Het zesde chakra ligt op je voorhoofd, tussen je ogen en het puntje van je wenkbrauwen in. Intuïtie is het sleutelwoord dat bij dit chakra hoort. Met een goed ontwikkeld zesde chakra ben je in staat om te zien, horen, voelen, proeven, ruiken en weten wat je niet met je overige zintuigen waarneemt. Het wordt ook wel het zesde zintuig, derde oog of innerlijk oog genoemd.

Als je zesde chakra goed in balans is, dan luister je naar je intuïtie. Je handelt naar wat je gevoel je ingeeft en kunt daar altijd op vertrouwen. Luisteren naar je intuïtie maakt het eenvoudiger voor jezelf om antwoorden te kunnen vinden op levensvragen die je hebt. Deze antwoorden liggen diep in jezelf. Als je zesde chakra open staat en in balans is, raak je niet van slag door de informatie die je binnen krijgt, maar weet je hier vanuit je intuïtie op in te spelen.

Ontwikkeling van het zesde chakra

Het voorhoofdchakra ofwel het zesde chakra staat voor bewustzijn, inzicht, wijsheid en visualisatie. Dit chakra heeft op fysiek niveau direct invloed op de ogen, het gezicht, zenuwstelsel en hersenen. Het zesde chakra ontwikkelt zich optimaal in de volwassen periode tussen ongeveer je 30e en je 45e levensjaar. Er zijn echter veel mensen, waaronder ook kinderen, die al bij hun geboorte een zeer sterk ontwikkeld zesde chakra hebben.

Vaak worden deze mensen aangemerkt als ‘helderziend’, of soms zelfs als een beetje raar en anders bestempeld. Bij een kind en bij jong volwassenen kan dit gaan leiden tot afsluiting van het zesde chakra; als mensen je steeds raar en anders noemen, kan dat invloed hebben op het mentale niveau. Onzekerheid, geen vertrouwen hebben en angst voor afwijzing kunnen dan de kop opsteken met allerlei mogelijke gevolgen.

Gevolgen afgesloten zesde chakra

Als je derde oog, je zesde chakra, niet goed kan functioneren, kan de energie niet goed doorstromen en raakt het zesde chakra geblokkeerd. Op fysiek niveau kan zich dit uiten in hoofdpijn, concentratie- en slaapproblemen en bijvoorbeeld een slecht gezichtsvermogen. Op mentaal niveau kunnen depressies, angst en zelfs schizofrenie ontstaan.

Ook op emotioneel en spiritueel niveau kan een afgesloten chakra invloed hebben. Je durft niet meer te vertrouwen op je intuïtie en hebt weinig fantasie. Je staat jezelf niet toe om emoties te voelen en je spirituele ontwikkeling stagneert.

Mediteren om het zesde chakra in balans te krijgen

Gelukkig zijn er manieren om je zesde chakra weer in balans te krijgen en open te zetten. Bewustzijn is het sleutelwoord. Je leert jezelf weer te vertrouwen op je gevoel door je bewust te zijn van die gevoelens. Hoe kun je dat (weer) bereiken? Mediteren is een hele mooie en effectieve manier om met je zesde chakra aan de slag te gaan. Als je nog niet zoveel ervaring hebt met mediteren, is een geleide meditatie een mooie methode om mee te beginnen. Met een geleide meditatie maak je ruimte voor jezelf, van binnenuit.

Vertrouwen als kern van het zesde chakra

Ook visualiseren is een uitstekende manier om je innerlijk oog te activeren en open te stellen. Je kijkt van binnenuit naar wat je wilt realiseren en haalt je de beelden die erbij horen voor de geest. Vertrouw op jezelf, vertrouw op je gevoel. Dat is de kern van het zesde chakra; met het gebruik maken van affirmaties tijdens een oefening bereik je een goed werkend zesde chakra en kun je weer leren te vertrouwen op je intuïtie.

Want je gevoel heeft altijd gelijk als het vanuit zelfliefde, vertrouwen en zelfbewustzijn komt. Het zesde chakra wordt tijdens de opleiding tot Holistisch Therapeut en de Reiki cursussen van ZoMa Opleidingen steeds verder ontwikkeld. Intuïtief handelen en behandelen lopen als een rode draad door de opleiding heen.