Home / Algemeen / Vertragen: de kracht van rust en reflectie

Vertragen: de kracht van rust en reflectie

In de moderne maatschappij waarin we vaak worden geleefd door de tijd en het liefst streven naar constante vooruitgang en productiviteit, is er vaak maar weinig tijd om te genieten van wat er al is. We hebben vaker wel dan niet haast, rennen de hele dag van de ene taak naar de andere, worden overspoeld door informatie en proberen altijd een stap voor te blijven. Hoog tijd om te gaan vertragen… Wat betekent vertragen eigenlijk? En hoe doen we dat?

Vertragen is een waardevolle vaardigheid die kan helpen om een bewuster, betekenisvoller en een leven vol voldoening te leiden.

Het snelle leven

In het moderne tijdperk waarin we leven, is er een overvloed aan informatie die we dagelijks moeten verwerken. Constant worden we blootgesteld aan nieuwsberichten, social media en e-mails zonder dat we bewust zijn van de impact die het op onze mentale welzijn heeft.

Des te belangrijker is het, om in plaats van te versnellen, juist te vertragen. Je voorkomt simpelweg stress, geeft je hoofd de ruimte (en daarmee emoties) en hebt meer aandacht voor de dingen die je doet in plaats van dat je alles half doet.

Wie niet af en toe rustiger aan doet, pauze neemt en stilstaat, loopt zichzelf gemakkelijk voorbij. Wist je dat 1 op de 6 werknemers in Nederland kampt met burn-outklachten? Langzamer leven (en ja: soms begint dat bij langzamer gaan lopen of wandelen), kan serieuze gevolgen helpen voorkomen.

Wat betekent vertragen?

Vertragen betekent letterlijk langzamer aan doen. Van langzamer eten tot jezelf langzamer aankleden, trager lopen en eigenlijk gewoon langzamer leven. In plaats van je dag vol te proppen met taken, kies je ervoor om enkel de dingen te doen met prioriteit en neem je daarvoor de tijd.

Waarom vertragen?

Door een stapje terug te doen, kun je bovendien makkelijker doordachte keuzes maken en kun je simpelweg je levenskwaliteit verbeteren.

Doordat alles in onze maatschappij snel gaat, is daar soms ‘gewoon’ mee ophouden en af en toe stoppen met haasten de simpelste manier om je beter te voelen. Dat constante haasten kan immers leiden tot stress, burn-out en angsten.

Vertragen

De kracht van vertragen

Vertragen helpt bij:

Herstel van balans

Vertraging herstelt de balans in je leven. Het geeft letterlijk de ruimte om adem te halen, om te rusten en om te genieten van het moment. Zo kom je makkelijker in contact met jezelf en kun je beter waarderen wat er werkelijk toe doet.

Reflectie

Vertragen biedt de kans om te reflecteren. Je kunt dan beter nadenken over doelen, waarden en wat je wilt bereiken in het leven.

Verbinding

Als je eenmaal hebt vertraagd, wordt het makkelijker om diepgang te ontwikkelen in je relaties. Je luistert beter, neemt de tijd om dingen te begrijpen en te delen, en bouwt zo sterkere relaties op.

Creativiteit en inspiratie

Het biedt de geest de kans om te dagdromen en te vervelen. Hét ingrediënt voor creatieve ideeën voor nieuwe projecten en avonturen bijvoorbeeld.

Vertragen creëert rust

Door te vertragen, geef je niet alleen je geest, maar ook je lichaam de kans om weer op adem te komen. Je hebt even minder last van stress, angst en spanning en hebt juist meer rust en innerlijke kalmte. Dat vermindert de kans op een burn-out en verbetert je algehele gezondheid.

Het verbetert de focus

Omdat we vaak worden afgeleid door allerlei prikkels van buitenaf, verliezen we snel onze concentratie en focus. Door te vertragen, lukt het je beter om innerlijke rust te vinden en je te concentreren op één taak. Op die manier ben je productiever en hou je er een beter gevoel aan over. Wel zo fijn, toch?

Rustig aan doen en langzamer leven

Hoe kunnen we vertragen?

Hoewel vertragen misschien niet ingewikkeld klinkt, kan vertragen een heuse uitdaging zijn in een wereld die altijd haast heeft. Daarom een paar handige en simpele tips om te vertragen:

Bewustwording

Vertragen begint, net als veel processen binnen persoonlijke groei, met bewustwording. Herken de momenten waarop je je opgejaagd voelt en stiekem de behoefte hebt om te vertragen.

Prioriteiten stellen

Maak je prioriteiten duidelijk en maak een top drie van wat écht belangrijk is. Focus op wat er toe doet en laat de rest los voor vandaag. Morgen weer een dag!

Maak tijd voor jezelf

Plan tijd in voor zelfzorg en voldoende ontspanning. Dat kan variëren van het doen van een meditatie tot een wandeling in de natuur of gewoon rustig genieten van een kopje thee. Wat je ook doet: doe het zonder haast en het liefst een beetje langzaam.

Accepteer het proces

Accepteer dat vertragen geen verspilling van tijd is, maar juist een investering in je mentale welzijn. 

Vertragen voor meer zelfbewustzijn

Vertragen dus alles behalve een teken van zwakte, maar juist een teken van wijsheid en zelfbewustzijn. Je zorgt voor een gelukkiger gevoel, kunt meer diepgaande connecties maken en zal vanzelf je creatieve potentieel ontdekken.

Laat af en toe die drukte om je heen lekker voor wat het is en vertraag op een manier die voor jou goed voelt. Door te vertragen, kun je uiteindelijk sneller vooruitkomen in de richting van een leven dat gevuld is van geluk, voldoening én inspiratie. De opleiding Spiritueel Coach kan je hierbij helpen.

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog