Home / Meditatie

Meditatie

Je hebt vast al eens van meditatie gehoord, maar misschien heb jij je daar voor de een of andere reden nog niet mee bezig gehouden. Dat is jammer, want meditatie kan je leven verrijken. We vertellen je waarom!

Wat is meditatie?

Mediteren doe je door je te oriënteren op je ‘zijn’ waarbij je je gedachten te observeert zonder ze te veroordelen. Je probeert op die manier tot je hogere zelf te komen. Het holistische doel van meditatie is om in het hier en nu te zijn en jezelf los te koppelen van je gedachten. Door meditatie kom je in een ontspannende staat. Je leert om in verbinding te staan met alles om je heen en meer te vertrouwen op wat je voelt, in plaats van wat je denkt.

Hoe kun je een meditatie doen?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt mediteren, het belangrijkste is dat je je voor je meditatie afzondert op een plek waar er rust is. Probeer afleiding zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast is het ook belangrijk dat je je zo comfortabel mogelijk voelt. Neem dus een goede houding aan waarbij je jezelf goed grondt en zorg voor een aangename temperatuur en kleding waarin je je comfortabel voelt.

Meditatie

Meditatie begin je met enkele minuten per dag

Als je comfortabel bent en een rustige plek hebt gevonden, dan dien je je enkel nog te focussen op iets rustgevends, zoals je eigen ademhaling of een rustgevende stem of klank op de achtergrond (meditatiemuziek) of een engelenkaart. Als je net begint met mediteren dan kan je het best beginnen met enkele minuten per dag, hoe meer je het gewoon wordt om te mediteren, hoe langer je je elke dag zult kunnen focussen.

Gidsen Holistische ochtendrituelen

Gratis e-book tien holistische ochtendrituelen

Meditatie is een mooie begin van de dag. In dit e-book leer je meer over de tien holistische rituelen om goed je dag te beginnen!

E-book downloaden

Waarom een meditatie voordelen heeft

Er zijn verschillende redenen waarom meditatie aangeraden is, het heeft namelijk heel veel voordelen, zowel voor je lichamelijk, psychisch als spiritueel welzijn. Meditatie kun je daarom ook goed inzetten om je holistische niveaus in balans te brengen. Als je bijvoorbeeld last hebt van pijn – fysiek niveau – dan kan meditatie helpen om die pijn te verzachten. Meditatie zorgt niet alleen voor een verminderde pijnbeleving, maar ook voor een positievere stemming, door dit positief denken – mentaal niveau – zul je de pijn beter aankunnen. Het heeft ook een positief effect op relaties, omdat meditatie je helpt om met compassie naar jezelf en de ander te kijken.

Meditatie

Voel jij je vaak teneergeslagen, onrustig of zit je met angsten? Dan is meditatie een goed hulpmiddel, want het helpt je om negatieve gedachten van je af te zetten waardoor je je minder negatief geladen zult voelen. Daarnaast krijg je meer positieve kracht, door in verbinding te staan met je hogere zelf: jouw eigen persoonlijke holistische coach.

Meditatie voor hulp bij gedragsproblematiek

Meditatie kan daarbovenop ook helpen met het verminderen van een aantal gedragsproblemen, waaronder ADHD. Als je een gedragsprobleem hebt, dan is dat niet altijd makkelijk om mee om te gaan. Je krijgt vaak te maken met hevige emoties, zoals woede en verdriet. Meditatie helpt je om deze emoties te reguleren. Heftige emoties kunnen ook een negatieve impact hebben op je lichaam, je bloeddruk kan verhogen en je wordt sneller ziek. Door meditatie te beoefenen zorg je ervoor dat je een uitlaatklep voor deze emoties hebt, voordat ze schade aan je lichaam kunnen aanbrengen.

Meditatie om zelf mee te doen

Ben je nieuwsgierig geworden naar meditatie? Dit is een voorbeeld van een begeleide meditatie. Je zult ervaren hoe heerlijk ontspannend het is.

Meditatie bij ZoMa Opleidingen

Als je de opleiding tot Holistisch Therapeut volgt bij ZoMa Opleidingen, leer je verschillende meditaties. Je leert het in de lesdagen zelf, maar krijgt ook veel praktijkopdrachten mee om zelf te mediteren en om meditaties te begeleiden bij je cliënten. Het volgende komt onder andere aan bod:

Klinkt dit je als muziek in de oren? Kom dan gezellig kennismaken en laat je nog verder inspireren op één van onze open avonden!