Home / Intuïtieve ontwikkeling

Intuïtieve ontwikkeling

Intuïtieve ontwikkeling brengt je in een stroomversnelling met allemaal positieve gevolgen voor jouzelf, je leven, je talenten, je relaties, je dromen en je instelling. Je gaat namelijk terug naar je eigen kern door te voelen wat waarde heeft voor jou. En, niet in het minst, je leert van jezelf te houden. Wil jij dit graag manifesteren voor jezelf? Lees dan snel verder en ontdek hoe jij je intuïtie kan trainen door aan intuïtieve ontwikkeling te doen.

Wat is intuïtieve ontwikkeling?

Ieder mens heeft intuïtie. Intuïtie is een intelligentie waar je altijd op kunt vertrouwen. Het is sneller, slimmer en biedt altijd het juiste antwoord. De kunst is om gebruik te gaan maken van je intuïtie en ernaar te leren handelen. Met intuïtieve ontwikkeling ga je dit doen. Intuïtieve ontwikkeling is daarmee een vorm van zelfontplooiing waarbij je dus leert om weer volledig op jezelf en jouw gevoelens te vertrouwen.

Wat is intuïtieve ontwikkeling?

Wat is intuïtief denken?

Intuïtief denken heeft eigenlijk niks met ‘denken’ te maken. Denken doe je met je hoofd. Intuïtie is een gewaarzijn dat in jouw hele systeem te ervaren is. Intuïtie neemt dan ook waar. Ook voelt en ziet het verbindingen en verbanden. Intuïtie kan namelijk met haar vermogen tot helder voelen, helder horen, helder zien, helder ruiken, helder proeven en helder weten voorbij het materiële kijken. Hier komt geen denken aan te pas, want ‘denken’ blokkeert de intuïtieve stroom juist.

Waar je bij denken vaak spreekwoordelijk je hoofd breekt, ervaar je bij intuïtief denken snelle schakelingen. Het ene inzicht volgt het andere inzicht logisch en snel op. Je voelt of weet op de één of andere manier dat dit voor jou klopt. Hier hoef je geen moeite voor te doen. Je hoeft je slechts in overgave mee te laten voeren op jouw intuïtieve stroom. Dit leer je met intuïtieve ontwikkeling.

Waar is intuïtieve ontwikkeling goed voor?

Intuïtieve ontwikkeling werkt holistisch. Holisme gaat uit van 5 verschillende holistische niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel. Met intuïtieve ontwikkeling leer je jezelf steeds beter kennen op deze vijf verschillende niveaus. Ook ga je de intuïtieve vermogens ontdekken en trainen. Intuïtieve ontwikkeling heeft daarom ook verschillende holistische voordelen. We noemen er een paar:

 • Je intuïtieve ontwikkeling maakt dat je vanuit liefde handelt en niet vanuit puur je ratio
 • Je maakt weer contact met jezelf, je eigen gevoel, je lichaam en met je eigen energie. Hierdoor kom je weer in verbinding met jouw ware essentie
 • Als je kiest voor intuïtieve ontwikkeling, dan kies je voor een zorgelozer en oordeelvrijer manier van leven
 • Je leert om steeds sneller te reageren op en om te gaan met prikkels vanuit je omgeving. Zeker als je hoogsensitief(HSP) bent, is dit een verademing
 • Je laat bij intuïtieve ontwikkeling het nadenken los en je gaat doen wat je gevoel je ingeeft

Vlog: Volledig intuïtief zijn

Wil jij graag meer weten over de voordelen van intuïtie en hoe je nu precies je intuïtie kunt herkennen? In deze vlog delen Marjolein en Scarlet hun ervaringen met je. Onderzoek voor jezelf of jij het ook zo ervaart of toch anders.

Ontwikkeling van intuïtieve vermogens

Niet iedereen heeft alle intuïtieve vermogens van nature in pacht. Wat je vaak ziet, is dat er één of een paar sterk ontwikkeld zijn. Dit zijn dan jouw super powers. Wel kun je de intuïtieve vermogens die latent aanwezig zijn, proberen verder te ontwikkelen. Proberen, omdat het er geen garantie bestaat dat het lukt.

Zo is het aantal mensen die helder ruiken en helder proeven als intuïtief vermogen tot hun beschikking hebben, laag. Ook is er vrij weinig over bekend. Hoelang het duurt om een intuïtief vermogen te ontwikkelen is ook persoonlijk. Soms duurt dat een week, in andere gevallen een maand of jaren of misschien zelfs levens (als je in reïncarnatie gelooft).

Hoe kun je je intuïtieve vermogens stimuleren?

Intuïtieve ontwikkeling kun je op verschillende manieren stimuleren, in het klein en in het groot.

Intuïtieve ontwikkeling in het klein

Op dagelijkse basis kun je met behulp van kleine, maar zeer effectieve praktische oefeningen je intuïtieve ontwikkeling stimuleren. Hieronder vind je een aantal tips hiervoor:

Tip 1: Intuïtief richting kiezen

Zo kun je voor je intuïtieve ontwikkeling gaan wandelen en bij een t-splitsing je intuïtie raadplegen of je links of rechtsaf zal slaan. De richting die jou het meest aantrekt of er het meest aantrekkelijk uitziet, is jouw intuïtieve keuze.

Tip 2: Vertragen en verstillen

Om je intuïtieve ontwikkeling te stimuleren, is het belangrijk om in de ochtend de tijd te nemen om in alle rust je dag te starten. Maak contact met jezelf en voel waar jij behoefte aan hebt op dat moment en die dag. Zoek gedurende de dag ook de verstilling op. Neem in die momenten de tijd om stil te staan bij jezelf en wat je doet in plaats van te hollen van hier naar daar.

Hoe kun je je ntuïtieve vermogens stimuleren?

Tip 3: Kleuren, schilderen, knutselen

In deze creatieve variant van intuïtieve ontwikkeling komen tip 1 en 2 eigenlijk samen. Kleuren, schilderen en knutselen geven je vaak het meeste plezier wanneer je dit vanuit de vertraging en verstilling doet. Zonder gehaast te worden of je zorgen te maken over van alles en nog wat kun jij dan intuïtieve keuzes maken. Jouw tekening, schilderij of knutselwerkje zal dan een intuïtief meesterwerk zijn!

Tip 4: Verkleed je als een waarzegster

Je bent nooit te oud om te spelen én je intuïtieve ontwikkeling heeft veel baat bij het speel element. Verkleed je bijvoorbeeld als een waarzegster en ga proberen dingen te voorspellen. Want dat is één van de dingen die je met intuïtie kan doen: voorspellen, ofwel invoelen, hoe iets gaat zijn. Hoe meer jij in materiële vorm een setting schept voor jouw intuïtie om tot leven te komen, hoe sneller je intuïtieve ontwikkeling zal gaan.

En wanneer je speelt, doen fouten er niet toe. Dus wanneer je voorspelling niet uitkomt, probeer je het gewoon weer opnieuw. Je zal zien dat jouw intuïtie daardoor steeds scherper wordt.

Tip 5: Stap uit je comfortzone

Doe de dingen die je doet eens op een andere manier. Structuur en routine zijn fijn, maar het remt je intuïtieve ontwikkeling ook af. Zeker wanneer je iets dag in dag uit voor al jarenlang op dezelfde manier doet. Intuïtie is expansief en heeft er dus baat bij om buiten de lijntjes te kleuren. Dus doe eens gek en eet de soep een keer uit de pan in plaats van uit een kom. Of kies een andere route naar werk. En zo zijn er nog meer manieren om uit je routine te stappen om jouw intuïtieve ontwikkeling, op heel simpele manieren eigenlijk, te stimuleren. Het gaat er hierbij om dat je iets op een andere manier doet dan normaal en ervaart wat het voor en/of met je doet.

Intuïtieve ontwikkeling in het groot

In het groot kun je ervoor kiezen om een opleiding of cursus te gaan volgen, waarbij je onder gedegen begeleiding stap voor stap:

 • Je intuïtie steeds vaker leert te volgen en ernaar leert te handelen
 • Jezelf steeds beter leert kennen
 • Leert om andere stemmen te negeren
 • Leert om te luisteren naar je eigen gevoel, en niet alleen maar naar wat je omgeving en je verstand je ingeeft
 • Oude overtuigingen en patronen loslaat
 • Leert om te accepteren dat wat je gevoel, je intuïtie, je ingaf goed is. Intuïtie valt namelijk vaak niet te verklaren
Opleiding intuïtieve ontwikkeling

Voorbeelden van intuïtieve ontwikkeling cursussen

Er bestaan verschillende cursussen en opleidingen voor intuïtieve ontwikkeling. We hebben er een aantal voor je uiteengezet:

1. Reiki

Een Reiki cursus wijd je in haar levenswijze in. Je kroonchakra wordt verder opengezet waardoor je de liefdevolle Reiki energie beter kan ontvangen en kan inzetten voor het aanvullen van je eigen energie en (zelf)heling. Hierna voel je zeer waarschijnlijk rust en je vindt ruimte in jezelf, waardoor je gaat ervaren dat vertrouwen op je gevoel goed is. Na de cursus kun je deze intuïtieve ontwikkeling voortzetten door Reiki-oefeningen bij jezelf toe te passen en/of door te mediteren.

2. Opleiding tot Holistisch Therapeut / Coach

Als holistisch therapeut / coach in spe ga je leren hoe je je intuïtie kan inzetten tijdens een sessie met een cliënt. Deze intuïtieve ontwikkeling begint met holistisch zelfonderzoek naar jezelf. Want pas wanneer je je eigen processen snapt en je eigen pijnstukken hebt geheeld, kan jouw intuïtie zuiver doorklinken. Anders bestaat de kans dat er ego stukken door jouw intuïtie heen sijpelen, en dat wil je voorkomen.

3. Klankschalen therapie

Houd je van muziek? Dan kunnen de helende klanken van klankschalen jou wellicht ondersteunen bij je intuïtieve ontwikkeling. Geluid is energie en mensen bestaan ook voor het grootste gedeelte uit energie. Wanneer een klank van een klankschaal contact maakt met jouw frequentie, komen er boodschappen vrij in jouw systeem. Dit kan in de vorm van gevoelens, herinneringen, beelden, kleuren of gedachtes zijn. Met jouw intuïtie kun je de diepere inhoud van deze boodschappen vertalen voor jezelf. Tijdens een klankschalen therapie cursus of opleiding ga je deze vorm van intuïtieve ontwikkeling eigen maken.

Intuïtieve vermogens en klankschalen

4. Edelstenen therapie

Een cursus of opleiding in edelstenen therapie leert je de taal van edelstenen te verstaan. Deze intuïtieve ontwikkeling wordt gestimuleerd door de stenen in je hand te houden en/of door met de steen te mediteren. De uitnodiging is vervolgens om expressie te geven aan dat wat in je opkomt. Dat kan in woorden zijn of in een handeling. Op deze manier word je je steeds meer gewaar van hun energie en ook steeds sensitiever voor hun energie. Wanneer je intuïtieve ontwikkeling gevorderd is, kun je de edelstenen inzetten voor heling bij jezelf en/of bij anderen.

5. Holistisch Voeden

Om zuiver met je intuïtie in verbinding te komen, is het belangrijk om op alle holistische niveaus in balans te komen. Wij bieden hiervoor de online cursus Holistisch Voeden’ aan. Met deze cursus ga je al jouw holistische niveaus af om te leren hoe je ze kunt voeden en je te ontdoen van blokkades en belemmeringen die jou limiteren. Marjolein begeleidt je in deze intuïtieve ontwikkeling cursus door middel van meditaties, visualisaties, vlogs en masterclasses.

Is onze opleiding iets voor jou?

Wil jij met alle bovengenoemde therapieën etc. aan de slag? Onze opleiding tot Holistisch Therapeut / Coach omvat het allemaal. Marjolein vertelt je er in het kort meer over in de video!

Intuïtieve ontwikkeling in de praktijk

Een ander belangrijk onderdeel bij intuïtieve ontwikkeling is: doen. Letterlijk doen wat je intuïtie je ingeeft. Je kan er namelijk nog zoveel over leren, praten en fantaseren; de echte intuïtieve ontwikkeling vindt plaats wanneer je er gevolg aan geeft. Op deze manier kun je ervaren of dat wat je erover gelezen hebt ook echt klopt. Daarbij leer je je intuïtie steeds beter kennen. Niet ieders intuïtie werkt namelijk hetzelfde.

Wat ook goed is om je bewust van te zijn, is dat het soms zal kunnen voorkomen dat je intuïtie niet klopt of niet lijkt te kloppen. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Zie het als een leercurve, een uitnodiging om nog dieper de verbinding met je intuïtie te aan te gaan. Intuïtieve ontwikkeling, de term zegt het al, is een proces dat continu in ontwikkeling is.

Intuïtieve ontwikkeling en HSP

Mensen met de eigenschap hoogsensitiviteit hebben van nature hele sterke intuïtieve vermogens. Wat echter vaak voorkomt, is dat hun intuïtie niet wordt gewaardeerd in de tijdsgeest waarin zij zijn geboren. Hoogsensitieve mensen stoppen daarom vaak met het luisteren naar en inzetten van hun intuïtie. Toch is intuïtie een zeer belangrijke en handige aanwinst wanneer je HSP bent. Het helpt je in je dagelijks leven als hsp namelijk om jezelf en de wereld beter te begrijpen, en zoals eerder al genoemd, om te gaan met prikkels uit je omgeving. Door aan intuïtieve ontwikkeling te doen kun je jouw ondergesneeuwde intuïtie weer nieuw leven in blazen en een gelukkiger leven creëren voor jezelf.

Intuïtieve ontwikkeling en HSP

Online cursus ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’

In de online cursus ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’ ga je hiermee aan de slag. Ook leer je veel over hoogsensitiviteit in het algemeen wat jouw intuïtieve ontwikkeling stimuleert!