Home / Blog / 5 manieren om de mannelijke energie te balanceren

5 manieren om de mannelijke energie te balanceren

Wist je dat jij uit zowel mannelijke als vrouwelijke energie bestaat, ongeacht het geslacht waarmee we geboren zijn? Deze twee energieën samen brengen ons een goede balans tussen daadkracht en geduld, beweging en rust, ratio en gevoel. Maar in een maatschappij waarin altijd maar druk zijn, doorzetten en je gevoel uitschakelen behoren tot de orde van de dag, ervaren veel mensen een disbalans in de mannelijke energie. Het gevolg kan zijn dat je veel in je hoofd zit, voorbijgaat aan jouw behoeften en/of niet in beweging kan komen. Wij geven je 5 manieren om je mannelijke energie in balans te brengen.

Wat wordt bedoeld met mannelijke energie?

Ieder mens wordt met een mannelijke energie geboren, evenals met een vrouwelijke energie. Ook in jouw systeem zijn dus beide polariteiten aanwezig. De mannelijke energie verwijst daarmee niet per definitie naar een man, maar manifesteert zich evenzo in een vrouw. En vice versa. Zowel de vrouwelijke als mannelijke energie zijn daarmee dus onzijdige begrippen. Balans tussen deze twee energieën vormt de sleutel voor een gelukkig leven.

Mannelijke energie

Wat kenmerkt gebalanceerde mannelijke energie?

Gebalanceerde mannelijke energie kenmerkt zich door de volgende eigenschappen:

 • Daadkracht
 • Liefdevol grenzen stellen
 • Doelgericht
 • Focus
 • Stabiel
 • Actie
 • Leiding durven nemen
 • Snel
 • Vurig
 • Zelfvertrouwen
 • Gevoel van bestaansrecht hebben
 • Is niet bang voor de vrouwelijke creatiekracht, maar moedigt het aan en biedt ondersteuning
 • Intuïtief
 • Duidelijk ik besef
 • Naar buiten gericht

Wat kenmerkt gebalanceerde vrouwelijke energie?

Gebalanceerde vrouwelijke energie kenmerkt zich door de volgende eigenschappen:

 • Is gericht op naar binnen keren
 • Heeft een duidelijk besef van de verbondenheid met alles en iedereen
 • Intuïtief
 • Afgestemd op het ritme van haar eigen natuur
 • Verzorgend
 • Vertraging
 • Geaard
 • Open
 • Liefdevol
 • Beschermend
 • Oerinstinct
 • Sensueel
 • Flow
 • Creatief
 • Ontvangen
 • Zacht
 • Kwetsbaar

Zijn jouw mannelijke en vrouwelijke energie in balans?

Jouw vrouwelijke en mannelijke energie zijn in balans wanneer je goed in staat bent om mee te bewegen met de cyclus van het leven. Je voelt aan wanneer je het nodig hebt om te rusten en naar binnen te keren, en weet wanneer het tijd is om in beweging te komen of grenzen te stellen. En niet geheel onbelangrijk: je durft hier gehoor aan te geven en trouw aan te blijven.

De mannelijke energie uit balans

Hoewel een balans tussen vrouwelijke en mannelijke energie dus het meest vruchtbaar is, zie je dat in de huidige maatschappij de mannelijke energie vaak overgewaardeerd wordt, en de vrouwelijke energie ondergewaardeerd. In de strijd om gelijkheid tussen man en vrouw, zijn vrouwen zich vooral ‘mannelijke’ eigenschappen gaan toe-eigenen en hun vrouwelijke energie gaan onderdrukken. Tegelijkertijd zijn ook de meeste mannen hun vrouwelijke energie gaan onderdrukken. Met een overschot aan mannelijke energie als gevolg.

Hoe balanceren we de mannelijke energie?

Dat de mannelijke energie uit balans is, is niet per definitie slecht. Het is enkel een teken dat de oude manier niet langer meer werkt. De hamvraag is nu alleen: hoe kan de mannelijke energie weer in balans worden gebracht? Door de tegenovergestelde polariteit – de vrouwelijke energie – met de mannelijke energie te harmoniseren. De vrouwelijke energie bezit namelijk kwaliteiten die de mannelijke energie nodig heeft om te kunnen floreren. En andersom ook natuurlijk!

Te veel aan mannelijke energie balanceren

Heb je een teveel aan mannelijke energie? Dan ervaar je kwetsbaarheid vaak als zwakte. Je vindt van jezelf dat je maar door moet gaan en laat jouw ratio je intuïtie overstemmen. Dit heeft als gevolg dat je veel gedaan krijgt, maar op den duur uitgeput raakt en vervreemd raakt van je gevoel en je ware verlangens. Door je weer te verbinden met je vrouwelijke energie, kun je hier verandering in aan brengen. Deze energie laat je namelijk vertragen.

Mannelijke energie

Dit stelt je in staat om jezelf op te laden en brengt je weer in contact met je gevoelens. Tegelijkertijd ontstaat er ruimte voor de vrouwelijke intuïtie om door te komen waardoor je visie geopend wordt en jouw ware verlangens weer in focus komen.

