Home / Lichaamsbewustzijn

Lichaamsbewustzijn

Lichaam en geest staan sterk met elkaar in verbinding. Als er een verstoorde balans optreedt, is dat merkbaar in beiden. Zo kun je door stress lichamelijke problemen gaan ervaren en door lichamelijke ongemakken kun je weer mentale problemen krijgen. Met het bewustzijn van je eigen lichaam, lichaamsbewustzijn genaamd, kun je luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft.

Lichaamsbewustzijn: focussen op je lichaam

Lichaamsbewustzijn is meer dan het besef dat je lichaam uit delen bestaat. Het biedt je de mogelijkheid om je lichaam en geest en de onlosmakelijke verbondenheid daartussen, te doorvoelen en te begrijpen. En daarmee gezonder en gelukkiger te worden. Lichaamsbewustzijn kun je op elk moment in je leven gaan ontwikkelen. Het open zetten van je zevende chakra, aandacht en tijd ervoor nemen zijn de eerste stappen, daarna oefenen en nog eens oefenen. Het is de entree naar het vergroten van je algehele bewustzijn.

Lichaamsbewustzijn

Lichaamsbewustzijn inzetten als healing tool

Met lichaamsbewustzijn kun je jezelf of je cliënten helpen om meer controle te krijgen over zijn of haar lichaam en vervolgens meer zelfvertrouwen, geluk en gezondheid te krijgen. Zoals gezegd is het lichaam onlosmakelijk verbonden met de geest. Lichaamsbewustzijn is dan ook onmogelijk zonder je geest erbij te betrekken.Dit laatste gebeurt onbewust; door je te focussen op je lichaam, stimuleer je je geest. Je geest wordt vrij en leeg, juist doordat je contact met je lichaam maakt.

Signalen herkennen met lichaamsbewustzijn

Met lichaamsbewustzijn leer je signalen van je lichaam te herkennen. Met deze ervaring kun je de oorzaak van bepaalde problemen en belemmeringen aanpakken. Als je lichaam een pijnsignaal afgeeft, kun je met lichaamsbewustzijn volledig focussen op de oorzaak van die pijn en er een gedegen oplossing voor inzetten.

Een eenvoudig voorbeeld: je enkel doet zeer.

  • Je focust je op de pijn in je enkel
  • Je realiseert je dat je bij het traplopen een vreemde beweging hebt gemaakt.
  • Dat is de oorzaak van de pijn.
  • Door de enkel te ontlasten en rust te geven, zal het probleem uiteindelijk verdwijnen.

Masterclass Holistisch Voeden

Wil je ook ontdekken dat voeding meer is dan alleen eten en drinken? En wist je dat je ook je verlangens, wensen en behoeftes kunt voeden? Hoe je dat doet, leer je in deze masterclass over holistisch voeden.

Lichaamsbewustzijn maakt je bewust van jezelf

Lichaamsbewustzijn kan veel verder gaan dan het eenvoudige voorbeeld zoals hierboven. Je lichaam geeft niet alleen signalen af die een duidelijke oorzaak hebben, maar ook signalen van stress, pijn en ongemak die minder makkelijk te achterhalen zijn. Door rust en ontspanning ga je met lichaamsbewustzijn contact maken met je lichaam. Je leert je te focussen op je ademhaling en hoe je beter kunt aarden. Je wordt je bewust van je eigen energie, van de energie in je complete lichaam. Van top tot teen, van buiten tot binnen. Door lichaamsbewustzijn word je je weer bewust van jezelf en kun je leren hoe je weer op al je holistische niveaus in balans komt. Bijvoorbeeld door te leren hoe je negatieve energie van anderen buiten kunt sluiten of door te leren voelen welke emoties van jou en welke van de ander zijn.

Oefenen met lichaamsbewustzijn

Lichaamsbewustzijn is een proces dat je het beste resultaat geeft door continu te oefenen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld sporten, waarbij je echt op een specifieke plek moet zijn om te oefenen, kun je lichaamsbewustzijn op elk moment van de dag en op elke plaats toepassen. Of je nu onder de douche staat, in bed ligt of buiten in de natuur bent; lichaamsbewustzijn kan altijd. Door veel te oefenen gaat het steeds makkelijker om signalen uit jezelf op te pikken en zul je steeds meer zelfliefde, acceptatie en vertrouwen krijgen.

Oefenen met lichaamsbewustzijn

ZoMa Opleidingen verzorgt de tweejarige opleiding tot Holistisch Therapeut. Deze opleiding is op hbo-niveau. De samenhang tussen lichaam en geest en dus ook lichaamsbewustzijn, komen tijdens de opleiding uitgebreid aan bod. Meer informatie? Kom dan eens naar een van onze infobijeenkomsten!