Home / Handoplegging

Handoplegging

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van alternatieve geneeswijzen, zoals energetische therapie en handoplegging. Maar werkt dat nou echt, die handoplegging? Het antwoord is ja. Met handoplegging zijn al veel mensen (en dieren) geholpen in een proces waar ondersteuning en genezing gewenst was. Wat wel altijd meewerkt, maar niet strikt noodzakelijk is, is dat de cliënt ervoor open staat. Belangrijk is dat degene die het toepast, een gedegen en onderbouwde opleiding heeft gehad.

Stukje geschiedenis handoplegging

Het toepassen van handoplegging als paranormale of alternatieve geneeswijze is iets wat heel ver teruggaat in de tijd. Sommige methodes zijn al meer dan 5000 jaar oud. In de volkeren waar handoplegging werd toegepast, was dit een dagelijks terugkerend iets en een hele gangbare manier van genezen. Toendertijd werden deze eerste artsen en therapeuten; priesters, medicijnmannen en sjamanen genoemd.

Handoplegging bij godsdiensten

Handopleggen

Ook in de christelijke en katholieke kerken speelde handoplegging een rol. Iets wat je nu nog steeds ziet: bij een doopritueel, een huwelijk, belijdenis en een zalving legt de pastoor of dominee de handen op bijvoorbeeld het hoofd.

Ook wordt handoplegging nog steeds toegepast bij de inwijding tot bisschop of diaken. In de Middeleeuwen, de tijd van de hekserij en de uitbraak van ziekten die hele bevolkingsgroepen uitroeide, was handoplegging zelfs een traditie. Bezetenen, zoals mensen die ‘anders’ waren volgens de geldende normen, werden behandeld met een handoplegging in de hoop dat dit hen weer zou bekeren. Alleen de gelovigen die goed bij hun verstand waren, kregen handoplegging toegepast ter genezing.

Methodes van handoplegging

Een spiritueel genezer en/of therapeut maakt ook vaak gebruik van de methode handoplegging. Dat heeft dan niets meer te maken met demonen of religieuze overtuigingen, maar met healing van lichaam en geest. Een handoplegger vormt hiervoor een kanaal die de universele levensenergie ontvangt en doorgeeft. Dit gebeurt door de handen op of boven het lichaam, de aura en de chakra’s te leggen. Zo wordt de universele levensenergie via de therapeut doorgegeven aan de cliënt. De spiritueel genezer neemt blokkades en spanningen waar en kan zo de plekken vinden waar helende energie nodig is. Voorbeelden van moderne handoplegging technieken zijn:

Handoplegging en universele energie

Handoplegging werkt dus met universele levensenergie, maar wat is dat nu precies? Universele levensenergie wordt ook wel Reiki genoemd. Reiki is de energie die overal ten alle tijden stroomt en waar alles in de essentie uit bestaat. Van je eigen lichaam tot aan de dakpannen van een huis. Alles is energie. Omdat deze energie altijd in beweging is, stroomt deze energie dus ook uit je handen. Dit is niet voor iedereen met het blote oog zichtbaar, maar je kan het wel met je andere zintuigen waarnemen.

Oefening

Deze energie kun je duidelijker waarnemen door bijvoorbeeld in je handen te wrijven. Je handen worden dan warm en de energie wordt daardoor meer waarneembaar. Beweeg ze na het wrijven maar eens van elkaar af en beweeg ze dan weer langzaam, alsof je door water of honing beweegt, naar elkaar toe. Kun je de spanning voelen tussen je handen? Dat is de universele levensenergie die tussen je handen stroomt.

Iemand die aan handoplegging doet kan deze energie dus ook voelen, maar hoeft hier vaak niet eerst voor in diens handen te wrijven. Deze is ervoor opgeleid en heeft dus veel oefening gehad om de energie te herkennen en hiermee in contact te komen. Mensen die aan handoplegging doen zijn dus heel fijngevoelig voor energie.

Handoplegging

Het proces van handoplegging

Toch kun je als cliënt kun ook dingen ervaren wanneer je een handoplegging ondergaat. Zo kun je warmte waarnemen op bepaalde plekken, een trilling, kriebel of het loskomen van emoties. Dit zijn tekenen van het lichaam dat de handoplegging z’n werk doet. Voel je niks van deze dingen? Ook dan doet de handoplegging gewoon z’n werk. Energie doet namelijk altijd z’n werk daar waar het nodig is. Soms hebben we ook tijd nodig om onze eigen fijngevoeligheid aan te scherpen. Door de vastzittende emoties kan deze bijvoorbeeld zijn geblokkeerd of afgedekt waardoor we er minder goed mee in contact kunnen staan. Door regelmatig handoplegging te doen, kun je dit proces omdraaien en zul je misschien opeens tijdens een behandeling wel iets opmerken. Alles is mogelijk.

Wanneer is handoplegging een smart choice?

Handoplegging is altijd een weldaad voor je systeem. Maar zeker wanneer je

bent, is een behandeling met handoplegging zeker aan te raden. Onbewust is er dan ergens in jouw systeem gestagneerde energie of je energiebron is leeg. Door naar iemand toe te gaan die aan handoplegging doet, help je je systeem om weer op adem te komen en van nieuwe energie te voorzien. Ook kan de behandelaar je vervolgens van tips en tools voorzien om evenwichtiger met je energie om te springen, zodat je langzaam maar gestaag naar een volledig herstel kan toe bewegen. Zo kan je de Reiki handposities als huiswerk mee naar huis krijgen of grondingsoefeningen, meditaties en visualisaties, ademtechnieken en zo zijn er nog veel meer tools. Belangrijk is om er lekker mee aan de slag te gaan en te kijken wat voor jou werkt. Er zijn niet voor niets zoveel verschillende tools, dus ga ze lekker allemaal verkennen!

Deze podcast laat je kennismaken met visualiseren. In deze visualisatie begeleid Marjolein Berendsen van ZoMa Opleidingen je om oude ballast los te laten. Ontspan en laat je meenemen om deze reis door de woestijn en laat los wat je nu los kan laten.

Nog meer voordelen

Handoplegging heft dus blokkades op en zorgt ervoor dat je batterijtje weer wordt opgeladen. Verder zorgt deze methode ook voor:

  • Ontspanning
  • Verbinding met je intuïtie
  • Meer balans
  • Een lichter gevoel
  • Doorbreken van patronen, beschermings- en verdedigingsmechanismen, belemmerende overtuigingen, etc.
  • Een grotere fijngevoeligheid
  • Leren omgaan met je hooggevoeligheid
  • Thuiskomen en thuisblijven bij jezelf
  • Meer rust in je hoofd

Wetenschappelijk bewijs voor handoplegging?

Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van handoplegging vergeleken met een placebo. Wel is het wetenschappelijk bewezen dat er een connectie bestaat tussen lichaam en geest. Wanneer de juiste intentie er is, bij zowel de therapeut als de cliënt, is handoplegging altijd een prachtige, succesvolle vorm van ondersteuning in een lichamelijk of geestelijk genezingsproces. Het bewustzijn, willen ontvangen en kunnen ontvangen van de energie is hierbij wel een belangrijk punt. Niet per se noodzakelijk, maar er voor open staan werkt uiteraard positief mee aan het proces.

Handoplegging is onderdeel van Reiki. Bij ZoMa Opleidingen kun je verschillende Reiki cursussen en de opleiding tot Reiki Trainer volgen. Wil je Reiki 1 doen? Meld je dan aan voor een proefles en kom kennismaken met ZoMa en Reiki!