Te kort aan mannelijke energie balanceren

Daar tegenover staat dat je ook een tekort aan mannelijke energie kan hebben, vaak als tegenreactie op de dominante rol die mannelijke energie kan spelen in je omgeving. Heb je een te kort aan mannelijke energie? Is de kans groot dat je vast bent komen te zitten in de slachtofferrol. Je vindt het dan lastig om jouw grenzen aan te geven of om zelf in actie te komen. Je blijft wachten totdat een ander je redt of totdat jouw droom zich op magische wijze zal manifesteren. Door in dit geval de vrouwelijke energie te harmoniseren met de mannelijke energie, krijgt de vrouwelijke energie net dat beetje extra pit, richting en daadkracht waardoor je weer vooruit kan komen.

5 manieren om de mannelijke energie te balanceren

Maar wat kun je nu praktisch doen om de vrouwelijke en mannelijke energie te harmoniseren? Hiervoor hebben we vijf verschillende manieren voor je uitgezocht:

1. Breng healing met Reiki op het eerste, tweede en derde chakra

Het eerste, tweede en derde chakra zijn onze krachtcentra. Zo voorziet het eerste chakra ons in het hebben van bestaansrecht, het tweede chakra creatiekracht en het derde chakra daadkracht.

Wanneer de mannelijke energie onder actief is in deze chakra’s, leven we vaak vanuit de bovenste chakra’s en zijn we niet écht aanwezig in onze buik. Ook missen we vertrouwen in ons en het leven zelf waardoor alles zinloos lijkt. Dit kan ervoor zorgen dat we ons klein en zwak voelen.

Wanneer de mannelijke energie overactief is in deze chakra’s, vertoon je vaak roekeloos en risicovol gedrag. Ook heb je vaak weinig geduld. Alles moet snel, sneller, snelst. En hoewel je prestatiegericht bent, neem je weinig tijd om stil te staan bij je prestaties.

Met Reiki kun je in beide gevallen op holistische wijze heling brengen aan deze 3 chakra’s waardoor de mannelijke energie weer in balans komt.

Energie bewaken met Reiki

Gratis e-book Energie bewaken met Reiki

Reik is mooie manier om je energie weer in balans te brengen. Lees meer over de helende kracht van Reiki in dit e-book!

E-book downloaden

2. Helen van je kindpijn

Onze vader is de ultieme symbolisatie van mannelijke energie in onze kindertijd. Heeft er een veilige hechting plaatsgevonden, zijn we gedisciplineerd, ervaren we bestaansrecht en zijn we daadkrachtig. Bij een onveilige hechting ontbreekt het hieraan. Het gevolg hiervan is vaak dat we onze mannelijke energie afwijzen. Deze zogeheten vaderwond laat sporen na in ons latere leven.

Heb je echter te weinig moederliefde ontvangen, wijs je vaak je vrouwelijke energie af. De wond die dan ontstaat zorgt voor een ongezond dominerende mannelijke energie in je systeem. Deze wond noemen we de moederwond.

In beide gevallen heb je als kind iets niet gekregen waar je wel recht op had. Dit kan op onbewust niveau zorgen voor woede, wrok, verdriet, angst, etc. Door samen met een therapeut of coach hiernaar te kijken, kun jij je kindpijn helen en dat zal jouw mannelijke energie harmonieuzer doen laten stromen.

3. Lief zijn voor jezelf

Merk je dat je innerlijke dialoog onvriendelijk is? Zeg je dingen tegen jezelf die je het gevoel geven dat je het nooit goed genoeg doet of er niet mag zijn? Dan is jouw mannelijke energie overactief. Zeg je dingen tegen jezelf die je het gevoel geven dat je het niet waard bent om van te houden of dat je het niet kan? Dan is jouw mannelijke energie onder actief.

Neem in dit soort gevallen even de tijd om alles wat je tegen jezelf zegt op te schrijven. Probeer te herleiden waar dit vandaan komt. Wie heeft deze dingen ooit tegen jou gezegd? Voel wat dit met je doet. Vervolgens schrijf je de positieve tegenhangers op die jouw zelfliefde vergroten.

4. Sporten

Sporten is een hele veelzijdige manier om je mannelijke energie in balans te houden. Zo kan je boksen of hardlopen inzetten om je te ontdoen van excessieve mannelijke energie of juist om mannelijke energie op te bouwen. Een goede afstemming met je lichaam en je behoeften is hierbij key. Neem voor je van start gaat met je sportactiviteit dus even de tijd om je bewust te worden van je intentie. Op deze manier kun je gericht te werk gaan en heb je er het meest profijt van!

Mannelijke energie

5. Yin en yang yoga

Yin en yang zijn Chinese begrippen die de mannelijke en de vrouwelijke energieën symboliseren. Yogi’s hebben hier een practice van gemaakt waarin hun tegenstellingen, dynamieken en veranderingen samenkomen, zodat jij deze in jezelf kan omarmen en balanceren.

Je kan ook yin yoga afzonderlijk beoefenen, bijvoorbeeld wanneer je merkt dat je te veel in je mannelijke energie zit en wat meer de verzachting in mag. Heb je moeite om voor jezelf op te komen en/of stappen te ondernemen? Zit je waarschijnlijk te veel in je vrouwelijke energie. Een lesje yang yoga kan dan je mannelijke energie boosten. Ervaar je beide voorbeelden? Een combinatie les van yin en yang bestaat ook!

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog