Worden wie je werkelijk bent

Om te worden wie je werkelijk bent, ofwel Zijnsoriëntatie, is zelfonderzoek essentieel. Dit houdt in dat je vanuit een kwetsbare grondhouding naar jezelf durft te kijken. In de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen is Zijnsoriëntatie een rode draad. Met zelfonderzoek, Reiki en diverse methodieken die je leert tijdens de opleiding, word je uiteindelijk weer wie je werkelijk bent, vanuit je essentie.

Gratis proefles volgen

Hoe word je wie je werkelijk bent?

Iedereen herkent wel die momenten dat je intens gelukkig bent. Op zulke momenten klopt alles; bijvoorbeeld wanneer je op het strand zit en naar de zonsondergang kijkt. Je voelt je blij en happy. Bij de geboorte van je kind zie je die intense onvoorwaardelijke liefde, of je hoort een liedje waar je door geraakt wordt. De blik in de ogen van je geliefde. Dit alles geeft je vreugde, liefde en licht. Dit zijn die momenten waarop alles even lijkt stil te staan, waarop je alleen maar die liefdevolle vreugde voelt. Alles is op dat moment perfect. Zo’n gevoel ervaren veel mensen als een kortstondig moment van wat het Zijn wordt genoemd; even helemaal in het nu leven. Dat geluksgevoel is iets dat je wilt blijven voelen. Het gevaar is dat mensen dit gaan najagen, door harder te werken en meer geld te verdienen, door spullen te kopen, erkenning te zoeken in hun omgeving door te willen presteren. Maar het geluksgevoel wat daar bij komt, is vaak kortstondig of soms zelfs helemaal niet aanwezig, waardoor mensen steeds verder gaan met het zoeken naar dat gevoel.

Maar wat als gelukkig zijn je basis wordt? Als je vanuit je kern kunt ervaren dat je al heel en compleet bent, en daar niet bij hoeft weg te gaan om gelukkig te zijn? Dat je die momenten van leven in het Nu eigenlijk steeds ervaart en er niet naar hoeft te zoeken?

Jennifer Demeijer, Emmerich am Rhein
Jennifer
‘De opleiding tot Holistische therapie ben ik twee jaar geleden begonnen. Via een andere cursus heb ik Marjolein leren kennen en ontdekt dat er nog een hele wereld voor mij open lag, waarin ik mijn gevoel in vertrouwen volgen kon. Een heerlijk gevoel om te ontdekken dat je intuïtie klopt! Dat innerlijk weten dat altijd al de juiste richting gaf, maar door het beredeneren niet gehoord mocht worden. Ik begon de opleiding met een aarzeling vanwege de kosten. Achteraf bezien kan ik nu zeggen dat ik mijzelf hiermee zo’n mooi cadeau gegeven heb! Dat was het echt dubbel en dwars waard.’

Als je bij je essentie blijft, ofwel dicht bij jezelf, kun je dat zien alsof je op een perron staat. Jij bent dat perron, in je eigen kracht. Het perron is dat geluksmoment, waarop alles klopt en perfect is. Er komen treinen langs, maar je stapt nergens in. Je wordt niet afgeleid door de treinen die langskomen, maar blijft dicht bij jezelf. Door te mediteren of een Reiki cursus te volgen en nog meer door de opleiding tot Holistisch Therapeut te volgen, kun je steeds langer op jouw perron blijven. Oftewel: steeds meer bij jezelf blijven en gelukkig leven vanuit je essentie. Het hier en nu is goed.

De verbinding met jezelf loslaten, ofwel: van je perron af gaan, kan op verschillende manieren: door iets na te jagen wat je wilt (het hier en nu is niet goed genoeg), door ergens tegen te vechten (dus in verzet gaan met iets wat je niet wilt), of door te vluchten (ontkennen van bepaalde gevoelens of gebeurtenissen). In feite bekent dat niets minder dan onnodig lijden, want waarom zou je van je perron afgaan, waar je zo gelukkig bent?

Dat onnodig lijden wordt veroorzaakt doordat we ons identificeren met ons ‘verhaal’: dat wat we denken, dat wat we voelen (emoties) en hoe we ons identificeren met ons lichaam. Echter: we zíjn niet onze gedachten, emoties en lichaam, maar we hébben ze. Wel hebben we de regie over ons leven, waardoor we op ons perron kunnen blijven. De passerende treinen, vol met gedachten, emoties en lichamen mogen passeren: we hoeven niet in te stappen om gelukkig te zijn!

Dit alles wordt uitgebreid behandeld in de opleiding tot Holistisch Therapeut. Je krijgt handvatten om te leren bij jezelf te blijven en je dit eigen te maken, zodat Zijnsoriëntatie in je leven geïntegreerd wordt. Zo kun je jezelf Reiki leren geven, mediteren of natuurwandelingen maken. Net wat werkt voor jou als mens. Je leert in de opleiding om in het Nu te zijn en om die momenten ook echt bewust te nemen. Als dit in jou verankert en je herkent het, dan ga je zelfonderzoek doen. Je onderzoekt wanneer je bij jezelf weggaat, wanneer je je perron verlaat. Wanneer je de verbinding met jezelf verliest en, niet in het minst, waarom dit gebeurt.

Zelfonderzoek vraagt om een open, bewuste houding en een stille geest. Je verwelkomt alles wat er is en voelt dat alles er ook mag zijn. Gedachten, emoties en lichamelijke gevoelens komen en gaan, maar je realiseert je steeds meer dat je ze hebt, en niet bent. Je bent vanuit je essentie heel en compleet!

Hoe vaker je hier bent, hoe meer je ontdekt wie je in wezen bent: de liefde en het licht zelf. Als je steeds meer op je perron bent, in je natuurlijk staat van Zijn, leef je automatisch vanuit je hart. Want jouw hart weet wat goed voor jou is. Volg je hart, dat weet de weg.

De opleiding tot Holistisch Therapeut begeleidt en ondersteunt in bovenstaand groeiproces. Door te worden wie je werkelijk bent, kun je op dezelfde manier mensen gaan begeleiden en ondersteunen!

Aanmelden Holistisch Therapeut