Iedereen heeft wel eens last van angst. Je bent ooit wel eens ergens bang voor geweest. Als kind was je misschien bang voor inbrekers, voor enge spinnen of voor spoken.

Angst wordt soms bewust opgeroepen bij het kijken van een enge film. Dit soort bang zijn is heel normaal en angst is hierbij een emotie die je weer onder controle kunt krijgen, bijvoorbeeld door troostende woorden, of doordat je je bewust bent van het niet-echt zijn van bepaalde dingen. Ook kun je angst voor bepaalde zaken of situaties ontlopen, bijvoorbeeld door niet in het donker buiten te lopen, of geen enge films te kijken. Angst is een waarschuwing voor gevaar en kan daardoor ook goed zijn. Je raakt in opperste staat van alertheid, zodat je het gevaar aan kunt door actie te ondernemen.

Een angststoornis

Angst wordt echter een heel ander verhaal als het je dagelijks leven gaat beïnvloeden. Als je paniekaanvallen krijgt zonder dat daar een direct aanwijsbare reden voor is. Als je niet meer naar buiten gaat omdat je daar aldoor gevaar voelt. Als dit soort angsten voor paniekaanvallen, isolatie van de buitenwereld en het niet normaal kunnen functioneren veroorzaakt, dan spreken we van een angststoornis.

Een angststoornis veroorzaakt heftige gevoelens van onbehagen zonder dat er echt aanwijsbaar gevaar is. Een angststoornis kan je kwaliteit van leven daardoor enorm beïnvloeden. Sommige mensen met een angststoornis zijn zelfs niet meer in staat om te werken, om contacten met familie en vrienden te onderhouden en om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Een angststoornis kan echt vernietigend werken op iemands leven.

Hulp bij angststoornissen

Een angststoornis gaat niet vanzelf over. Doordat je jezelf overtuigingen en patronen aanleert die angst je leven laat leiden, is het van groot belang dat je hulp krijgt bij het overwinnen van een angststoornis. Als je je er bewust van bent dat je lijdt aan een angststoornis, dan heb je de eerste stap al gezet. Je geeft toe dat je een probleem hebt en je wilt dit probleem oplossen. Een hulpverlener kan je dan van dienst zijn door je hulp in de vorm van therapie en begeleiding te bieden.

Je hebt baat bij hulpverlening bij je angststoornis als je therapeut echt op zoek gaat naar de oorzaak van je angststoornis. Want een angststoornis is iets wat niet van de één op de andere dag ontstaat. Het sluipt in je leven, je lijf en je hoofd en kan zich jarenlang gaan manifesteren.

De kern van het probleem gaan opzoeken en van daaruit het probleem gaan aanpakken, is de beste manier om van je angststoornis af te komen. Accepteer, erken en zoek hulp. Met goede begeleiding krijg je weer grip op je leven.

Angst is een groot thema in de spirituele hulpverlening. Bij ZoMa Opleidingen leer je in de opleiding tot Holistisch Therapeut hoe je cliënten met angststoornissen kunt begeleiden.