

Mooji in Nederland

In augustus 2018 kwam Moojij naar Nederland om een aantal lezingen te geven en een stilteweek te begeleiden.

Mooji

Zijn satsang opende hij met de woorden ‘Wist je dat je altijd gelukkig kan zijn?’. Dit gelukkig zijn bereik je niet door te streven naar geluk, maar door te beseffen dat het jouw natuurlijke staat van leven is.

Mooji’s definitie van geluk

Geluk is dus niet iets dat je bereikt met externe factoren als een mooie auto of een fantastische baan, zegt Mooji. Deze momenten van geluk nemen weer af en zijn dus vergankelijk. Wat niet vergankelijk is, is die stille aanwezigheid die zich binnenin jou bevindt. Om waar geluk te ervaren, dienen we hier naartoe terug te bewegen. Dat is dan ook waar Mooji’s leringen over gaan: je terug brengen naar deze natuurlijke staat van zijn. Dit is het pad van Advaita dat je terugbrengt naar de non-dualiteit.

Het voorbeeld van de zalm

Je kunt jezelf hierbij voorstellen als een zalm die terug zwemt naar huis. Zalmen voelen namelijk op een bepaald moment in hun leven wanneer het hun tijd is om over te gaan naar de andere kant. Op dit moment keren ze terug naar huis, de plek waar ze geboren zijn. Vaak betekent dit dat ze tegen de stroom in terug omhoog moeten zwemmen. Hun geboorteplaatsen liggen namelijk vaak ergens hoog in een gebergte. Dat zorgt voor de nodige beproevingen op het gebied van wilskracht en doorzettingsvermogen.

Beproevingen op weg naar jouw Sahaja

Op het pad van Advaita, waar Mooji je met zijn Satsangs doorheen gidst, kom jij ook van dit soort beproevingen tegen. Terugkeren naar huis, naar je ware essentie, betekent namelijk dat je je gaat onderscheiden van de rest door voor je ware natuur uit te komen. Terwijl je je hiervoor altijd hebt meebewogen met wat in je omgeving algemeen geaccepteerd was. Dat is een beproeving, want van origine zijn we kuddedieren en niemand vindt het leuk om ergens niet meer bij te horen.

Wil jij ook terugzwemmen naar huis en leven vanuit jouw hart, jouw essentie? In de online training Leven vanuit je ware essentie leer je vanuit een holistische visie te kijken naar jezelf en de wereld om jou heen. Door het doen van zelfonderzoek ontdek je wie jij werkelijk bent en vooral wat je niet bent. Je leert leven vanuit je ware essentie, liefdevol en oordeelvrij: zoals je écht bent.

Mooji’s advies: bevrijdt je van je ego bewustzijn

Maar om terug te keren naar de eenheid in onszelf, dienen we onvoorwaardelijk trouw te gaan zijn aan deze ware essentie van onszelf en wat die van ons vraagt te doen. En ons over te geven aan ‘het niet weten’. In essentie weten wij namelijk ook eigenlijk niks, het is het ego dat denkt te weten hoe het zit. Maar niets staat vast, niets is lineair. Alles is onderworpen aan verandering, iets waar het ego een hekel aan heeft. Het ego kan je dus niet helpen op dit pad en dien je je daarom van te bevrijden.

Neem Mooji’s leringen ter harte

Dit is een proces van vallen en opstaan, van afsterven en herrijzen. Want hoewel we graag ergens bij willen horen, is het verlangen om de eenheid in jezelf, met jezelf terug te vinden, groter. Soms zal je dus terugzwemmen naar een oude staat van zijn om vervolgens te merken dat dat jasje toch echt te krap is en dat je er voor eens en voor altijd uit wilt. Het volgen van het pad van Adveita vraagt dus om een gehele verandering van zijn, een transmutatie op alle niveau’s. De leringen van Mooji helpen je hierbij zolang je zelf bereid bent om zijn leringen ter harte te nemen en dus tot uitvoer te brengen.

Quote van Mooji

‘De gewaarwording ‘Ik ben’ wordt als eerste geboren, maar gewaarzijn zelf is het ongeborene.

Het is geen object, objecten manifesteren zich erin, in het bewustzijn en in de geest. Gewaarzijn wordt door niets beroerd en is geen geloof. Je kunt niet in gewaarzijn ‘geloven’. Je kunt het alleen zijn. Niet ‘zijn’ in de zin van ‘worden’, alsof er iets gedaan moet worden, maar zijn als een zichzelf onthullende waarheid. Het is het meest voor de hand liggende!’

Mooji

Laat je beroeren door Mooji’s licht

Mooji wordt gezien als een waar licht in onze wereld. Zijn aanwezigheid, wijsheid en begeleiding wijzen ons op wie we zijn. En dit dus zonder de beperkingen van je patronen, identiteiten en condities.

Het gewaarzijn is ook bij ZoMa Opleidingen een groot thema. In de opleiding tot Holistisch Therapeut leer je oordeelvrij te leven, vanuit onvoorwaardelijke liefde voor jezelf en voor alles om je heen. Interesse? Kom dan eens naar een infobijeenkomst!