Home / Hoogsensitief persoon

Hoogsensitief persoon

Wat zijn de kenmerken van een hoogsenstitief persoon? Als je een hoogsensitief persoon bent, heb je te maken met een aantal prachtige karaktereigenschappen. Gevoelig zijn hoeft niet iets negatiefs te zijn, al wordt dit wel vaak afgeschilderd als een negatieve eigenschap. Nonchalant zijn wordt daarentegen als een sterke eigenschap gezien.

Hoogsensitieve personen ervaren alles op een veel dieper niveau dan ‘normale’ personen. Hierdoor kun je misschien niet zo goed omgaan met kritiek, of vat je alles heel persoonlijk op. Aan de andere kant kun je je als HSP ook heel goed inleven in de gevoelens van anderen. Hoogsensitieve personen bezitten een aantal prachtige karaktereigenschappen. In dit blog zetten we ze voor je op een rijtje.

Wil je ook positief leven door je hooggevoeligheid te gebruiken vanuit je diepste wezen? Volg dan de online cursus Hooggevoeligheid als Kracht. In deze cursus leer je alles over hsp, de eigenschappen én de wijze waarop je hier optimaal gebruik van kunt maken voor een positief, gezond en gelukkig leven. Vanuit je eigen kracht!

Als hoogsensitief persoon ben je heel erg bewust van jezelf

Zelfbewustzijn is iets wat heel erg sterk ontwikkeld is bij hoogsensitieve personen. Je kunt dit in de loop van je leven hebben ontwikkeld, maar het kan ook zo zijn dat je dit van kinds af aan al hebt. Als hsp ben je heel erg bewust van je eigen emoties. Hierdoor ben je in staat om triggers beter te herkennen en hier op een actieve manier op te reageren.

Hoogsensitief persoon

Een hoogsensitief persoon kan zich goed inleven in de gevoelens van anderen

Hoogsensitieve mensen zijn heel gevoelig en pakken hierdoor sneller de energie op van andere mensen. Dit zorgt ervoor dat je je goed in kunt leven in hoe iemand anders zich voelt. Op een onderbewust niveau maak je contact met de wereld en de mensen om je heen. Hoogsensitieve mensen hebben een empathisch vermogen dat sterk ontwikkeld is. Dat maakt ze tot goede luisteraars. Hoe zet jij je hoogsensitiviteit in?

Een hoogsensitief persoon is prima in staat om goed voor zichzelf te zorgen

Hoogsensitief persoon

De hooggevoeligheid voor prikkels zorgt ervoor dat hoogsensitieve mensen snel overweldigd raken. Waar normale mensen helemaal geen problemen hebben met bijvoorbeeld harde geluiden of grote groepen mensen, is dit voor een hoogsensitief persoon als snel overweldigend. Hierdoor leer je jezelf goed kennen. Je weet precies wat je uitput, maar je weet ook waar je energie van krijgt. Je weet wanneer je rust moet nemen om jezelf weer op te laden. Als je je daar goed aan houdt, dan zul je ook echt leren hoe je dicht bij jezelf kunt blijven. En daarmee maak je van je hoogsensitiveit een unieke eigenschap om in je eigen kracht te blijven staan.

Een hoogsensitief persoon ervaart alles op een dieper niveau

Hoogsensitieve personen voelen alles op een veel dieper niveau, zowel negatief als positief. Wanneer je een vervelende opmerking krijgt van een collega of vriend, kan dit ervoor zorgen dat je dagen van slag bent.

Sommige mensen die hooggevoelig zijn worden er zelfs letterlijk ziek van. Aan de andere kant kunnen kleine, mooie dingen, zoals bijvoorbeeld een prachtige zonsopkomst of regendruppels op een groen blad, voor een enorm geluksgevoel zorgen. Hoogsensitieve mensen voelen negatieve emoties op dezelfde manier als positieve emoties.

Hoogsensitief persoon

Een hoogsensitief persoon is goed in het aangaan van hechte relaties

Hoogsensitieve personen zijn erg selectief als het gaat om vriendschappen. Omdat ze de energie van anderen kunnen overnemen, zullen ze niet met iedereen tijd willen doorbrengen. Ze voelen zich het meest op hun gemak bij mensen bij wie ze helemaal zichzelf kunnen zijn. En wanneer ze dit voelen, zullen ze enorm veel energie stoppen in deze vriendschap.

ZoMa Opleidingen heeft hoogsensitieve personen als grootste doelgroep. Met hun sterk ontwikkelde intuïtieve vermogens is een hoogsensitief persoon in staat om energetische behandelingen te geven vanuit de essentie. Je leert dit in de opleiding tot Holistisch Therapeut en de Reiki cursussen.