Het toepassen van handoplegging als paranormale of alternatieve geneeswijze is iets wat heel ver terug gaat in de tijd. Sommige methodes zijn al meer dan 5000 jaar oud. In de volkeren waar handoplegging werd toegepast, was dit een dagelijks terugkerend iets en een heel gangbare manier van genezen. De eerste artsen en therapeuten waren priesters, medicijnmannen en sjamanen.

Wil je meer rust in je hoofd en leren hoe je dit in je drukke dagelijkse leven voor elkaar kunt krijgen? Volg dan de online cursus Rust in je hoofd. Met mooie meditaties, oefeningen en tips kan ook jij innerlijke rust ervaren en met een leeg hoofd aandachtig naar jezelf leren luisteren!

Handoplegging bij godsdiensten

Handoplegging

Ook in de christelijke en katholieke kerken speelde handoplegging een rol. Iets wat je nu nog steeds ziet: bij een doopritueel, een huwelijk, belijdenis en een zalving legt de pastoor of dominee de handen op bijvoorbeeld het hoofd. Ook wordt handoplegging nog steeds toegepast bij de inwijding tot bisschop of diaken.

In de Middeleeuwen, de tijd van de hekserij en de uitbraak van ziekten die hele bevolkingsgroepen uitroeide, was handoplegging zelfs een traditie. Bezetenen, zoals mensen die ‘anders’ waren volgens de geldende normen, werden behandeld met een handoplegging in de hoop dat dit hen weer zou bekeren. Alleen de gelovigen die goed bij hun verstand waren, kregen handoplegging toegepast ter genezing.

Methodes van handoplegging

Een spiritueel genezer en/of therapeut maakt ook vaak gebruik van de methode handoplegging. Dat heeft dan niets meer te maken met demonen of religieuze overtuigingen, maar met healing van lichaam en geest. Een voorbeeld van handoplegging is dan magnetiseren, Reiki en energetische therapie. Een spiritueel genezer is in staat om universele energie te ontvangen en door te geven. Dit gebeurt door de handen op of boven het lichaam, de aura en de chakra’s te leggen. Zo wordt de universele levensenergie via de therapeut doorgegeven aan de cliënt. De spiritueel genezer neemt blokkades en spanningen waar en zo de plekken vinden waar helende energie nodig is.

Wetenschappelijk bewijs voor handoplegging?

Werkt dat nou echt, die handoplegging? Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van alternatieve geneeswijzen, zoals energetische therapie en handoplegging. Belangrijk is dat de cliënt er voor open staat en dat degene die het toepast, een gedegen en onderbouwde opleiding heeft gehad.

Het feit dat er een connectie is tussen lichaam en geest, is wetenschappelijk bewezen. Het bewustzijn, willen ontvangen en kunnen ontvangen van de energie is een belangrijk punt. Niet per se noodzakelijk, want energie is er altijd en gaat daar waar het nodig is. Maar er voor open staan werkt uiteraard positief mee aan het proces.

Handoplegging

Het proces van handoplegging

Met handoplegging zijn al veel mensen (en dieren) geholpen in een proces waar ondersteuning en genezing gewenst is. Een handoplegger is een kanaal die de energie doorgeeft. Bij de cliënt kan het zeer goed voelbaar zijn: warmte, trilling, kriebel, het loskomen van emoties. Wanneer de juiste intentie er is, bij zowel de therapeut als de cliënt, is handoplegging altijd een prachtige, succesvolle vorm van ondersteuning in een lichamelijk of geestelijk genezingsproces.

Handoplegging is onderdeel van Reiki. Bij ZoMa Opleidingen kun je verschillende Reiki cursussen en de opleiding tot Reiki Trainer volgen. Wil je Reiki 1 doen? meld je dan meteen aan!