Home / Algemeen / Alles over transcendente reizen

Alles over transcendente reizen

Als mensheid hebben we altijd al een fascinatie gehad voor het onbekende, het myserieuze en het transcendente. De kans bestaat dat je daarom weleens van transcendente reizen hebt gehoord. Wat zijn transcendente reizen, hoe werkt het en hoe ken beter worden in transcendente reizen maken?

Wat is transcendent reizen?

Een transcendente reis is een reis die de geest overstijgt en de ziel tot nieuwe en onbekende paden leidt. Klinkt dat nog een beetje vaag? Maak je geen zorgen, want we leggen uit wat een transcendente reis is, hoe je deze maakt én welke voordelen het heeft.

Transcendent reizen staat ook bekend als ‘spiritueel reizen‘. Deze manier van ‘reizen’ gaat namelijk over het bewust verkennen van verhoogde staten van bewustzijn. Je bereikt daarbij een staat van in eerste instantie diepe ontspanning en dieper bewustzijn (van jouw eigen bewustzijn). Het is een hele bijzondere ervaring.

De fysieke wereld en je lichaam worden overstegen en er wordt verbinding gemaakt met de diepere niveaus van het hogere zelf en het universum. Je kunt tot deze staat komen en een transcendente reis maken via meditatie, introspectie, psychedelische stoffen, rituelen, sjamanistische praktijken en andere spirituele technieken.

Transcendent reizen

Manieren om transcendente reizen te maken

Een transcendente reis gaat dus om het bereiken van een diepe verbinding met een hoger bewustzijn in jezelf. Zo doe je dat:

Meditatie

Meditatie is een toegankelijke methode voor transcendent reizen en wordt een transcendente meditatie genoemd. Door te concentreren op de ademhaling, mantra’s of visualisaties, kun je een diepe staat van bewustzijn bereiken waarin je loskomt van je lichaam, denken en je meer openstaat voor hogere inzichten.

Psychedelische middelen

Sommige mensen gebruiken psychedelische stoffen zoals psilocybine, LSD of DMT om transcendent reizen te kunnen ervaren. Deze psycho-actieve stoffen kunnen een tijdelijke verandering in je bewustzijn veroorzaken, waardoor je een gevoel van eenheid met het universum kunt ervaren. Je doet deze psychidelica in een ceremoniële setting begeleid door een sjamaan.

Sjamanistische rituelen en ceremonies

In verschillende culturen worden sjamanistische rituelen uitgevoerd om in contact te kunnen komen met spirituele dimensies.

De sjamanen fungeren daarbij als bemiddelaars tussen de fysieke en spirituele wereld en kunnen transcendent reizen om helende of begeleidende ervaringen op te doen.

Lucide dromen

Bij lucide dromen ben je bewust van het feit dat je droomt terwijl je nog steeds in de droomtoestand zijn. Het geeft de mogelijkheid om bewust te verkennen en te creëren binnen je droomwereld, wat weer kan leiden tot diepgaande spirituele inzichten.

Een transcendente reis maken

De voordelen van transcendente reizen maken

Transcendent reizen is in de essentie een mooie ervaring die verschillende voordelen kan hebben. Dat is echter afhankelijk van wat je met de spirituele reis wilt bereiken en welke persoonlijke doelen je hebt.

Dit zijn de voordelen van een transcentente reis maken:

Persoonlijke groei

Het kan leiden tot zelfontdekking en persoonlijke groei, omdat je inzicht krijgt in je innerlijke wereld en de aard van je gedachten, gevoelens en emoties. Bovendien kan het jouw intuïtie flink versterken.

Spiritueel inzichten

Transcendent reizen kan leiden tot spirituele inzichten en een gevoel van eenheid met het universum (waarbij alles liefde is), waardoor je een dieper begrip van het leven en jouw plaats daarin kunt ervaren.

Minder stress

Door een spirituele reis te maken, raak je je even los van de dagelijkse beslommeringen, drukte en stress die we steeds vaker ervaren in het Westen. Omdat je tijdens een transcendente reis een diepe rust ervaart, kan het helpen stress te verminderen en juist zorgen voor meer rust in je geest én lichaam.

Creativiteit en inspiratie

Behalve persoonlijke groei, minder stress en spirituele inzichten, kunnen transcendente ervaringen ook voor flink wat creatieve en artistieke inspiratie zorgen. Je krijgt tijdens zo’n reis immers toegang tot perspectieven en ideeën die jouw normale bewustzijn niet zomaar bereikt.

Transencente reis

De ethische kant van transcendente reizen

Hoewel transcendent reizen hele mooie en positieve effecten kan hebben, is het ook belangrijk om voorzichtig te zijn met en de ethische kant ervan in acht te nemen. Een transcendente reis maken is namelijk niet niks en ‘doe je niet voor de lol’.

Gebruik je bijvoorbeeld psychedelische stoffen om tot deze staat van bewustzijn te komen, dan wil je je geheel bewust zijn van de mogelijke risico’s en zorgen voor een veilige en gecontroleerde omgeving. Dit doe je dus het liefst onder begeleiding van een sjamaan.

Hoe kan je beter worden in trancereizen?

Beter worden in transcendent reizen vereist oefening, geduld en een diepgaand begrip van de technieken die horen bij het bereiken van deze verhoogde staten van bewustzijn. Dit zijn tips om je te helpen beter te worden in trancereizen:

 • Zorg ervoor dat je regelmatig mediteert (een ‘normale’ meditatie of een transcendente meditatie)

 • Let op je ademhaling, zorg dat deze ontspannen is

 • Oefen met visualisaties om je bewustzijn te sturen

 • Lees je in over lucide dromen

 • Wees mindful en wees je bewust van de dingen om je heen

 • Schrijf op wat je zoal meemaakt op het gebied van spirituele ervaringen

Weet dat beter worden in trancereizen tijd kost. Wees daarom niet te streng voor jezelf, wees lief voor jezelf en heb geduld!

De poort naar nieuwe dimensies

Transcendent reizen biedt dus een poort naar nieuwe dimensies van bewustzijn en zelfontdekking. Of dat nu via meditatie, sjamanistische rituelen, psychedelische ervaringen of andere spirituele methoden is. Het verkennen van het transcendente kan een bijzondere en diepgaande invloed hebben op jouw begrip van de wereld en jezelf.

Het is echter dus wél van cruciaal belang dat de reis met respect, bewustzijn en verantwoordelijkheid wordt gemaakt om de volledige potentie en voordelen ervan te benutten. Meer verdiepen in het proces van persoonlijke en spirituele groei? De opleiding tot Spiritueel Coach kan je daarbij helpen.

Anderen lazen ook

 • 09.11.2023

  Een fijn nieuwe maan ritueel voor de Schorpioenenergie van 13 november

  Lees de blog
 • 03.10.2023

  Leven in het nu

  Lees de blog
 • 15.09.2023

  De 5 kenmerken van een Spiritueel Coach

  Lees de blog