Home / Hooggevoelig kind

Hooggevoelig kind

Een kind dat hooggevoelig is, heeft veel last van overprikkeling en is snel van slag. Een hooggevoelig kind kan uitgeput raken en heftige emoties vertonen, doordat ze moeite hebben met het verwerken van alle prikkels die ze dagelijks gepresenteerd krijgen. Hooggevoelige kinderen hebben een bijzondere eigenschap, en door deze eigenschap zijn ze vaak intelligent, creatief en vroeg wijs. Hooggevoelige kinderen hebben meer tijd nodig om alles wat ze zien, voelen en horen te verwerken.

Achtbaan van prikkels voor hooggevoelig kind

Prikkels van buitenaf worden door een hooggevoelig kind heftiger opgenomen dan door een kind dat niet hooggevoelig is. Doordat ze zoveel voelen, kunnen ze snel in een emotionele achtbaan terecht komen. Een hooggevoelig kind wordt vaak als stil en verlegen gezien, doordat het zich terugtrekt in een omgeving waar veel prikkels zijn.

Hooggevoelig kind

Het is dan ook niet zo vreemd dat een hooggevoelig kind zich prettig voelt in een rustige omgeving, waar het vertrouwd en veilig is.

De intuïtie van een hooggevoelig kind

Net als volwassenen die hooggevoelig zijn, voelt een hooggevoelig kind stemmingen en sferen heel goed aan. Ze voelen snel aan of er iets gaande is in een bepaalde omgeving, of hoe iemands gemoedstoestand is. Een hooggevoelig kind reageert vaak vanuit zijn of haar intuïtie. Wanneer iemand verdrietig is, voelt een hooggevoelig kind dat feilloos aan en hebben ze de neiging om dat verdriet over te nemen. Ze voelen als het ware de emotie van een ander.

Met de cursus Holistisch Opvoeden leer je hoe je een holistische visie kunt integreren in je opvoeding. Je leert je jezelf en je kind op alle holistische niveaus kennen en krijgt inzicht en verdieping in jezelf, je opvoeding en je kind. Als jij vol liefde en compassie leeft, dan breng je dat ook over op je kind. Samen in balans!

Heb ik een hooggevoelig kind?

Als je het idee hebt dat je kind heftig reageert op ogenschijnlijk kleine dingen, zich liever terugtrekt dan in de volle aandacht te staan, veel oog heeft voor detail maar ook heftiger emoties toont dan ‘normaal’ is, kun je je afvragen of je kind hooggevoelig is. Het is dan een goed idee om een test te laten doen om te weten te komen of je te maken hebt met een hooggevoelig kind. Zo’n test vind je op internet, maar er zijn ook vele gespecialiseerde begeleiders die zo’n test bij een kind kunnen afnemen.

Hooggevoelig kind, en nu?

Realiseer je goed dat een hooggevoelig kind geen stoornis of afwijking heeft. Hooggevoeligheid is een eigenschap en als je die eigenschap leert kennen en leert er mee om te gaan, dan is een hooggevoelig kind daar zeer mee geholpen. Begrip, acceptatie en het bieden van een stabiele omgeving zijn de basis voor een gezond hooggevoelig kind.

Hooggevoelig kind

Besluit je om gerichte begeleiding te nemen voor je hooggevoelige kind, neem dan ook de tijd om je er zelf in te verdiepen en zelf begeleiding en advies te vragen. Uiteindelijk zul je ervaren dat een hooggevoelig kind een mensje is met een prachtige karaktereigenschap, waar je als ouder, verzorger of bijvoorbeeld leerkracht, heel veel van kunt leren.

Een holistisch therapeut die is afgestudeerd aan ZoMa Opleidingen, kan zich verder ontwikkelen als kindertherapeut. De opleiding biedt vele mogelijkheden om kinderen en jongvolwassenen te begeleiden.