Home / Zelfrealisatie

Zelfrealisatie

Simpel leven vanuit rust. Dat klinkt voor iedereen aantrekkelijk. Want rust in onszelf is wat we eigenlijk allemaal willen. Om die rust te vinden, is niet voor iedereen even makkelijk. Want ieder mens is gevormd door zijn of haar ontwikkeling, waarin overtuigingen en patronen zijn ontstaan die zelfrealisatie heel ver naar de achtergrond hebben gedrongen. De weg naar zelfrealisatie kun dus lang zijn, maar als je dit pad eenmaal bent ingeslagen, zul je er alleen maar positiviteit uit halen.

Wat is zelfrealisatie?

Praktisch gezien is zelfrealisatie voortdurende innerlijke verlichting, altijd en overal. Een ander woord voor zelfrealisatie is verlichting. Je realiseert als het ware je echte natuur als bewustzijn. Je omarmt jezelf en hebt onvoorwaardelijk lief, zonder oordelen. Zelfrealisatie is een ontwikkeling van je bewustzijn, je eigen waarheid gaan beseffen en daar naar gaan leven.

Wil je meer rust in je hoofd en leren hoe je dit in je drukke dagelijkse leven voor elkaar kunt krijgen? Volg dan de online cursus Rust in je hoofd. Met mooie meditaties, oefeningen en tips kan ook jij innerlijke rust ervaren en met een leeg hoofd aandachtig naar jezelf leren luisteren!

Misschien klinkt het allemaal wat ‘zweverig’, maar als je het pad naar zelfrealisatie gaat bewandelen, zul je ontdekken dat zelfrealisatie een prachtig iets is. Je leert vertrouwen, ongeacht wat er om je heen gebeurt. Dat betekent dat je je leert te ontdoen van patronen en overtuigingen.

Eckhart Tolle en de leer van zelfrealisatie

Eén van de meest bekende boeken over zelfrealisatie is De Kracht van het Nu, van Eckhart Tolle.

Het onderbewustzijn als basis geldt als uitgangspunt voor de leer van zelfrealisatie. Tolle heeft dit in zijn wereldberoemde boek uitvoerig uiteengezet. Een must om te lezen voor iedereen die op zoek is naar zijn of haar ware Zelf.

Zelfrealisatie

Non-dualiteit als basis voor zelfrealisatie

Elke gedachte is een illusie, een vals concept. Ervaringen zijn niet goed of fout. Met non-dualisme wordt bedoeld dat alles fundamenteel één is. Het één kan niet bestaan zonder het ander en alles staat met elkaar in verbinding.

Zelfrealisatie

Deze uitleg staat lijnrecht tegenover onze ontwikkeling, die gekleurd wordt door alles wat ons wordt geleerd. De samenleving beweert namelijk dat iedereen een individu is.

Door los te laten dat je separaat bent, kun je met non-dualisme kiezen voor zelfrealisatie. Ga mee met de stroom en je voelt dat alles met elkaar verbonden is.

Wat leidt tot zelfrealisatie?

Overtuigingen en patronen loslaten kan leiden tot zelfrealisatie. Je mag er zijn, juist omdat je verbonden bent met alles en iedereen. Als je je realiseert dat het bij een ander in de kern net zo werkt als bij jou, kan dat een bevrijdend gevoel geven. Zelfrealisatie betekent dat je bent wie je vanuit je kern bent, eenvoudig en zonder oordelen. Acceptatie is stap 1: het is zoals het is.

Je pad van zelfrealisatie volgen

Als je kiest om het pad van zelfrealisatie te gaan volgen, hoef je niet bang te zijn dat het moeilijk is. Je maakt die keuze vanuit je gevoel, en dat is altijd juist. Je kiest voor een oordeelvrij meegaan met de stroom, waarbij je meer dan ooit het gevoel krijgt dat je leeft zoals leven mag zijn!

Wil je ook je mooiste leven leven, oordeelvrij zijn en volledig vanuit liefde jezelf zijn? Volg dan een Reiki cursus of de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen. Zelfrealisatie staat bij ons centraal.