Home / Algemeen / Bijna dood ervaringen: wat zijn het?

Bijna dood ervaringen: wat zijn het?

Bijna dood ervaringen (afgekort ook wel een ‘BDE’ genoemd) kunnen ons veel leren over het leven en de dood. Wie een bijna dood ervaring heeft, is immers bíjna dood. Bijna dood ervaringen worden vaak beschreven als een hele spirituele of mystieke ervaring waarbij iemand zich dichtbij de dood voelt en misschien zelfs een glimp opvangt van de hemel of de hel. Wat veroorzaakt deze bijna doodervaring en hoe kun je ermee omgaan als het je overkomt? En natuurlijk: wat kunnen we leren van een bijna dood ervaring?

We nemen een kijkje nemen in de achtergrond van bijna dood ervaringen en het effect ervan op de mensen die ze hebben ervaren.

Bijna dood ervaringen: wat zijn het precies?

Er is nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar bijna doodervaringen. Daardoor is er nog veel onbekend over: wat ze zijn én hoe ze optreden. Ondanks wat er weinig wetenschappelijke visie is op het gebied van hoe een bijna dood ervaring werkt, betekent dat gelukkig niét dat we er niets over weten, want er zijn ontzettend veel mensen die een heuse bijna dood ervaring hebben gehad en delen hoe zij deze bizarre gebeurtenis hebben ervaren.

bijna doodervaring

De meest voorkomende scenario’s van een bijna dood ervaring

In de meest voorkomende scenario’s van een bijna dood ervaring omschrijven mensen dat ze hun lichaam verlaten en de ruimte om hen heen observeren, meestal met een gevoel van gewichtloosheid en een gevoel van vrede. Ook kunnen er visuele hallucinaties plaatsvinden of juist het gevoel dat je in een prachtig landschap bent beland.

De mensen die al weleens een bijna dood ervaring hebben gehad, kunnen soms ook een gevoel van samensmelting met het universum of goddelijke energie ervaren, zo wordt er verteld. Alsof de grenzen van hun eigen bewustzijn hebben doorbroken en er een soort eindeloos bewustzijn optreedt. Je bent dus nog niet dood, maar soms wél klinisch dood. Bij deze geestelijke ervaring treedt er een veranderde staat op (ofwel een soort verlaagd bewustzijn) waarbij mensen dus uit hun lichaam treden en je het gevoel met je lichaam kwijtraakt.

Een verborgen bewustzijn in een bijna dood ervaring

Er zijn verschillende theorieën over wat zo’n bijna doodervaring nou eigenlijk veroorzaakt. Hoe komt het dat we in zo’n bijzondere staat terecht komen waarbij we uit ons lichaam treden, visuele hallucinaties krijgen, een soort klinische dood tegemoet zien, waarbij het brein oplicht en men de werkelijke oriëntatie kwijtraakt.

Ondanks dat voldoende wetenschappelijk onderzoek nog ontbreekt, suggeren sommige wetenschappers dat deze reactie een overlevingsmechanisme van de hersenen is, terwijl anderen onderzoekers suggereren dat het een bewijs is van leven na de dood. Er zijn ook spirituele interpretaties van de ervaringen, waarbij men gelooft dat ze in contact komen met een hogere macht of goddelijke entiteit. Wat de oorzaak ook is, deze ervaringen hebben vaak een diepgaande impact op de mensen die ze hebben gehad.

Bijna dood ervaringen kunnen levensveranderend zijn

Een opvallend en bijzonder aspect van deze bijna dood ervaringen, is dat ze mensen kunnen helpen hun levensperspectief te veranderen. Veel mensen die een bijna dood ervaring hebben meegemaakt, hebben daarna in eens een duidelijker levensdoel. Mensen komen vaak tot bijzondere inzichten die ze ervoor niet hadden. Ze krijgen duidelijke inzichten over hun normen, waarden en doelen in leven. Misschien is dat ook niet zo vreemd, want deze mensen hebben immers letterlijk op het randje van de (klinische) dood gestaan, en weten dat er een einde kan zijn aan dit leven.

Wie dit heeft meegemaakt, kan meer gefocust zijn op zijn of haar doelen, maar ook meer empathisch naar de medemens en minder gehecht aan materiële bezittingen. Met andere woorden: een bijna dood ervaring kan een ervaring zijn die flink bijdraagt aan je persoonlijke groei. Hoe gek dat ook klinkt. Dat nieuwe, bijzondere bewustzijn kan helpen het leven op een hele andere manier te benaderen en te concentreren op wat écht belangrijk voor je is in dit leven.

Vorm van transcedentie

Een andere factor die van belang is bij het begrijpen van BDE’s is dat ze in feite een vorm van transcendentie zijn. Mensen beschrijven een gevoel van verbondenheid met alle dingen en het overstijgen van de beperkingen van tijd en ruimte. Dat kan een levensveranderende en transformerende ervaring zijn die kan helpen een soort diepere en meer vervullende verbinding te vinden in het dagelijks leven met niet alleen jezelf, maar ook met anderen én de wereld om je heen.

Bijna dood ervaring is vaak een universele ervaring

Ondanks dat er op het gebied van bijna dood ervaringen nog geen grote conclusies kunnen worden getrokken (omdat wetenschappelijk onderzoek vooralsnog ontbreekt), weten we wél dat bijna dood ervaringen zorgen voor een gevoel van gemeenschap omdat mensen die dit hebben meegemaakt, hun ervaringen en perspectieven met elkaar kunnen delen.

De schoonheid van het onbekende

Bijna dood ervaringen zijn dus eigenlijk een vriendelijke herinnering dat het leven eindig én een avontuur is, vol verrassingen en onbekende paden. Het nodigt uit om over te geven aan de schoonheid van het onbekende. Laten we vooral leren van de lessen die deze ervaringen ons bieden: liefhebben, het leven vieren én de mysteries van het universum met verwondering omarmen. De opleiding tot Spiritueel Coach kan je daar ook bij helpen.

Anderen lazen ook

 • 09.11.2023

  Een fijn nieuwe maan ritueel voor de Schorpioenenergie van 13 november

  Lees de blog
 • 03.10.2023

  Leven in het nu

  Lees de blog
 • 15.09.2023

  De 5 kenmerken van een Spiritueel Coach

  Lees de blog