Je hebt vast weleens de Disney film Pocahontas gekeken of ervan gehoord. In deze film laat het opperhoofd Powhatten zich adviseren door een sjamaan. Ook wel medicijnman of vrouw genoemd. Sjamanen zijn niet slechts door Disney verzonnen figuren, sjamanen bestaan ook in het dagelijks leven. Ze waren zelfs de eerste artsen van onze beschaving. Ze werken met ingrediënten uit de natuur, de onzichtbare natuurwezens, muziek, en rituelen in samenwerking met het lichaam. Ze gebruiken dus een heel andere benadering dan de reguliere gezondheidszorg, maar zijn daarmee niet minder waardevol. Een sjamaan kan je op heel veel verschillende vlakken hulp bieden. Nuttig om meer over te weten te komen dus!

Wat is een sjamaan?

Een sjamaan wordt soms ook medicijnman of -vrouw genoemd. Het is een spirituele persoon die:

  • Een sterke verbinding heeft met de natuur
  • Hooggevoelig is en die deze intuïtieve gaven goed ontwikkeld heeft
  • Vaak in contact kan staan met voorouders en daarom vaak werkzaam is als medium

Sjamanen

In de tijd van de indianen waren sjamanen heel belangrijke personen. Ze adviseerden het opperhoofd en het volk met raad en daad en brachten genezing op alle vijf de niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel. Ook konden ze communiceren met het dierenrijk en de natuurwezens in de onzichtbare wereld. Ze gaan er namelijk vanuit dat alles wat een ziel heeft uit dezelfde energie bestaat. Hierdoor konden ze informatie inwinnen over de oogst, gevaar dat op de loer lag en nog andere dingen te weten komen die je anders niet zou hebben opgemerkt. De indianen volkeren steunden daarom erg op de wijsheid van hun sjamanen.

De werkwijze van een sjamaan

Hoewel sjamanen vandaag de dag niet meer de rol van adviseur van het opperhoofd bekleden, ofwel ons koningshuis, en dus niet meer zo’n vanzelfsprekendheid zijn voor iedereen, bestaan ze nog steeds. Ook in Nederland kun je ze vinden en ze gaan nog steeds op dezelfde wijze te werk. Wat moet je je hierbij voorstellen? Sjamanen gebruiken de kracht van de natuur om voorspellingen te doen en om mensen te genezen.

Dit doen ze aan de hand van een ritueel. Dit ritueel bestaat vaak uit een rituele dans waarbij de sjamaan de hulp van trommels en ratels inschakelt om een staat van bewustzijn op te roepen waarmee hij of zij zichzelf in trance brengt. Hierdoor kan hij of zij door verschillende werelden reizen. De sjamaan bezoekt dan de boven- en onderwereld en krijgt daarbij de hulp van totemdieren en natuurwezens. Een sjamaan reist naar de bovenwereld om de goden gunstig te stemmen en naar de onderwereld om overleden mensen te begeleiden.

Voel jij je aangetrokken tot de natuurwezens en boven natuurlijke wereld en voel je dingen intuïtief aan net als een sjamaan? