Home / Publicaties / Hoe zet jij je hoogsensitiviteit in?

Hoe zet jij je hoogsensitiviteit in?

Je bent gevoelig, en naar jouw idee meer dan gemiddeld. Dat merk je bijvoorbeeld aan het feit dat je slecht tegen drukte kunt. Je vermijdt mensenmassa’s en voelt feilloos aan hoe de sfeer is in de ruimtes waar je binnenkomt. Ook weet je op de één of andere manier hoe iemands gemoedstoestand is, of hoe iemand zich voelt.

Je trekt het je aan als mensen zich vijandig, boos, kritisch of emotioneel uiten en je kijkt bepaalde televisieprogramma’s liever niet omdat je de beelden te heftig ervaart.Te veel prikkels, vermoeidheid, een vol hoofd….

Intenser opvangen van signalen

Herken je dit? Dan is de kans heel groot dat je hoogsensitief bent, een hoog sensitief persoon (hsp). Nu zul je misschien denken dat iedereen toch wel eens last heeft van drukte, teveel prikkels, stemmingen en emoties. En dat klopt ook; er is alleen een wezenlijk verschil met jou als hoog sensitief persoon. Een hoog sensitief persoon vangt signalen van buitenaf sneller en intenser op, doordat één of meerdere intuïtieve vermogens veel sterker zijn ontwikkeld, zoals zien, horen, weten en voelen.

Leeglopen

Wat je als hsp’er waarschijnlijk ook wel herkent, is het energetisch leeglopen op andere mensen. Hooggevoeligheid kan enorm vermoeiend zijn, doordat je snel overprikkeld raakt van al die intense signalen die je opvangt. En behalve moe, kun je er ook gespannen, emotioneel, verward of zelfs ziek van worden. Een teveel aan prikkels zorgt namelijk voor een overbelast systeem, met allerlei mogelijke gevolgen als mentale en fysieke klachten.

En dat wil je natuurlijk niet. Maar hoe kun je dan zorgen dat je hooggevoeligheid mét je werkt, in plaats van tegen je?

Kijk deze vlog maar eens, waarin de auteur van dit artikel je er alles over vertelt:

Je intuïtie vertelt je precies wat je nodig hebt

Allereerst is het voor jou als hoogsensitief persoon super belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dat doe je vooral door naar je intuïtie te luisteren; diezelfde intuïtie die zo sterk ontwikkeld is bij je, waardoor je hooggevoelig bent. Je intuïtie vertelt je namelijk precies wat goed voor je is, op welk moment dan ook. En dat is een waardevol gegeven, omdat je er gebruik van kunt maken om je hooggevoeligheid als jouw kracht in te gaan zetten.

Vertelt jouw intuïtie je, vanuit een gevoel dat je krijgt, een emotie die je voelt, een negatieve energie die je waarneemt, dat je nu op deze plek beter niet kunt zijn, luister daar dan naar. Probeer maar eens te voelen bij jezelf wat zulke negatieve energie met je doet. Je wordt er wellicht onrustig van, krijgt een vervelend gevoel in je onderbuik, of zelfs hoofdpijn door de spanning die het bij je teweegbrengt.

Vertrouwen op je gevoel levert voordelen op

Op zo’n moment, waarop je bewust bezig bent met wát er nu werkelijk in jou gebeurt, ben je volledig gericht op jezelf. Je stemt als het ware af op je kern, waar het zo rustgevend stil is dat je kunt luisteren naar jezelf. Hoe mooi is dat? Door te vertrouwen op het feit dat wat je intuïtie zegt, altijd goed is, zorg je heel goed voor jezelf. Hoe vaker je op je gevoel vertrouwt, hoe meer je de voordelen van je hooggevoeligheid gaat ervaren. Je hooggevoeligheid kan je echt heel veel opleveren als je er op de juiste manier gebruik van maakt.

Rust, stilte en nog eens rust

Om te zorgen dat je overprikkelde systeem weer op het niveau komt waar jij je als hooggevoelige prettig bij voelt, dan is rust het sleutelwoord. Gun jezelf rust, ruimte en stilte. Dat zijn de drie belangrijkste dingen die je nodig hebt, ook al zegt je hoofd misschien van niet. Je hart zal je zeggen dat dit voor jou nodig is om te herstellen van alle prikkels die je hebt meegenomen in je systeem. Om rust, ruimte en stilte te vinden, kun je bijvoorbeeld mediteren of een wandeling in de natuur maken. Juist door de hoog ontwikkelde intuïtieve vermogens die je hebt, heb je veel meer oog voor detail. Tijdens een wandeling in de natuur voel, zie, ruik en hoor je dingen die aan een niet-hooggevoelige waarschijnlijk voorbij zouden gaan. En dat maakt dat je écht kunt genieten, zonder dat je afgeleid wordt door prikkels die alleen maar bijdragen aan het overvol raken van je systeem.

Hulp en steun zonder woorden

Hooggevoelig zijn kent veel voordelen als je er op de juiste manier gebruik van maakt. Zo kun je je hooggevoeligheid gebruiken om jezelf te helpen. Voel jij een negatieve sfeer in een ruimte waar je binnenkomt, en zegt je intuïtie dat je daar niet wilt zijn op dat moment? Verlaat dan die ruimte. Grote kans dat je volloopt met negatieve prikkels als je er blijft.

En zo kun je met je vermogen om emoties aan te voelen, andere mensen te hulp schieten. Als je bijvoorbeeld voelt dat de vriendin met wie je afgesproken hebt, ergens verdriet om heeft, is jouw liefdevolle aandacht voor haar een grote steun. Jouw kracht is dat je hierdoor je empatisch vermogen kunt gebruiken om andere mensen het idee te geven dat ze gehoord en begrepen worden, zonder dat ze er iets over hoefden te vertellen. Jij voelt het altijd goed aan!

Geen probleem

Veel hooggevoelige mensen kiezen er dan ook voor om deze prachtige eigenschap in te gaan zetten in hun werk. En weet je waarom? Je persoonlijke ontwikkeling neemt een enorme stap voorwaarts als je je hooggevoeligheid gebruikt om andere mensen, maar ook kinderen en dieren, leert begeleiden op hun levenspad. Leer je zelf eerst omgaan met je hoog ontwikkelde intuïtie en zet je dit vervolgens in als jouw kracht, dan zul je ontdekken wat een enorm waardevolle gave je hebt. Wat je met die gave kunt, ontdek je zelf naarmate je je er meer in verdiept. Je hooggevoeligheid is geen probleem, maar een cadeautje: eentje die je elke dag opnieuw mag uitpakken!

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen voor Inspirerend Leven.

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog