Home / Het vierde chakra

Het vierde chakra

Heb jij liefde voor jezelf, voor anderen en voor alles om je heen? Dan heb je een geopend vierde chakra. Bij een gesloten hartchakra gaat dit allemaal wat lastiger. Niet omdat je het niet kan of wil, maar omdat pijn een blokkade vormt. Je kwetsbaar opstellen vermijd je daarom liever. Maar met een gesloten hartchakra ervaar je het leven eigenlijk maar half. Wil je weten hoe het voelt om te leven met een volledig geopend vierde chakra? We hebben 7 oefeningen voor je uitgezocht die jouw vierde chakra openen, zodat je dit kan gaan ervaren!

Waar staat het vierde chakra voor?

Het vierde chakra stelt ons in staat om onvoorwaardelijk lief te hebben en deze liefde ook uit te dragen. De kracht die uitgaat van het vierde chakra is sterk en tegelijkertijd zacht.

Waar zit je vierde chakra?

Je vierde chakra bevindt zich in het hartgebied. Daarom wordt het vierde chakra ook wel je hartchakra genoemd. In het Sanskriet, waar de chakraleer vandaan komt, wordt het vierde chakra het Anahata chakra genoemd.

De kleur van het vierde chakra

De kleur van het vierde chakra is groen. Kleur is een universele taal. Daarom is de kans groot dat je bij de kleur groen denkt aan:

 • Ruimte
 • Natuur
 • Groene blaadjes
 • Sla
 • Courgette
 • Groene paprika
 • Groen licht van het stoplicht
 • Bomen
 • Openheid
 • Verbinding
 • Balans
 • Harmonie
 • Groei

Komen er nog andere dingen in jou op?

Het vierde chakra

De ontwikkeling van het vierde chakra

De ontwikkeling van het vierde chakra vindt voornamelijk plaats tijdens je 22e tot 28e levensjaar. Gedurende deze fase van je leven maakt jouw unieke levenspad zich namelijk steeds meer kenbaar. Om deze verder te ontluiken, heb je een geopend hart nodig.

Eigenschappen openstaand vierde chakra

Een vierde chakra dat openstaat vormt het portaal, en is dus de verbindende factor, tussen jouw bovenste en onderste drie chakra’s. Om je vierde chakra te openen is het belangrijk dat er een balans bestaat op zowel de onderste als de bovenste drie chakra’s. Dit hoeft nog niet de ultieme balans te zijn, vaak opent het hart zich nadat er op beide niveaus wat verschuivingen hebben plaatsgevonden. Van daaruit kan het hart alleen maar meer en meer opengaan. Liefde geven en ontvangen spelen hierbij een belangrijke rol. Een vierde chakra dat openstaat herken je aan onder andere de volgende eigenschappen:

het vierde chakra
 • Oprechtheid
 • Compassie
 • Empathie
 • Onvoorwaardelijk liefhebben
 • Kwetsbaarheid
 • Toewijding

Afgesloten vierde chakra

Oorzaken van een slecht werkend vierde chakra kunnen talrijk zijn, maar hebben alles te maken met het ontbreken van liefde en kwetsbaarheid. Pijn en afwijzing van buitenaf kunnen zorgen voor blokkades in de energiestromen naar je vierde chakra. Hierdoor kan je vierde chakra afgesloten raken met allerlei gevolgen van dien. Als je je:

 • Steeds weer niet erkend voelt
 • Niet de liefde ontvangt waar je zo naar verlangt
 • Niet de intimiteit voelt
 • Steeds weer afgewezen voelt

Dan is de kans groot dat je vierde chakra zich (deels) afsluit, waardoor je niet meer in staat bent om te ontvangen. En alleen maar geven kost je teveel energie. Dus daar stop je ook grotendeels mee.

Fysieke kenmerken van een afgesloten derde chakra

Omdat ons fysieke lichaam ook in verbinding staat met onze chakra’s, is het niet vreemd dat bij slecht werkende chakra’s ook lichamelijke problemen kunnen ontstaan. Bij het vierde chakra zijn fysieke pijn op de borst, kortademigheid en gespannen schouderbladen eerder regel dan uitzondering wanneer dit chakra uit balans is. Op emotioneel en mentaal gebied kunnen verdriet, angst, boosheid en onzekerheid de kop opsteken.

Eigenschappen van een non-actief vierde chakra

Een afgesloten vierde chakra kan zich op twee manieren uiten: op een non-actieve of overactieve manier. Een vierde chakra dat non-actief is, kenmerkt zich door de volgende eigenschappen:

 • Je zit veel in je hoofd en probeert alles rationeel te benaderen
 • Je kijkt naar wat anderen mensen gelukkig maakt en gaat dat ook doen
 • Geven en ontvangen doe je vanuit een mentale programmering. Je zegt dankjewel en je geeft dingen aan anderen, maar het klinkt anders dan wanneer je dat echt vanuit een geopend vierde chakra doet
 • Je kan slecht met feedback en kritiek omgaan. Wanneer mogelijk projecteer je het op iemand anders
 • Je hebt moeite om te zeggen wat je op je hart hebt en vervalt daarom in please gedrag

Eigenschappen van een overactief vierde chakra

Als het vierde chakra juist te hard gaat werken, dus overactief wordt, komen deze eigenschappen naar voren:

 • Jaloezie
 • Obsessief gedrag
 • Veeleisendheid
 • Onredelijkheid
 • Je hebt de neiging het grotere plaatje uit het oog te verliezen. Alles moet nu in dit moment gebeuren of mogelijk zijn

Dit zijn allemaal verdedigingsmechanismen om maar geen pijn, verlies, verdriet of verlatenheid te hoeven voelen.

Het vierde chakra openzetten

Gelukkig zijn er verschillende manieren om je vierde chakra weer open te zetten en goed te laten functioneren. Want als je diep in jezelf kijkt, wil je niets liever dan onvoorwaardelijk liefhebben en liefde ontvangen, zonder pijn en zonder oordelen.

Energie bewaken met Reiki

Gratis e-book Energie bewaken met Reiki

Een mooie manier om je vierde chakra te openen is door je hart Reiki te geven. Reiki zorgt er voor dat de energie weer gaat stromen bij je hart. Lees in het e-book meer over hoe je je energie bewaakt met Reiki.

E-book downloaden

7 Oefeningen voor het vierde chakra

1. Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen zijn altijd goed als oefening voor je vierde chakra. Het hartchakra gaat in expansie wanneer je de adem hierheen stuurt. Dit zorgt er tegelijkertijd voor dat jouw vierde chakra zich kan ontspannen en dat stimuleert het opengaan van het hartchakra. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is je ogen sluiten en je handen op je hart te leggen. Vervolgens visualiseer je dat elke inademing je hart vult met liefdevolle, blijde of helende energie. Op de uitademing visualiseer je dat alles wat jouw vierde chakra afsluit, jouw hartchakra verlaat.

2. Chakra healer

Door naar een chakra healer te gaan, kun je zowel de psychische als fysieke klachten aanpakken die ervoor zorgen dat jouw vierde chakra afgesloten is. De chakra healer zal eerst een scan uitvoeren op jouw hartchakra en andere chakra’s. Op basis daarvan zal de chakra healer jouw vierde chakra gaan behandelen. Dit betekent vaak dat er herinneringen naar boven komen waar pijnlijke gevoelens aan gekoppeld zijn. Dit kan best spannend zijn, maar weet dat het universum nooit meer op je bordje legt dan je aankan. En de chakra healer is er voor jou om je door dit proces heen te leiden.

