Home / Blog / De moederwond: heel je kindpijn en manifesteer je verlangens

De moederwond: heel je kindpijn en manifesteer je verlangens

Ben jij op zoek naar een liefdespartner met wie je je werkelijk kunt verbinden? Verlang jij naar relaties waarin je gezien wordt voor wie je werkelijk bent? Of wil je graag je dromen en verlangens realiseren, maar heb je moeite om jouw creatiekracht hiervoor aan te spreken? Jouw tijd in de baarmoeder, je relatie met en de verbinding die jij naar je moeder toe voelt, spelen hierbij een belangrijke rol.

De moederrol

Onze moeder neemt, net als onze vader, een belangrijke rol in onze levens in. Misschien wel een meer belangrijke dan je aan jezelf wilt toegeven. Wellicht omdat:

 • Je haar bescherming hebt gemist en je er voor je gevoel alleen voor stond
 • Het je ontbrak aan haar steun en vertrouwen om de dingen te doen waar jij als kind blij van werd
 • Jouw moeder geen rekening hield met jouw grenzen en jouw behoeften
 • Jij voor jouw gevoel altijd klaar stond voor haar, maar jij niet bij haar terecht kon op de manier zoals je die nodig had
 • Jouw moeder je het gevoel heeft gegeven dat jij verantwoordelijk bent voor haar geluk, maar eigenlijk nooit iets met je tips en adviezen doet
De moederwond

De vrouwelijke energie

Van onze moeder ontvangen we onze vrouwelijke energie. De vrouwelijke energie gaat over het vermogen tot verbinden en creëren. Om op een gezonde manier te kunnen verbinden en onze creatiekracht aan te spreken, is het belangrijk dat een moeder haar kind voorziet in haar twee basistaken. Deze twee basistaken van de moeder vormen een soort polariteit. Als er hierin iets misgaat en de veiligheid ontbreekt, heeft het invloed op je verdere leven en de relatie met je moeder.

1. Een veilige hechting

De eerste is een veilige hechting, ook wel symbiose genoemd, waarin we een veilige bedding voelen. Dit betekent dat je je als baby-tje welkom, geliefd, gekoesterd en veilig voelt. Het moment dat we dat in die veilige bedding mogen ervaren, kunnen we het van onszelf maken. Dan wordt het een basis die we meenemen voor de rest van ons leven.

2. Moeder gunt haar kind eigen autonomie

Een kind heeft een natuurlijke drang tot zelfontdekking. Het wil de wereld en zichzelf ontdekken en gaat enthousiast op onderzoek uit. De volgende taak is dan ook dat moeder haar kind de eigen autonomie gunt. Om het kind deze autonomie te geven, is het belangrijk dat moeder liefdevol is in haar toenadering en het kind aanmoedigt. Hierbij spelen de ogen van moeder een belangrijke rol.

Kijkt het kind in liefdevolle ogen en krijgt het aanmoedigingen als: ‘Toe maar, ga maar’, wanneer het kind over de schouder naar moeder kijkt, dan heeft dit een positieve invloed op het gevoel van veiligheid, zelfverzekerdheid en geborgenheid. Kijkt het kind in angstige ogen en raadt moeder het kind op zorgwekkende toon af te doen wat het wil doen, dan aat het kind op de rem staan. Het kind zal minder voluit ‘ja’ tegen het leven kunnen zeggen.

De moederwond

Ervaar jij weerstand naar je moeder toe? Dan kan het best zo zijn dat zij jou niet heeft kunnen voorzien in haar twee basistaken. Het is dan interessant om de relatie met jouw moeder te onderzoeken, omdat de kans bestaat dat je hierom onbewust je moeder en vrouwelijke energie afwijst. Wanneer je deze twee aspecten afwijst, wijs je indirect ook jezelf en jouw creatiekracht af. Dit kan ertoe leiden dat het tot bloei komen van jouw dromen en verlangens uitblijft en je moeilijk oprechte verbinding kunt maken en voelen met anderen.

Je mist namelijk het vertrouwen en de veiligheid in jezelf, waardoor je dit continu buiten jezelf gaat zoeken en dingen gaat doen die eigenlijk niet bij je passen. Je gaat dan bij jezelf weg. Terwijl het er juist om gaat in het leven dat je je met iets of iemand kunt verbinden, zonder jezelf te verlaten. Als je dat in jezelf kan ontwikkelen, kan je met alles en iedereen relateren en jouw dromen en verlangens moeiteloos realiseren.

Podcast moederwond

Wil jij graag meer weten over de moederwond? In deze podcast heeft Marjolein hier een inspirerend gesprek over met Hannah Cuppen. Ook komt de vaderwond aan bod en Hannah deelt een helende oefening waarmee je meer in contact kan komen met je innerlijk kind.

De tijd in de baarmoeder

De relatie met onze moeder en onze vrouwelijke energie ontwikkelen zich al eerder, namelijk in de baarmoeder. Behalve dat het fysieke lichaam zich vormt in de baarmoeder, ontwikkelt het bewustzijn van het kindje zich hier ook al, evenals de andere vier holistische niveaus: emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel. Deze vorming wordt beïnvloed door de staat van zijn van moeder. Als embryo en baby-tje sta je namelijk volledig in verbinding met jouw moeder via de navelstreng. Daarnaast bevind je je in haar buik en hoor en voel je al alles wat jouw moeder ervaart met jouw prille bewustzijn. Van gevoelens tot gedachten, gesprekken, aanrakingen etc.

De staat van zijn waarin een moeder zich bevindt wanneer ze zwanger is, heeft daarom enorm veel invloed op een ongeboren baby en ook op de verdere ontwikkeling na de geboorte. Dit betekent dat als je als moeder bijvoorbeeld veel onverwerkte angst, woede of verdriet in je lijf hebt tijdens de zwangerschap, jouw kindje dit overneemt.

De ware aard van de baarmoeder

Zowel voor mannen als vrouwen kan de baarmoeder hierdoor onwennig of zelfs onveilig terrein zijn. Het is een plek waar je liever geen voet inzet. Als baby kun je namelijk dingen hebben meegemaakt die grote indruk op je hebben gemaakt en daarom bepaalde dingen onderdrukken. Vrouwen kunnen mede daarom diepe pijnen met zich meedragen in de eigen baarmoeder.

Dit terwijl de baarmoeder eigenlijk een hele waardevolle plek is. De baarmoeder wordt namelijk ook wel gezien als de plek waar intuïtie kan doorkomen en die je kan verbinden met de spirituele wereld van gidsen en engelen, als je daarin gelooft. Ook vind je hier jouw creatiekracht; niet alleen om een nieuw mensenleven te creëren, maar ook om andere dromen en verlangens vorm te geven.

En hoewel mannen geen baarmoeder hebben, staan zij wel in verbinding met die van hun moeder. De relatie die je hiermee ervaart als man, beïnvloedt daarom ook jouw intuïtie, vrouwelijke energie en creatiekracht.

Ga op onderzoek uit

Om als vrouw de verbinding met jouw baarmoeder te herstellen, is het heel mooi om met een ervaren coach of therapeut jouw baarmoeder te betreden en te onderzoeken wat zij allemaal herbergt. Heb je een kinderwens? Dan kan dit je ook helpen om van de baarmoeder een fijne en veilige plek voor jouw kindje te maken. Ook heeft dit een positieve invloed op de ontwikkeling van jouw kindje en jullie verbinding.

Als man – maar ook als vrouw – kun je met een coach of therapeut de tijd die je in de baarmoeder van jouw moeder hebt doorgebracht, onderzoeken. Ook kan het helpen om de verbinding die je naar je moeder voelt en/of de vrouwenlijn in jouw familielijn te onderzoeken.

Moederwond

Breng heling met een familieopstelling

Via de baarmoeder van onze moeder betreden we het leven op aarde. Daarmee is het onoverkomelijk dat we dingen van haar meekrijgen en overnemen; ook dingen die niet aan ons zijn om te dragen. Dat heeft niets met schuld te maken. Het is puur wat we aantreffen in ons leven. Het zit nu eenmaal in het familiesysteem. Pas wanneer die stukken worden opgelost, wordt het niet meer doorgegeven. Met een familieopstelling kun je dit heel mooi doen. Hiermee open je de energie, waardoor ook de verbinding die je naar je moeder voelt, zich verder kan gaan openen en je op een dieper niveau de verbinding met jezelf, je vrouwelijke energie en je creatiekracht kan aangaan.

Wat kun je zelf doen?

Tijdens een familieopstelling wordt er gewerkt met representanten. Dit zijn mensen die een familielid van jou representeren. Energetisch stemmen zij zich af op de energie van het betreffende familielid en ontvangen op deze manier informatie over hem of haar en beelden dat uit. Dit kun je ook in het klein met jezelf doen. Zo kun je invoelen hoe de relatie met jouw moeder is door energetisch in te tunen op jouw lichaam.

Uitleg oefening

Op energetisch niveau is jouw moeder namelijk verbonden aan één zijde van je lichaam en jouw vader aan de andere. Voor de één is de moeder met de linkerkant van het lichaam verbonden, voor de ander met de rechterkant en de vader met de tegenovergestelde kant. Hoe dit voor jou werkt, kun je ontdekken door je ogen te sluiten, je af te stemmen op jouw lichaam en te voelen aan welke kant jouw moeder staat. Vervolgens tune je in op hoe dit voelt door jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Voel je je veilig aan deze kant van je lichaam?
 • Heeft deze kant van jouw lichaam bepaalde eigenschappen of pijntjes die de andere kant van jouw lichaam niet heeft?
 • Wat vertelt dit jou?

Vind je het lastig om op deze manier antwoorden te ontdekken? Je kunt ook een poppetje of ander voorwerp gebruiken om je moeder te representeren. Deze oefening kun je hetzelfde voor je vaders kant doen.

Afsluitende meditatie

Sluit de oefening af met deze meditatie waarin Marjolein met behulp van een metafoor over de oceaan je begeleidt om alles te omarmen en accepteren zoals het nu is. Zo kom je weer terug in jouw kern van onvoorwaardelijke liefde.

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog