Home / Visualiseren

Visualiseren

De betekenis van visualiseren is een gedachte omzetten in beeld. Je kent vast wel mensen die in gesprekken zeggen dat ze een beelddenker zijn. Ook dat heeft te maken met visualiseren: het omzetten van gesproken of gedachte woorden in beelden. Je maakt iets als het ware zichtbaar en krijgt er een duidelijke voorstelling van.

Visualiseren is tevens een krachtige methode om toe te passen in je leven, om onnodige ballast los te leren laten, om situaties in je leven te veranderen of om heerlijk te gaan ontspannen. En iedereen kan het, omdat het een gewaarwording voor jezelf is die niet per se tastbaar hoeft te zijn.

Visualiseren

Je beeldt het je in en geeft daarmee vorm aan je wensen en gedachten. Dat het eenvoudig is, bewijst de volgende oefening: beeld je je favoriete acteur in. Je ‘ziet’ hem of haar dan voor je. Een stapje verder: beeld je je favoriete acteur in, terwijl die naast je zit op de bank. Zie je hoe makkelijk dat gaat?

Als je je intuïtie wilt ontwikkelen, dan is de online cursus Spiritueel ontwaken echt iets voor jou. In deze diepgaande cursus leer je alles over je intuïtieve vermogens, over de kracht van de natuur, de maan en dromen en kom je helemaal thuis bij jezelf. Je leert jezelf kennen, zoals je werkelijk bent. Een aanrader!

Herinneringen visualiseren

Ook herinneringen visualiseer je eenvoudig. Als je terugdenkt aan die heerlijke zonnige dag op het strand, waar je samen met vrienden plezier had, zie je al snel het strand en de zon voor je. Of die laatste wintersportvakantie, waarbij je samen met je partner van de piste af ging. Deze herinneringen en gedachten zijn eenvoudig te visualiseren. Je hebt er zogezegd een beeld bij. Als je eenmaal de eenvoudige techniek van beeldvorming kent, dan is visualisatie een methode die je dagelijks kunt gebruiken. Elke ochtend je even 10 minuutjes die ene, hele fijne herinnering voor de geest halen kan je helpen om de dag positief en met een geluksgevoel te beginnen. Hoe vaker je je fijne herinneringen en gebeurtenissen weer herbeleeft, hoe beter je wordt in het visualiseren.

Visualiseren als meditatie

Visualiseren

Visualiseren is tevens een therapiemethode die mensen met allerlei persoonlijke belemmeringen, zoals moeilijk kunnen ontspannen, maar ook ernstiger problemen zoals trauma’s en angststoornissen kan helpen om terug te komen in de flow van het leven.

Een therapeut die je helpt te visualiseren kan dit op verschillende manieren doen. Een diep ontspannende visualisatie wordt begeleid door de therapeut, die je met zijn of haar stem in een meditatieve staat van trance brengt. Door te luisteren naar de therapeut en te volgen wat hij of zij je vertelt, kun je in een geleide visualisatie de mooiste wereld voor jezelf creëren. Een geleide visualisatie als ontspanningsmethode wordt door veel mensen als zeer prettig ervaren. Van belang is dat de therapeut je ook weer laat ontwaken, op een manier waarop je die diepe ontspanning niet in een klap kwijt bent.

Begeleiding bij visualiseren

Visualiseren is een techniek die zeer diep kan gaan. Om trauma’s en angsten te overwinnen kan visualiseren een heftige uitwerking hebben. Voor dit soort problematiek is het van belang dat je de visualisaties niet in je eentje, zonder begeleiding doet. Een goede therapeut begeleidt je op de juiste manier en helpt je om de juiste beelden te visualiseren en je daarnaast weer volledig in het nu te laten komen.

Zelf oefenen met visualiseren

Zelf oefenen met visualiseren kan ook zeer goed dienst doen als healer als je enigszins neerslachtig bent, erg vermoeid bent of moeite hebt met ontspannen.

Zorg, als je zelf visualisatie toepast, dat je op een rustige plek zit of ligt waar je niet gestoord wordt. Wees je bewust van je gehele lichaam en beeld je het allermooiste in dat je wilt.

Visualiseren

Dat kan van alles zijn: een mooie plek op aarde of een situatie waarin je heel gelukkig bent.

Bij de opleidingen en cursussen van ZoMa Opleidingen wordt de methode visualiseren uitgebreid behandeld. Je leert hoe je zelf kunt visualiseren, maar ook hoe je je cliënt daarin kunt begeleiden. Visualiseren is een krachtige methode om allerlei problemen op een zachte, liefdevolle manier aan te pakken en het is zeer effectief.