Home / Zelfontwikkeling: zo werk je aan jezelf!

Zelfontwikkeling: zo werk je aan jezelf!

Zelfontwikkeling betekent jezelf beter leren kennen, jezelf verbeteren en daardoor makkelijker je doelen bereiken. Het maakt je sterker en geeft je leven meer betekenis. Jezelf ontwikkelen is dus erg belangrijk. Weet je niet goed hoe je daaraan moet beginnen? Dan vind je hieronder enkele handige zelfontwikkeling tips die je op weg helpen!

Verschillende manieren om jezelf te ontwikkelen

Zelfontwikkeling lijkt misschien een hele uitdaging, maar eigenlijk is het niet zo moeilijk. Het is een kwestie van jezelf nieuwe gewoontes aan te leren en deze vol te houden. Er zijn bovendien verschillende methodes waarop je jezelf kan ontwikkelen, waardoor je zeker iets vindt dat goed bij jou past. De verschillende manieren waarop je jezelf kan ontwikkelen zijn:

  • Boeken lezen (voornamelijk psychologische of spirituele boeken)
  • Een cursus volgen
  • Nieuwe activiteiten ondernemen
  • Mediteren
  • Documentaires volgen
  • Socializen
  • Sporten
  • Mindfulness beoefenen
  • Intuïtieve ontwikkeling

Tips voor zelfontplooiing

Door verschillende zelfontwikkelingsmethodes uit te proberen en niet op te geven, kom je al een heel eind. Toch kan het in het begin moeilijk zijn om aan jezelf te werken. Onderstaande zelfontwikkeling tips komen dan goed van pas!

Tip 1: Accepteer jezelf

Zelfrealisatie begint bij het accepteren van jezelf. Het is een proces waarbij je je positieve en negatieve kantjes omarmt. Dat is erg belangrijk, omdat je op die manier innerlijke rust bereikt waardoor het je nog beter lukt om te groeien.

Als je dus aan jezelf wilt werken, is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat niemand perfect is en dat het oké is om gebreken te hebben. Focus je bovendien niet enkel op het verbeteren van je mindere punten, maar probeer ook het beste uit je kwaliteiten te halen en je verborgen talenten te ontdekken.

Tip 2: Leer geduldig zijn

Zelfontwikkeling is iets waaraan je moet blijven werken. Er is geen eindpunt, want een perfect mens bestaat niet. Er zijn dus altijd dingen waarin je jezelf kan verbeteren. Hoewel het misschien een beetje tegenstrijdig klinkt, is de beste manier om het snelst te groeien door geduldig te zijn.

Als je jezelf zo snel mogelijk wilt verbeteren, raak je namelijk gefrustreerd. Dit heeft als gevolg dat je helemaal niet verder raakt of dat je zelfs geneigd bent om op te geven. Heb dus geduld en aanvaard dat er geen magische formule is. Zie in plaats daarvan elke kleine stap vooruit als een belangrijke bijdrage voor je persoonlijke ontwikkeling.

Tip 3: Sta open voor de verschillende zelfontwikkeling methodes

Zoals je ondertussen al weet, zijn er verschillende methodes voor persoonlijke ontwikkeling. Het is logisch dat bepaalde methodes je meer aanspreken dan andere, maar eigenlijk is het geen goed idee om op voorhand methodes uit te sluiten. Op die manier mis je kansen om jezelf optimaal te ontwikkelen.

Door de activiteiten te ondernemen die je op het eerste gezicht niet zo aantrekkelijk lijken, ontdek je namelijk vaak nieuwe interesses en talenten. Probeer daarom alles eens uit. Je hoeft het niet te blijven doen. Maar het is de enige manier om écht te weten wat er jou het meest helpt met je persoonlijke ontwikkeling.

Tip 4: Aanvaard de hulp van anderen

Zelfrealisatie draait natuurlijk voornamelijk om jezelf. Je legt de focus op jou, leert jezelf kennen en verbetert de dingen die je graag anders wilt zien. Dat wil echter niet zeggen dat je geen hulp mag aanvaarden of vragen. Iedereen heeft goede en mindere kantjes. Andere mensen kunnen je dus op bepaalde vlakken aanvullen.

De dingen die je leert van anderen, blijven je bovendien beter bij. Zeker als deze personen nauw aan je hart liggen. Wees dus niet verlegen om hulp te vragen aan je familie, vrienden of andere personen die veel voor je betekenen. Je hoeft er zeker niet mee in te zitten om anderen te belasten, want vaak vinden mensen het erg fijn om iets voor je te kunnen betekenen!

Tip 5: Neem verantwoordelijkheid voor je leven

Als je van plan bent om meer tijd en energie te wijden aan je persoonlijke groei, is het erg belangrijk om je verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven. Wanneer de dingen niet lopen zoals jij wilt, bekijk dan wat je eventueel anders kon gedaan hebben in plaats van de schuld buiten jezelf te leggen.

Dat helpt je ontzettend met groeien, omdat de kans op die manier veel minder groot is dat je opnieuw dezelfde fout maakt. Als je je eigen fout niet onder ogen ziet, dan kan je ook gewoon niet groeien. Deze tip is daarom erg belangrijk!

Als je zelfontwikkeling  goed wilt aanpakken dan kun je bijvoorbeeld de opleiding tot Holistisch Therapeut gaan volgen. Tijdens de opleiding wordt hier veel aandacht aan besteed, evenals in de online trainingen van ZoMa Opleidingen.