Home / Algemeen / Lucide dromen: wat zijn het en doe je het?

Lucide dromen: wat zijn het en doe je het?

Lucide dromen: kan jij het? Stel je eens voor dat je ‘s nachts in een betoverende wereld stapt, waarin alles mogelijk is. Een wereld waarin je bewust bent van het feit dat je droomt én je de controle hebt over je ervaringen. Het kan. Welkom in de wondere wereld van lucide dromen.

Dít is is hoe je kunt leren om lucide te dromen, hoe je de dromen kunt interpreteren en hoe je de boodschappen die je ontvangt tijdens deze dromen kunt toepassen in je dagelijks leven.

Wat zijn lucide dromen?

Een lucide droom is een bijzonder fenomeen: het is een staat van bewustzijn waarin je je ervan bewust bent dat je droomt terwijl je nog steeds in de droomwereld bent. Als lucide dromer kun je zelfs je gedachten en acties bewust sturen en de werkelijkheid naar je eigen wens vormgeven. Best bijzonder, toch?

Lucide dromen voelt als een magisch avontuur waarin je kunt vliegen, nieuwe werelden kunt ontdekken en je diepste verlangens kunt beleven terwijl je alles aanstuurt. En dat terwijl je wéét dat je aan het dromen bent.

Hoe zorg je voor een lucide droom? Kun je zo’n lucide droom opwekken?

Ja, dat kan.

lucid dreaming

Hoe werkt lucide dromen?

Een lucide droom is een staat waarin je je bewust bent van het feit dat je droomt en jij je eigen droomwereld aanstuurt, terwijl je nog steeds in de droomwereld bent. Ofwel: je wéét dus dat je aan het dromen bent.

Het is een bijzondere ervaring waarin je een combinatie ervaart van bewustzijn vanuit je waaktoestand en de onbegrensde mogelijkheden van je droomwereld.

Hoewel de exacte werking van het lucide dromen nog niet volledig begrepen wordt, zijn er toch een paar duidelijke aspecten die wijzen op een lucide droom.

Een lucide droomtoestand herkennen

Aan deze signalen herken je of jij een lucide dromer bent:

 1. Bewustwording: het fundament van een lucide droom is het vermogen om je bewust te zijn van je eigen mentale toestand terwijl je droomt. Dat kan van vaag tot een heldere staat, waarbij sommige mensen zich volledig bewust zijn dat ze dromen en anderen een vager besef hebben dat ze in een droom zijn.

 2. Realiteitscontrole: een ander belangrijk aspect van deze bijzondere dromen is het kunnen onderscheiden van de droomwereld van de fysieke realiteit. Zo kun je in lucide dromen soms bijvoorbeeld merken dat je niet kunt vliegen zonder vleugels of door muren kunt lopen. Door regelmatig realiteitscontroles uit te voeren terwijl je wakker bent, kun je dit gewoontepatroon in je dromen overnemen, waardoor je je bewust wordt dat je droomt. Bijvoorbeeld door jezelf te knijpen.

 3. Hersenen: sommige onderzoeken suggereren dat de prefrontale cortex, het gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor besluitvorming en bewustzijn, actief is tijdens lucide dromen. Dat kan bijdragen aan het gevoel van bewustzijn en controle tijdens de bijzondere dromen. Tijdens de dromen wordt dít gedeelte van je hersenen geprikkeld.

 4. Rapid Eye Movement (REM): lucide dromen komen vaak voor tijdens de REM-slaap, de fase waarin de meeste dromen voorkomen. Het is ook de fase waarin de hersenen erg actief zijn. Het lijkt erop dat de combinatie van de hoge hersenactiviteit en bewustzijn kan leiden tot een lucide droom.

