Home / Zelfliefde

Zelfliefde

Jezelf accepteren in alles wat je doet, bent of wilt zijn is een proces dat heel moeilijk kan zijn. Tegelijkertijd is dat ook het mooiste wat je jezelf kunt geven. Liefde en acceptatie voor jezelf is Zelfliefde. Kun je jezelf volledig accepteren en liefhebben, dan voel je geen belemmeringen meer in alles wat je doet, voelt en ervaart. Je neemt als het ware afstand van al je oordelen over jezelf zodat je onvoorwaardelijke zelfliefde hebt.

Ontwikkelen van zelfliefde

Zelfliefde zoals hierboven in het intro omschreven klinkt misschien wel erg makkelijk. Maar om zelfliefde te bereiken wanneer je dat niet hebt, zul je een soms moeizaam proces van spirituele ontwaking moeten doorlopen. Jezelf volledig accepteren en daarmee onvoorwaardelijk van jezelf houden kan heel lastig te bereiken zijn.

Zelfliefde

Vooral voor mensen die door ervaringen bepaalde patronen en overtuigingen hebben ontwikkeld, waardoor ze een zelfbeeld hebben ontwikkeld dat niet positief is. Hierdoor accepteren ze zichzelf niet zoals ze zijn. En die waardering en acceptatie zijn juist de basis voor zelfliefde.

Stimuleer je gezondheid met zelfliefde

Met zelfliefde stimuleer je je geestelijke, spirituele, lichamelijke, energetische en emotionele gezondheid. Zelfliefde wil niet zeggen dat je perfect moet zijn. Dat idee wordt je vaak ingegeven door boodschappen die je al ontvangt vanaf je geboorte. Door je te gedragen, te leven zoals gewenst wordt door je omgeving, ontwikkel je patronen en overtuigingen volgens welke je gaat handelen.

Je kunt hierdoor zelfs het contact met je ware ik gaan verliezen. “Ik doe het maar zo, omdat mijn omgeving dat wil.” Maar eigenlijk voel je je daar helemaal niet goed bij. Je kunt onzeker worden en het vertrouwen in jezelf verliezen, als je continu bezig bent om je anders voor te doen dan je eigenlijk bent, of wilt zijn. Je bent bezig om het anderen naar de zin te maken, maar als je geen zelfliefde en zelfacceptatie hebt, is dat vrijwel onmogelijk.

Podcast zelfliefde

In deze podcast gaat Marjolein in gesprek met Merel Teunis over zelfliefde. Merel benadrukt hierin het belang van prioriteit geven aan je eigen welzijn en de acties die daarbij horen.

Zelfliefde als kracht

Zelfliefde is een krachtig iets, waarmee je jezelf volledig accepteert vanuit je diepste kern. Om zelfliefde te bereiken, zul je jezelf dus accepteren in alles. Ook in de eigenschappen waar je misschien minder trots op bent. Ben je iemand die snel boos wordt, dan accepteer je dat. Want daartegenover staat ongetwijfeld iets waar je wel blij mee bent. Je bent iemand die snel boos wordt, maar daarnaast ook snel vergeet. Zo wordt een eigenschap waar je niet blij mee bent, een eigenschap die je kunt accepteren doordat er iets positiefs tegenover staat.

Manieren om zelfliefde te bereiken

Het belangrijkste punt om zelfliefde te bereiken, is volledige acceptatie. Accepteer jezelf zoals je bent, inclusief de minder mooie kanten van jezelf. Door jezelf steeds te vertellen dat je van jezelf houdt bijvoorbeeld.

Zellfliefde bereiken

Of door het opnoemen van een van die minder mooie kanten van jezelf, en er tegenover te zetten dat het niet erg is: ‘hoewel ik soms onzeker ben, accepteer ik mezelf volledig en heb ik mezelf lief’.

Zelfliefde is jezelf accepteren zoals je bent

Door het herhalen hiervan ga je er in geloven en wordt zelfacceptatie een stuk eenvoudiger. Ten tweede: zorg dat je jezelf durft te laten zien. Wees altijd jezelf vanuit je diepste kern. Conformeer je dus aan jezelf, en niet aan wat de buitenwereld je vertelt. Daarnaast: kom los van je ego. Dat stemmetje in je hoofd dat steeds maar zorgt dat je onzeker of bang bent en blijft piekeren. Dit doe je door dicht bij je kern te blijven. Dit kun je doen met behulp van:

En tot slot: zorg goed voor jezelf. Geef jezelf aandacht, wees lief voor jezelf en ga eens langs bij een Reiki therapeut voor een chakra behandeling. En bovenal: wees vooral gelukkig met wie jij bent. Met deze dingen ben je al een heel stuk op weg naar zelfliefde. Je leven wordt een stuk lichter!

Meer zelfliefde met Reiki

Bij ZoMa Opleidingen kun je met de Reiki cursussen al een mooie stap zetten naar meer zelfliefde. De cursussen richten zich deels op zelfheling, waardoor zelfacceptatie en zelfliefde gaan groeien. Ook de online cursussen zijn heel geschikt als je meer zelfliefde wilt ontwikkelen.