Home / Lampenkapjes

Lampenkapjes

Lampenkapjes, een vaak gehoorde term bij ZoMa. Maar wat zijn lampenkapjes nu precies en hoe kun je jezelf hiervan bevrijden? Lampenkapjes zijn overlevings- of beschermingsmechanismen die over jouw lampje, jouw lichtje heen zijn komen te zitten na aanleiding van pijnlijke gebeurtenissen. Door aan Reiki te doen kun je deze lampenkapjes weer afleggen waardoor je weer bij jezelf thuiskomt.

Puur, helder en volledig een met het zijn

Als een baby’tje geboren wordt op aarde dan kun je hem of haar voorstellen als een lampje. Er zit nog helemaal niks om dat lampje heen. Dat licht is heel puur, dat straalt en schijnt. Baby’s zijn dus nog altijd heel erg in contact met zichzelf en daarnaast zijn ze met alles dat is. Naarmate ze groter worden, dit zie je met name rond twee jarige leeftijd, begint zich steeds meer een ‘ik’ te vormen. En hoe deze ‘ik’ zich verhoudt tot de ander. Op vier jarige leeftijd zie je vervolgens dat er steeds meer verwachtingen komen.

Lampje-zonder-lampenkapje

Bijvoorbeeld: ‘als ik dit doe dan vindt pappa of mamma dat niet leuk’. Of ‘als ik op school op een bepaalde manier reageer dan krijg ik te horen dat iets niet goed is’. Dus gaat een kind steeds meer patronen en overlevingsmechanismen ontwikkelen om pijn te vermijden.

Het eerste lampenkapje

Wat zie je daarbij gebeuren? Er komt een beschermlaagje om het lichtje heen: een lampenkapje. Een soort muur die jouw lichtje beschermt tegen de pijn, zodat die niet meer wordt geraakt. Want als je eenmaal één keer bent geraakt, doet dat heel veel pijn. Als mens heb je het mechanisme om dat te beschermen. Het is dus eigenlijk een vrij primaire dierlijke reactie die je ook bij kinderen ziet ontstaan. Dat is het begin van het ontstaan van lampenkapjes, ofwel afweermechanismen.

Lampje-met-lampenkapje

Nog meer lampenkapjes

Heftige dingen in het leven en het vormen van die lampenkapjes kun je niet beïnvloeden. Dus naarmate je groter wordt, krijg je er nog meer lampenkapjes bij. Dit kan doordat je als kind gepest wordt, je ouders die zijn gaan scheiden, etc. En naarmate je nog ouder wordt, komen er nog meer lampenkapjes omheen en zo gaat dat door. Door het vormen van die lampenkapjes kan het licht steeds minder helder naar buiten schijnen. Je ziet het licht dan ook steeds minder helder worden.

Twee-lampenkapjes

Onbewust leven mensen dan zo voort. Hierdoor komen mensen steeds verder bij zichzelf af te staan waardoor ze uiteindelijk bijvoorbeeld een burn-out, depressie of eetproblemen krijgen.

Lampenkapjes brengen zwaarte en ballast

Dat komt door al die lampenkapjes, want als je lichtje, wie je bent, niet meer kan stralen door al die lampenkapjes, kun je ook niet meer uitstralen wat je in wezen voelt. Dus die muurtjes houden je niet alleen af van de omgeving, maar brengen je eigenlijk ook minder en minder in verbinding met jezelf en je intuïtie. Dan kan het moment komen dat je je op een gegeven moment gaat afvragen of het nu echt bij het leven hoort om met zoveel zwaarte en ballast om je heen te leven. Is dat dan wie je bent en is dat dan wat je wilt of kan het ook anders?

Veel-lampenkapjes-dimmen-je-licht

Hoe zit het met oude zielen?

Bij sommige kinderen zie je dat ze sinds jongs af aan al ergens door belemmerd worden. Bijvoorbeeld kinderen die heel erg angstig zijn voor kleine ruimtes en waar geen oorzaak voor is. Het kan dan best zo zijn dat dit kind een oude ziel is die al met een lampenkapje om diens lichtje heen geboren is. Wat betekent dat dit kind, als je in vorige levens gelooft, een blauwdruk heeft die het uit een vorig leven energetisch heeft meegenomen. De angst voor kleine ruimtes kan dan in dat vorige leven zijn ontstaan en heeft de ziel meegenomen, omdat het zich er in dat vorige leven niet van heeft kunnen bevrijden. Wellicht lukt het wel in dit even om dat lampenkapje af te leggen, dat is vaak ook wel het doel van de ziel. En dat kan ook, want uiteindelijk is alles af te leggen als jij weer thuiskomt bij wie jij in wezen bent.