3. Mediteer met een rozenkwarts kristal

Het rozenkwarts kristal is het kristal van de liefde en daarom bij uitstek geschikt om jouw vierde chakra te openen. Je kunt haar gebruiken in een meditatie door haar:

 • In je hand(en) te houden
 • Op je vierde chakra te leggen of enig andere plek op je lichaam
 • Voor je neer te leggen op de grond en op haar in te tunen

Varieer in deze manieren. De ene dag zal het één meer resonantie brengen dan de ander. Ook kan je natuurlijk variëren tijdens je meditatie. Je begint door de rozenkwarts in je hand te houden en vervolgens leg je haar op je vierde chakra, etc. Alles is mogelijk!

Meer zelfliefde

Zelfliefde is de belangrijkste vorm van liefde. Vanuit overvloed aan liefde voor en bij je zelf kan je namelijk liefde geven. In deze video legt Marjolein uit wat zelfliefde is vanuit holistisch oogpunt. Ze legt uit hoe je op elk niveau je zelfliefde kunt vergroten, wat het belang hiervan is en hoe je dat werkelijk kunt voeden.

4. Word je bewust van al het moois wat de natuur je te bieden heeft

Ga naar buiten, snuif de schone lucht in en kijk om je heen. Neem alles in je op wat je ziet en heb lief, geniet en waardeer. Zo ben je al een goede stap op weg om je hartchakra gezond en open te houden.

5. Yoga

In de yoga zijn mooie assana’s, houdingen, ontwikkeld die jou helpen om je hart te openen. Een voorbeeld van zo’n houding is dat je op de grond ligt met je armen zijwaarts uitgestrekt. Zo simpel? Ja! Het is echt waar. Enkel door deze houding te doen, stimuleer je je vierde chakra om meer open te gaan. Geef de houding deze intentie mee en na verloop van tijd zul je echt verschil kunnen merken. Niet altijd direct dus. Waar het bij yoga om draait is herhaling door discipline.

6. Journal of zing

Jouw stem is verbonden aan je hart en dus je vierde chakra. Door het gesproken, gezongen of geschreven woord kom je met haar in contact en kun je expressie aan jouw binnenwereld geven. Het is belangrijk om jouw stem een geluid te geven, anders blijft ze in je hoofd. In je hoofd is er vaak niet genoeg ruimte waardoor het vol kan gaan voelen. Ook komt dan niks tot manifestatie, jouw verlangens en ideeën blijven letterlijk in je hoofd zitten. Dat kan tot hoofdpijn of zelfs migraine leiden. Zoek daarom een outlet die bij je past en laat de stem van je hart, vierde chakra, horen!

7. Voel het ritme van je hartslag

Door alles wat er op een dag gebeurt kunnen we ons soms overweldigd voelen. Ook hierdoor kan ons vierde chakra zich afsluiten, zeker wanneer het momenten betreft waarin we ons niet erkend hebben gevoeld. Ofwel door onszelf, dan wel door anderen. Zoek op zo’n moment dan een afgesloten of gewoon een rustige plek op, zoals het toilet of buiten in de natuur.

 • Ga ontspannen zitten
 • Leg je één hand op je hart en de ander op je buik
 • Sluit je ogen
 • Word je bewust van het ritme van je hart

Gaat ze hard tekeer of is haar ritme onregelmatig? Tune hier dan op in en vraag haar waarom dat is en wat ze nodig heeft van jou. Toon compassie en schenk haar wat ze nodig heeft door dit te visualiseren of gewoon te voelen. Neem de tijd om te ervaren wat dit met je doet. Ga hier net zo lang mee door totdat jouw hartslag weer helemaal tot rust is gekomen.

Verder leren over het vierde chakra?

Tijdens de opleiding Holistisch Therapeut ga je uitgebreid in op de werking en heling van het vierde chakra. In de Reiki cursussen wordt ook uitgebreid ingegaan op deze onderwerpen. Ontdek meer over de opleiding en de cursussen door naar één van onze kennismaking events te komen!