Home / Het zesde chakra

Het zesde chakra

Hoor jij veel mooie verhalen over hoe intuïtie ervoor heeft gezorgd dat mensen hun droomleven hebben kunnen creëren? En zou je dit zelf graag ook willen leren? Zet de eerste stap door meer te weten te komen over jouw zesde chakra, het thuis van jouw intuïtie. Ga vervolgens met de 7 oefeningen aan de slag om jouw zesde chakra te openen, blokkades op te lossen en balans te waarborgen.

Waar staat het zesde chakra voor?

Het zesde chakra staat voor intuïtie, bewustzijn, inzicht, innerlijke wijsheid en visualisatie. Met een goed ontwikkeld zesde chakra ben je in staat om dingen te zien, horen, voelen, proeven, ruiken en weten die je niet met je overige zintuigen waarneemt. Het wordt daarom ook wel het zesde zintuig genoemd.

Het zesde chakra

 Waar zit je zesde chakra?

Het zesde chakra ligt op je voorhoofd, tussen je ogen en het puntje van je wenkbrauwen in. Dit chakra wordt daarom ook wel het voorhoofdchakra, derde oog chakra of innerlijk oog chakra genoemd. In het Sanskriet staat het derde oog chakra bekend als het Ajna chakra.

De kleur van het derde oog chakra

Het zesde chakra is marine blauw/koningsblauw van kleur. Universeel worden de volgende dingen toegeschreven aan deze kleur:

 • Intuïtie
 • Tranen
 • Vertrouwen
 • De nachthemel
 • Het universum
 • Het onbekende
 • De diepten van de oceaan
 • De marine
 • Diepgang
 • Waarheid

Zijn er nog dingen die bij jou opkomen die wij niet hebben genoemd?

Ontwikkeling van het zesde chakra

Het zesde chakra ontwikkelt zich optimaal in de volwassen periode tussen ongeveer je 35e en je 42e levensjaar. Er zijn echter veel mensen, waaronder ook kinderen, die al bij hun geboorte een zeer sterk ontwikkeld zesde chakra hebben. Vaak worden deze mensen aangemerkt als ‘helderziend’, hoogsensitief of soms zelfs als een beetje raar.

Bij een kind en bij jong volwassenen kan dit gaan leiden tot afsluiting van het zesde chakra. Als mensen je steeds raar en anders noemen, wanneer jij expressie geeft aan jouw intuïtie, kan dat invloed hebben op je vertrouwen in jouw derde oog chakra. Onzekerheid, geen vertrouwen hebben in jezelf en het leven en angst voor afwijzing kunnen dan de kop opsteken met allerlei mogelijke gevolgen.

Meditatie ‘Hier en nu’

Zijn er momenten waarin jij onzekerheid, angst of geen vertrouwen ervaart? Deze emoties halen ons weg uit het nu. Keer weer terug in het nu door deze meditatie te doen en balanceer tegelijkertijd je zesde chakra!

Kenmerken van een gebalanceerd derde oog chakra

Als je zesde chakra goed in balans is, dan ben je spiritueel ontwaakt en luister je naar je intuïtie. Dit betekent dat:

 • Je in contact staat met je vrouwelijke energie en handelt naar wat je gevoel je ingeeft
 • Je weet dat je ten alle tijden op jouw gevoel kunt vertrouwen
 • Het eenvoudiger voor jezelf is om antwoorden te kunnen vinden op levensvragen die je hebt. Deze antwoorden liggen diep in jezelf opgeslagen
 • Je niet van slag raakt door de informatie die je binnenkrijgt, maar je weet hier vanuit je innerlijke wijsheid op in te spelen
 • Je goed je grenzen kan aangeven en trouw kan blijven
 • Je voorbij jouw ego zelf kan kijken om het grotere plaatje te zien
 • Je dingen instinctief weet zonder dat je daar een logische verklaring voor kan geven
 • Je jouw eigen pad kiest ook als deze afwijkt van de meerderheid

Kenmerken van een geblokkeerd zesde chakra

Als je derde oog chakra niet goed kan functioneren, kan de energie niet goed doorstromen en raakt het zesde chakra geblokkeerd. Kenmerken die kunnen duiden op een geblokkeerd zesde chakra zijn:

 • Je depressief voelen
 • Je angstig en onzeker voelen
 • Schizofrenie
 • Je durft niet meer te vertrouwen op je intuïtie. In plaats daarvan vertrouw je op externe zaken, mensen, geloofssystemen, etc.
 • Je hebt weinig fantasie
 • Je staat jezelf niet toe om emoties te voelen
 • Je spirituele ontwikkeling is gestagneerd
 • Je leven mist zingeving

Fysieke kenmerken van een geblokkeerd zesde chakra

Het zesde chakra heeft op fysiek niveau direct invloed op de ogen, het gezicht, zenuwstelsel en hersenen. Wanneer er blokkades aanwezig zijn in het zesde chakra kan zich dat uiten in:

 • Hoofdpijn
 • Concentratie- en slaapproblemen
 • Een slecht gezichtsvermogen
 • Veel spanning in het gezicht
 • Een overactief zenuwstelsel, omdat het in de overlevingsstand staat
Fysieke kenmerken zesde chakra

Hoe open je het derde oog chakra?

Gelukkig zijn er allerlei manieren om je derde oog chakra weer in balans te krijgen en open te zetten. Bewustzijn is het sleutelwoord.

7 Oefeningen voor het zesde chakra

1. Mediteren

Mediteren is een hele mooie en effectieve manier om met je zesde chakra aan de slag te gaan. Als je nog niet zoveel ervaring hebt met mediteren, is een geleide meditatie een mooie methode om mee te beginnen. Op deze manier krijg je een idee over hoe je met je zesde zintuig en jouw innerlijke wijsheid in contact kunt komen.

Een ander voordeel is dat je monkey mind dan een bezigheid heeft, namelijk luisteren naar de stem van de begeleider. Dat is fijn, want de monkey mind moet stil zijn om je intuïtie zuiver te kunnen horen. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt om in te tappen op jouw intuïtieve zesde chakra.

Masterclass intuïtie

Wil jij graag je monkey mind tot stilte sussen en zuiver je intuïtie waarnemen? Bekijk dan deze masterclass waarin Marjolein aan je uitlegt hoe je dit kan doen en je meeneemt in twee mooie meditaties om je hierin te ondersteunen.

2. Verwelkom je gevoelens en emoties

Emoties zijn de sleutel naar je intuïtie. Daarom is het zo belangrijk om weer in contact te staan met ál je emoties. Dus niet alleen emoties als blijdschap, geluk en dankbaarheid. Maar juist ook gevoelens als frustratie, woede en onzekerheid. De reden dat jouw derde oog chakra geblokkeerd is, heeft namelijk vaak te maken met gebeurtenissen in het verleden waarin je frustratie of boosheid hebt gevoeld omdat je intuïtie niet werd erkend. Door deze gevoelens te verwelkomen, te bevragen en observeren; kom jij achter de waarheid. En dat deblokkeert jouw zesde chakra.

Als je nog niet zo goed weet hoe je deze emoties kan bereiken en/of gezond kan kanaliseren, kan je hiervoor bij een chakra healer, spiritueel therapeut of coach langsgaan.

3. Visualiseren

Ook visualiseren is een uitstekende manier om je innerlijk oog te activeren en open te stellen. Visualiseren met je derde oog chakra betekent dat je van binnenuit gaat kijken naar wat je wilt realiseren. Vervolgens nodig je je zesde chakra uit om de beelden te laten zien die hierbij horen. Wanneer hetgeen je wil realiseren écht van binnenuit komt, komen deze met gemak boven drijven. Moet je er té veel moeite voor doen? Stel jezelf dan de vraag of dit wel écht jouw verlangen is.

Neem ook een nieuwsgierige houding aan. Het zesde chakra communiceert anders met ons dan de mind, verre van logisch vaak. Nieuwsgierigheid helpt je om je zesde chakra open te houden waardoor zij zich vertrouwt voelt om je meer te laten zien. Laat je je logica zich ermee bemoeien, blokkeert de energiestroom van je zesde chakra.

4. Leer je intuïtie weer te vertrouwen

Jouw intuïtie is als een spier. Spieren kun je trainen. Jouw zesde chakra dus ook. Om spieren sterker te maken, zijn herhaling en vertrouwen belangrijk. Een voorbeeld van een oefening die vertrouwen kweekt door herhaling, zijn affirmaties. Hoe vaker jij (dezelfde) positieve bekrachtigingen hoort over jouw intuïtie, hoe meer je op haar zal gaan vertrouwen.

Wat ook helpt om meer vertrouwt te raken met de superkrachten van je zesde chakra, is in het klein beginnen. Stel je intuïtie bijvoorbeeld de vraag wat je nodig hebt qua voeding. Laat je ogen vervolgens over de menukaart gaan en kijk welk gerecht ervoor jou uitspringt. Dat is je intuïtieve keuze. Dit kan je ook inzetten wanneer je twijfelt over welk kledingstuk je aan zal doen of welk paar schoenen er beter bij je outfit past. Zet of hang het naast elkaar en kijk welk item het meest jouw aandacht trekt.

Zesde chakra en intuïtie

5. Gebruik het speel element

Wat het vaak lastig maakt om je intuïtie te horen, is je ego. Gelukkig is er een trucje voor om deze te omzeilen. Zeg hardop tegen jezelf dat je al spelenderwijze aan de slag gaat met datgene wat je wilt doen. Het ego zal dan vrijpostig een stap achteruit doen. Spelen is volgens het ego namelijk nutteloos. Dus deze gelooft niet dat het daarvoor aanwezig hoeft te zijn. Al spelenderwijze open jij zo het portaal naar je zesde chakra. Gewiekst, niet?

6. Gebruik objecten

Sta je voor een moeilijke keuze en wil je graag intuïtief kiezen, maar zit er ruis op je antenne van het zesde chakra? Pak dan twee objecten als je een keuze tussen twee dingen moet maken. Bijvoorbeeld een boek en een pen. Label het boek als keuze 1 en de pen als keuze 2. Sluit vervolgens je ogen, adem een paar keer diep in en uit en open je ogen weer. Welk object springt ervoor jou uit of gaat jouw gevoel naar uit?

7. Verbind je met je baarmoeder

De baarmoeder is bij veel vrouwen een ondergeschoven kindje. Dat is zonde, want dit is een zeer waardevolle bron van intuïtieve wijsheid. We slaan meer op in de baarmoeder dan je weet van hebt en op onbewust niveau kan dat het zicht van ons derde oog chakra vertroebelen. Alles staat met elkaar in verbinding, ook je zesde chakra en je baarmoeder. Dus heb je als vrouw zijnde moeite om je zesde chakra geopend te houden en je intuïtie te horen? Duik dan eens met een coach of therapeut die hierin gespecialiseerd is in je baarmoeder.

Zesde chakra in balans

Gratis e-book 10 holistische ochtendrituelen

Ook is je zesde chakra goed gebaat bij structuur en herhaling. Download daarom dit leuke E-book waarin we 10 holistische ochtendrituelen delen en implementeer ze in je ochtendroutine!

E-book downloaden

Meer leren over het zesde chakra?

Wil jij jouw zesde chakra stimuleren? Met onze online cursus ‘Spiritueel ontwaken’ gaat jou dat zeker lukken! Ook besteden we tijdens onze opleiding tot Holistisch Therapeut en de Reiki cursussen veel aandacht aan het steeds verder ontwikkelen van jouw derde oog chakra. Intuïtief handelen en behandelen lopen als een rode draad door de opleiding en Reiki cursussen heen. Meer weten? Meld je dan aan voor een proefles of informatiebijeenkomst.