Hoe Reiki kan helpen om je lampenkapjes af te leggen

Alle lampenkapjes werken veelal op onbewust niveau. Wat er gebeurt met Reiki is dat je je meer bewust wordt van al die lampenkapjes. Vervolgens leer je om deze lampenkapjes één voor één holistisch af te leggen door je bewust te worden van je werkelijke zelf en wat goed voelt. Holistisch afleggen betekent dat je op jezelf gaat reflecteren per niveau – fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch, spiritueel. Al doende wordt je je steeds meer bewust van welke triggers er op diepere lagen liggen waardoor je verleid wordt om ontrouw te zijn aan jezelf omdat de kans bestaat dat je wordt afgewezen.

Hoe gek het misschien ook klinkt, maar dat wat pijn doet, daar moet je naartoe om het los te laten. Want werkelijk; geen van jouw lampenkapjes heeft op geen enkel van jouw holistische niveaus echt waarde. Ze vertellen enkel een hoop over jouw beschermings-mechanismen die je juist afhouden van het licht dat je bent. Door bewust aanwezig te zijn bij jezelf en met compassie naar jouw lampenkapjes te kijken, worden ze steeds bewuster en kun je ze gaan afleggen. Reiki ondersteunt je gedurende dit hele proces. Om je hier een idee van te geven vindt je hieronder de vijf niveaus en een voorbeeld van lampenkapjes die je per niveau kan vinden.

Wat is Reiki?

Wil jij meer weten over Reiki en hoe het je kan helpen om jouw lampenkapjes af te leggen? In deze video legt Marjolein dit aan je uit  Ook vertelt ze over de Reiki inwijding, Reiki symbolen, en de Reiki handposities.

Fysiek niveau

Fysieke lampenkapjes zijn bijvoorbeeld letterlijk naar achter gaan of in je verbale communicatie ‘ja’ zeggen terwijl je eigenlijk voelt dat je het niet wilt. Door bewust te zijn van je reacties en door te luisteren naar wat je zegt en hoe dit voor jou klinkt, kun je erachter komen of iets nog waar is voor jou. En kun je met behulp van Reiki helende energie hier naartoe sturen waardoor je dergelijke lampenkapjes kunt afleggen.

Emotioneel niveau

Een emotioneel lampenkapje kan het onderdrukken van verdriet zijn. Verdriet dat is ontstaan in je jeugd en dat onverwerkt is gebleven waardoor het is opgeslagen in je systeem. Wanneer iemand of een situatie dit triggert, komt het naar boven samen met de angst die je ervoor hebt. Om dit te ontwijken, wordt je lampenkapje actief, bijvoorbeeld door je hoofd in te gaan en je gevoelens te rationaliseren. Als je daarentegen met behulp van Reiki aanwezig kan blijven bij de pijn, je handen op de plek legt waar je de pijn voelt en deze kan doorvoelen, lost het op. En heb je jezelf bevrijdt van een lampenkapje.

Mentaal niveau

Hier vindt je denkpatronen en overtuigingen die je blokkeren, maar ook denkbeelden die je hebt over jezelf. Bijvoorbeeld de basis overtuiging ‘ik ben het niet waard om van te houden’. Hier zijn dan allerlei denkpatronen en denkbeelden aan verbonden, als ‘ik mag geen chocolade eten, want dat maakt me dik. Jongens of meisjes vinden een dik iemand niet aantrekkelijk. Ik moet dun zijn om leuk gevonden te worden, erbij te mogen horen’. Met Reiki kun je deze overtuiging afleggen door bijvoorbeeld regelmatig je handen op je thymus te leggen en te affirmeren dat je het waard bent om van te houden.

Lampenkapje-mentaal-niveau-600x900

Als je deze overtuiging, dit lampenkapje dan weet af te leggen en van jezelf leert te houden zoals je bent en dat daar bijvoorbeeld ook chocolade eten bij hoort, zul je zien dat

  1. je brein zich ontspant en het rustiger wordt in je hoofd en
  2. het eten van chocolade veel plezieriger wordt en dat je er op den duur misschien zelfs minder behoefte aan hebt. Waardoor je dus steeds meer loskomt van dat wat je over jezelf denkt, voelt en hoe je handelt.

Energetisch niveau

Als je dan op nog dieper niveau gaat loslaten, kom je op energetisch niveau. Op dit niveau ga je je bewust worden van je gronding en energiehuishouding en hoe je deze op peil kan houden. Een lampenkapje op dit niveau is bijvoorbeeld constant je energie weggeven en geen tijd voor jezelf nemen. Eigenlijk ben je dan continu op de vlucht voor jezelf. Om dit lampenkapje af te leggen ga je je daarom bewust worden van wat wel goed voelt en wat niet goed voelt. Of in andere woorden:

  • Waar krijg je wel en waar krijg je geen energie van?
  • Waar wordt je blij van en waarvan niet?
  • Welke dingen volg je die je voor je gevoel moet doen, maar eigenlijk niet wil doen?

Daar heb je altijd een keuze is. Dus op het moment dat je daarnaar gaat kijken, kun je dat ook allemaal loslaten. Met Reiki kun je jezelf vervolgens een Reiki behandeling geven met de Reiki handposities om je energie ervan te reinigen en weer op te laden.

Spiritueel niveau

Dan komen we bij het spirituele niveau, dat zijn de diepste pijnen die je als kind hebt ervaren. En waaruit je conclusies hebt getrokken, als

  • Ik ben het niet waard om van te houden
  • Ik ben niet goed genoeg
  • Ik moet wat doen om erkenning te krijgen
  • Er is niet genoeg voor mij, er is een tekort
  • Ik heb me in de steek gelaten gevoeld als kind dus ik zorg ervoor dat het niet weer gebeurt

Door deze conclusies doe je bijvoorbeeld bepaalde dingen niet of saboteer je jezelf onbewust. Zo durf je bijvoorbeeld niet een eigen bedrijf op te zetten of merk je dat je het wel wilt, maar dat het op de een of andere manier niet lukt om consistent daaraan te werken. En kom je met redenen of excuses waarom dat zo is. Die redenen of excuses dat zijn je lampenkapjes in dit geval. Die dekken de ware reden af. Hoe dichter je bij je spirituele niveau in de buurt komt en hoe bewuster je je wordt van het licht dat je bent, hoe meer je zelf ook zult voelen dat die redenen of excuses niet resoneren. Door naar de pijnlijke oorzaak te gaan met Reiki kun je jezelf hiervan losmaken.

Vlog afweermechanismen

Wil je graag een visueler beeld vormen bij bovenstaand verhaal? Kijk dan deze vlog waarin Marjolein met behulp van een lampje en lampenkapjes aan je uitlegt hoe afweermechanismen ontstaan en hoe ze jou beïnvloeden.

Jij bent dat stralende licht zonder lampenkapjes

De grondlegger van Reiki zegt ook: eigenlijk ben je dat stralende licht al. Hoe meer je daarin komt, hoe meer je loslaat en hoe meer je bent wie je in werkelijkheid bent. Dat is dat stralende licht. Dat is wat door je heen mag en wil stralen en de liefde die je mag leven.

Wil dat zeggen dat je nooit meer lampenkapjes zult hebben?

Nee, soms komt er weer eentje op. Je hebt nu eenmaal dagen dat je je wat minder voelt en dat de kapjes er dan weer wat makkelijker omheen komen te zitten. Maar door steeds bewuster te worden kan je zien wanneer een lampenkapje geactiveerd wordt en kan je hem weer makkelijker deactiveren. Wat ook helpt, is om naar jezelf te affirmeren dat jouw licht er altijd is, of die lampenkapjes er nou zijn of niet. Want in tegenstelling tot de lampenkapjes, komt en gaat jouw lichtje niet. Dat hoef je niet vast te houden, daar hoef je je niet mee te identificeren. Het is er gewoon altijd. Jij bent het stralende licht. Door dit aan jezelf te affirmeren, wordt dit op een gegeven moment een automatisch weten. Iets waar je geen twijfel meer over hoeft te hebben. Je weet het, je voelt het, het is zo, je bent het.

Bij ZoMa Opleidingen zijn er verschillende tools en methodieken om de lampenkapjes af te leggen. De klacht wordt aangepakt bij de kern van het probleem. Dit zorgt voor meer rust in je hoofd. In de gratis proefles Rust in je hoofd leer je hoe je nu écht de rust in jezelf kunt vinden en bewaren.