 5. Training en praktijk: het vermogen om lucide te dromen kan worden ontwikkeld door middel van training en oefenen. Door het uitvoeren van regelmatige realiteitscontroles, het bijhouden van een droomdagboek, meditatie en visualisatie, kun je de kans vergroten om lucide te dromen. Met andere woorden: je kunt lucide leren dromen.

white, sheet, bed

Zó kun jij een lucide droom opwekken

Ben jij geen geboren lucide dromer? Geen probleem. Alles kan je leren en zo ook lucide dromen. En dan vooral vóór het in slaap vallen. Voordat je naar bed gaat en in slaap valt, kan je lucide dromen stimuleren door je te focussen op de droom en de dromen onthouden.

Hoe meer aandacht je voor het slapen gaan besteedt aan het feit dat jij je eigen dromen wilt besturen, hoe groter de kans van slagen. Het zijn allemaal manieren om lucide te leren dromen.

Dromen beter onthouden

Wil jij de dromen waarin jij de baas bent over jouw avontuur ook nog eens goed onthouden? Dan zijn er een aantal oefeningen die je kunt als je weer wakker wordt. Schrijf direct op wat je hebt meegemaakt, wat je ervaarde, wat je voelde en welke gedachten je had.

Reflecteer op de symbolen, personages en gevoelens die je ervaarde en probeer de betekenis erachter te ontdekken.

woman, horse, magical

Hoe kun je lucide dromen interpreteren?

Lucide dromen kunnen een bijzondere bron van inzicht en persoonlijke heling zijn. Ze kunnen je diepste angsten, verlangens en onopgeloste emoties blootleggen.

Om lucide dromen te kunnen interpreteren en deze dromen bewust te onthouden, is het belangrijk om na het wakker worden extra aandacht te besteden aan je ervaringen tijdens je droom.

Voor beginnende lucide dromers kan het lastig zijn om de boodschappen die je in je dromen ontvangt goed te interpreteren.

Behoor jij tot de meer ervaren lucide dromers, dan kan wordt het steeds makkelijker om tot diepe zelfontdekking en groei te komen.

Wil je de boodschappen die je ontvangt, toepassen in je leven? Volg dan deze stappen:

 1. Reflectie: neem na het wakker worden de tijd om na te denken over de droom en de boodschappen. Schrijf ze op en probeer de symboliek te begrijpen.

 2. Emoties: onderzoek de emoties die in de droom naar voren kwamen en de diepere betekenis ervan in je dagelijkse leven.

 3. Actieplan: schrijf een actieplan op voor jezelf op basis van de ontvangen boodschappen. Bedenk hoe je de nieuwe inzichten kunt implementeren om positieve veranderingen in je leven teweeg te brengen.

 4. Visualisatie: gebruik lucide dromen als een middel om je doelen te versterken en te visualiseren hoe je ideale toekomst eruitziet.

 5. Dankbaarheid: wees dankbaar voor de inzichten die je hebt ontvangen en gebruik ze als leidraad voor persoonlijke groei.

Wat kun je doen in een lucide droom?

In een lucide droom kun je jouw eigen werkelijkheid creëren en ervaren. De grenzen zijn vrijwel onbeperkt, je kunt fantastische avonturen beleven en zelfs spirituele inzichten krijgen.

Tijdens lucide dromen kun je bijvoorbeeld vliegen, creëren wat je maar wilt (van reizen naar een andere planeet tot beroemdheden ontmoeten of zwemmen met zeemeerminnen), je innerlijke wereld verkennen, overleden dierbaren ontmoeten, vaardigheden leren (zoals instrumenten spelen of sporten), persoonlijk groeien en spelen met tijd. En dát met je ogen dicht.

swimmer, swim, road

De magie van lucide dromen

Ben jij een lucide dromer? Of droom jij ervan om een lucide droom te ervaren? Goed nieuws, want iedereen droomt en dus kan iedereen lucide dromen.

Het is een magische kans om de grenzen van je bewustzijn te verkennen en jezelf te verrijken. Door bewust om te gaan met de boodschappen die je ontvangt, kun je de magie van de droomwereld in je dagelijkse leven toepassen. 

Slaap lekker!

Wil je hier meer over weten? De opleiding tot Spiritueel Coach kan helpen om je algemene bewustzijn te vergroten en het pad van spirituele groei verder te ontwikkelen. 

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog