Home / Geleide meditatie

Geleide meditatie

Mediteren is een techniek waarbij je volledig kunt ontspannen, doordat je in contact treedt met jezelf. Door contact te maken met je innerlijk, ontstaat er een soort trance, waarin je je afsluit voor de buitenwereld en je helemaal in het Nu kunt zijn. Mediteren kun je helemaal zelf doen, maar een geleide meditatie werkt ook heel prettig. Een geleide meditatie is een meditatie die begeleidt wordt door iemand (in persoon of op een geluidsdrager bijvoorbeeld), die je met zijn of haar stem meeneemt op reis in jezelf.

Focussen bij geleide meditatie

Een geleide meditatie helpt je om aandacht te hebben voor het hier en nu. Door je te focussen op de stem die je begeleidt in de meditatie, wordt het eenvoudiger voor jezelf om je op de meditatie te concentreren. Je hoeft niet na te denken over wat je gaat doen, want de stem in een geleide meditatie vertelt het je precies.

Wil je ook positief leven door je hooggevoeligheid te gebruiken vanuit je diepste wezen? Volg dan de online cursus Hooggevoeligheid als Kracht. In deze cursus leer je alles over hsp, de eigenschappen én de wijze waarop je hier optimaal gebruik van kunt maken voor een positief, gezond en gelukkig leven. Vanuit je eigen kracht!

Het enige wat je hoeft te doen, is te vertrouwen op en je over te geven aan de begeleider.

Doel van geleide meditatie

Het doel van een geleide meditatie is om volledige rust en ontspanning te creëren, vanuit een staat van overgave aan jezelf en aan de begeleider. Een rustige omgeving is daarom van belang. Een geleide meditatie laat je focussen op één punt, waar je zelf voor kunt kiezen of door je begeleider laat bepalen.

Geleide meditatie

Doe je een geleide meditatie bij een therapeut, dan kun je er op vertrouwen dat de therapeut een ‘onderwerp’ kiest dat op dat moment voor jou zal werken.

Geleide meditaties die je op internet vindt, hebben elk een doel wat er bij omschreven staat. Zo is ademhalingstechniek een veelvoorkomend doel. Door je bij een geleide meditatie te laten focussen op je ademhaling, word je je bewuster en leer je je te verlossen van andere zaken. Een hoofd vol met gedachtes wordt bij een geleide meditatie heerlijk leeg gemaakt, doordat je bezig bent met je te focussen op een bepaald punt in je lichaam.

Resultaat van geleide meditatie

Het gevolg van een geleide meditatie is meestal volledige ontspanning, door terug te komen bij jezelf. In een geleide meditatie leg je weer verbinding tussen jouw lichaam en geest en kan de balans hersteld worden.

Geleide meditatie

Het uitgangspunt bij een geleide meditatie is intuïtie; er is nooit sprake van dwang. De geleider neemt je mee op reis naar binnen, naar een bepaald punt, zoals het zesde chakra, in je lichaam of naar een denkbeeldige plek waar je volledig in het Nu bent. Compleet op je gemak, met alleen maar aandacht voor jezelf. Het resultaat kan langdurig doorwerken, ook nadat je weer teruggekeerd bent uit je meditatieve staat. Het kan inspirerend werken, het kan leiden tot (nieuwe) inzichten en/of tot betere concentratie.

Reis mee op een geleide meditatie

Geleide meditatie

Alleen al de stem van sommige begeleiders is fijn om naar te luisteren. Zo wordt het eenvoudig om je mee te laten nemen op de meditatieve reis die je gaat beleven bij een geleide meditatie.

Je stresslevel verlagen, contact met je innerlijk kind leggen, de balans tussen verstoorde chakra’s herstellen, bewustzijnsverhoging… dit zijn allemaal mogelijkheden die je hebt met een geleide meditatie. Als je wilt beginnen met mediteren is een geleide meditatie, van een persoon die lijfelijk aanwezig is of vanaf een cd of andere media een uitstekende manier.

ZoMa Opleidingen maakt in de opleiding tot Holistisch Therapeut gebruik van verschillende methodieken, waaronder geleide meditaties. Je leert om dit bij jezelf toe te passen, maar ook hoe je je cliënt in een meditatie kunt begeleiden. Wil je dit ook leren? Meld je dan snel aan voor een open avond of info bijeenkomst om te ervaren of de opleiding bij je past!