Home / Het zevende chakra

Het zevende chakra

Als je volledig bewust bent van jezelf en van je omgeving, is het eenvoudiger om aan te voelen welke keuzes je moet maken. Hierbij is een geopend en gebalanceerd zevende chakra onmisbaar. Ontdek daarom meer over het zevende chakra en hoe je haar geopend en gebalanceerd kunt houden!

Waar staat het zevende chakra voor?

Het zevende chakra is de poort naar het bewustzijn en staat direct in verbinding met de universele levensenergie. Universele levensenergie is overal in en om je heen aanwezig. Je ademt het in, je raakt het aan, je beweegt er doorheen. Via het zevende chakra komt deze energie je systeem binnen en voorziet jou van energie zonder daar iets voor terug te hoeven. Het is een onuitputbare bron waar iedereen met zijn of haar zevende chakra energie uit kan aftappen.

Ook wordt de verbinding tussen de fysieke, emotionele, mentale en spirituele niveaus met het zevende chakra geregeld. Verbinding is dus de essentie van het zevende chakra.

Het zevende chakra

Waar zit je zevende chakra?

Bovenop je hoofd, op jouw kruin, ligt het zevende chakra en wordt daarom ook wel kruinchakra genoemd. In het Sanskriet staat ze bekend als Sahasrara en bestaat ze uit duizend bloemblaadjes. Ieder chakra wordt namelijk gesymboliseerd als een lotusbloem. De grote hoeveelheid bloemblaadjes representeren de grote expansiviteit waar het zevende chakra je mee in contact kan brengen.

De kleur van het zevende chakra

De zeven chakra kleuren staan in overeenstemming met die kleuren van de regenboog. Violet, ofwel paars, is de kleur die wordt toegekend aan het zevende chakra. Deze kleur staat voor:

 • Transformatie
 • Veel in het hoofd zitten
 • Mystiek
 • Spiritualiteit
 • Paarse gewaden van de priesters, in het Engels ‘purple robe’
 • Zachtheid
 • De brug tussen de fysieke en de spirituele wereld
 • Verbeeldingskracht
 • Meditatie
 • Onafhankelijkheid
 • Artistieke kwaliteiten

De ontwikkeling van het zevende chakra

In feite ontwikkel je in je zevende chakra een oneindige wijsheid, ingegeven door het universum en door je multi-dimensionaal bewustzijn. Ook is de ontwikkeling van het lichaamsbewustzijn gekoppeld aan het zevende chakra. Het lichaamsbewustzijn en je multi-dimensionaal bewustzijn nodigen je uit tot een geheel van accepteren, loslaten en vertrouwen. Je doet dit vanuit oprechte en onvoorwaardelijke liefde voor jezelf, de ander en de wereld, en oordeelvrij. Dit stimuleert jouw spirituele ontwikkeling.

Met een in balans zijnd zevende chakra kan je spirituele ontwikkeling ongeremd zijn gang gaan. Natuurlijk is dat geen kwestie van even oefenen, zo’n ontwikkeling is namelijk oneindig. Maar door het multi-dimensionaal bewustzijn dat het zevende chakra je schenkt, kun je die ontwikkeling wel heel goed voelen. Ook ontdek je steeds meer en meer over jezelf en het leven.

Podcast multi-dimensionaal bewustzijn

Multi-dimensionaal bewustzijn, wat is dat nu eigenlijk en hoe werkt dat precies? Marjolein had er samen met Tijn Touber een gesprek over. Ook deelt Tijn een meditatie waarmee jouw kanaal wordt geopend, zodat je jouw multi-dimensionale bewustzijn kunt ervaren.

Kenmerken van een gebalanceerd zevende chakra

Bij een goed werkend zevende chakra kun je afstand nemen van mensen waarvan je weet, vanuit je diepste kern, dat zij niet goed voor je zijn, omdat ze je energetisch leegtrekken en je nare gevoelens geven. Je kunt het loslaten en je accepteert dit.

Ook is de verbinding tussen jouw zevende chakra en je andere chakra’s zuiver en vrij van blokkades, waardoor alles in jou in balans is. En dan leef je in het Nu en zul je onvoorwaardelijk en oordeelvrij kunnen genieten, handelen en leven. Je krijgt en neemt alle ruimte om jezelf te zijn en bent dankbaar voor elk detail dat je voelt, hoort en ziet.

Kenmerken van een geblokkeerd zevende chakra

Als je zevende chakra geblokkeerd raakt kunnen de overige chakra’s minder goed functioneren. De oneindige energie van het universum kan dan namelijk niet goed het zevende chakra binnen stromen en minder goed doorstromen. Dit kenmerkt zich als volgt, je:

 • Blijft ondanks dat je weet dat bepaalde mensen niet goed voor je zijn, toch contact met hen zoeken en/of reageren op dit soort negatieve energieën
 • Loopt weg van alles wat er in en om je heen gebeurt
 • Ontkent dingen die zich in en om jou heen afspelen
 • Doet dingen die je eigenlijk helemaal niet wilt doen
 • Je vertrouwt niet op je intuïtie, maar laat je volledig leiden door je ratio
 • Bent uit verbinding met jouw ware essentie
 • Blokkeert je bewustzijn en spiritualiteit; je gelooft niet in wat je voelt
 • Het ontbreekt je aan oordeelvrij leven
 • Kunt geen oprechte dankbaarheid voelen voor alles wat er in je leven gebeurt

Fysieke kenmerken van een ongebalanceerd zevende chakra

Het kruinchakra wordt met name in verbinding gebracht met de hersenstam, grote hersenen, epifyse en het centrale zenuwstelsel. Lichamelijke klachten spelen zich dan ook vaak in deze gebieden af of worden veroorzaakt door een disbalans in één of meerdere van deze gebieden.

Hieronder vind je een aantal van deze fysieke kenmerken die kunnen duiden op een zevende chakra dat uit balans is. Dit hoeft niet in alle gevallen te duiden op een geblokkeerd zevende chakra, maar het kan wel een indicatie zijn:

 • Wondjes, kneuzingen en andere lichamelijke pijntjes helen minder snel
 • Je kan sensitief zijn voor blauwe plekken, zelfs als je je maar heel lichtjes stoot en het duurt lang voordat deze zijn weggetrokken
 • Roos in je haar
 • Je hebt een hoge ademhaling die stokt in de borstkas
 • Haperende of uitgevallen hersenfuncties
 • Hysterie en waanbeelden
 • Overactief zenuwstelsel
 • Je voelt weinig verbinding met je lichaam en voelt je daarom als een wandelend hoofd
zevende chakra

Hoe open je het zevende chakra?

Wanneer het zevende chakra écht volledig geopend is, besef je dat je puur gewaarzijn bent. Dat is een heel fijn gevoel, want dan ben je los van de dualiteit en de zorgen die je daarin hebt. In plaats daarvan sta je volledig in verbinding met je ziel en je hogere zelf en voel je je gedragen en geborgen door het expansieve universum.

Het zevende chakra volledig openen kan op verschillende manieren. We hebben er een aantal voor je uiteengezet die je holistisch kunt inzetten. Ze hebben namelijk allemaal één ding gemeen met elkaar en dat is dat ze je verbinden met het universeel bewustzijn.

1. Laat koffie staan

Zoals we al eerder aangaven, kan een overactief zenuwstelsel duiden op een gesloten zevende chakra. In koffie zit cafeïne, en cafeïne kan je naast een energiekick ook een zenuw kick geven. In andere woorden: jouw al overactieve zenuwstelsel, wordt nog meer gestimuleerd. Wil je jouw zevende chakra openen? Dan is het wijs om koffie en andere cafeïne houdende producten te laten staan, of in ieder geval te minderen.

2. Volg een Reiki cursus

Om je zevende chakra open te zetten, kun je een Reiki cursus gaan volgen. In een Reiki cursus wordt de poort naar de universele energie door middel van de zogeheten inwijdingen steeds een stukje verder opengezet. De energie die je ontvangt en doorgeeft, wordt hierdoor ook sterker en jouw zelfhelend vermogen wordt ge-her-activeerd. Met dit zelfhelende vermogen kun je vervolgens thuis zelf aan de slag om jouw zevende chakra te behandelen en haar open te houden.

Reiki bij ZoMa

Bij ZoMa is Reiki samen met Holisme de rode draad die door alle opleidingen en cursussen heen loopt. Bekijk deze korte video over Reiki en ontdek hoe Reiki bij ZoMa wordt toegepast en wat je ermee kan!

3. Ga langs bij een Reiki therapeut

Een Reiki therapeut kan jou helpen door bijvoorbeeld je zevende chakra met een chakra healing in balans te brengen met de overige chakra’s, organen en lichaamsdelen die er mee samenhangen. Ook worden de meridianen behandelt en tegelijkertijd stimuleer je zo je spirituele ontwikkeling. Het is fijn om na zo’n behandeling nog even wat tijd in te ruimen die je kan gebruiken om te journallen. Dit helpt je om de behandeling te integreren en de doorwerking ervan te stimuleren.

4. Raak jezelf liefdevol en met intentie aan

Kenmerkend voor een gesloten zevende chakra is dat het lichaam voor lief wordt genomen. Je staat er wel mee in contact, maar niet écht. Vaak ben je namelijk te druk in je hoofd met andere dingen die je wegleiden van écht contact met je lichaam. Het lichaamsbewustzijn is daarom onderontwikkeld. Om dit contact te herstellen, is het belangrijk om momentjes van rust voor jezelf in te plannen waarin je jezelf liefdevol aanraakt en voelt wat dit met je doet.

Sluit je ogen en voel waar jij aangeraakt wilt worden. Welk deel van jouw lichaam vraagt om jouw liefdevolle aanraking? En wat wil dit lichaamsdeel aan jou vertellen? Door deze vragen te beantwoorden stimuleer je een gezonde werking van het zevende chakra.

Reiki handposities

In deze video gaat Marjolein alle Reiki handposities met je af. Dit is een mooie manier om jezelf liefdevol en met intentie aan te raken. Niet alleen zal jouw zevende chakra hier een opkikker van krijgen, maar jouw gehele systeem!

5. Rol je yoga mat uit

Merk je dat je veel of zelfs vastzit in je hoofd? Rol dan je yoga mat uit en kom in beweging. Een vol hoofd of vastzitten in je hoofd, zijn namelijk tekenen dat de energie is gestagneerd. Door yoga te gaan doen, verplaats je de aandacht van je hoofd naar je lichaam. Tegelijkertijd zorgen de houdingen ervoor dat blokkades oplossen waardoor gestagneerde energie weer kan gaan stromen en je vergroot je lichaamsbewustzijn.

6. Verwelkom kristallen in je leven

Kristallen zijn bijzonder mooie eigendommen van de natuur met speciale krachten. Deze krachten zetten ze in om jou te helpen meer in contact te komen met jouw ware essentie. Dit opent namelijk jouw zevende chakra. Leg bijvoorbeeld een amethist of bergkristal of een violette chakra steen tijdens je meditatie op je kruin en tune in op de helende energie.

Draag ze bij je als ketting, armband of ring of gewoon in je tas of broekzak en gebruik ze als talisman. Ze beschermen jou en jouw zevende chakra tegen negatieve energieën waardoor het gemakkelijker wordt om jouw zevende chakra geopend te houden. Naast amethist en bergkristal zijn er nog andere kristallen die jouw zevende chakra stimuleren en beschermen.

7. Brand kaarsjes, wierook en salie

Het zevende chakra is de poort naar de spirituele wereld. Hier kom je in contact met spirits en engelen. Zij kunnen jou helpen om jouw zevende chakra op te schonen en te openen. Om in contact te komen met de spirits en engelen, waarderen ze het als je met intentie een kaarsje voor hun brandt of wierook of salie aansteekt. Daarmee geef je aan dat je intentie en toewijding zuiver zijn.

Vanuit deze energie kunnen zij jou ook beter assisteren bij het openen van jouw zevende chakra. Daarbij heeft het zevende chakra een speciale connectie met deze elementen. Bij registratie van hun geuren, gaat zij direct meer open staan en kun je de boodschappen van de spirits en engelen gemakkelijker ontvangen als je je daar bewust op afstemt.

8. Omring jezelf in violette geuren met aromatherapie

Zoals wierook en salie effect hebben op jouw zevende chakra, zo ook de aroma’s van etherische oliën. Deze geuren bezitten namelijk de kracht om je naar een andere staat van bewustzijn te brengen. Merk je dat je veel in je hoofd zit? Doe dan de geur van sandelhout in je aroma diffuser. Dat mentale gebabbel zal dan snel over zijn!

Een andere bekende violette geur is natuurlijk lavendel. Haar zachte geuren brengen je tot rust en laten je ontspannen. Ook brengt deze reinigende geur de hogere en de lagere chakra’s met elkaar in balans waardoor de energie – waaronder gedachten en emoties – beter kan doorstromen.

Je kan deze heerlijke aroma’s zelf in je eigen huis laten geuren, maar je kan ook aromatherapie doen bij een aromatherapeut. De aromatherapeut neemt je dan mee op reis door je onbewuste met de liefdevolle krachten van de verschillende aroma’s. Angsten, die vaak de oorzaak zijn van een gesloten zevende chakra, verminderen en jouw algemene welzijn zal erop vooruitgaan.

Integreer en profiteer!

Kijk welke oefening(en) of activiteit(en) met jou resoneert en integreer ze in je dagelijkse routine. Je zal zien dat jouw spiritueel bewustzijn zich dan meer en meer in je dagelijkse bewustzijn gaat manifesteren. Ook zorgt het ervoor dat je in een meditatieve staat het leven kan benaderen. Dit betekent dat onvoorwaardelijke liefde  je grondtrilling wordt en je handelt ten alle tijden vanuit je hogere zelf. Hierdoor ontwikkel je meer mededogen en vergevingsgezindheid naar je medemens. Ook is het makkelijker om vriendelijk en nederig te blijven.

Het zevende chakra in onze Reiki cursus

Bij ZoMa Opleidingen is het zevende chakra essentieel in de Reiki cursussen. Door het openen van je energiekanaal, wat het zevende chakra in feite is, leer je steeds meer bewust te zijn. Een mooi cadeautje aan jezelf! Wil je een Reiki cursus volgen? Download het E-book en meld je hieronder aan!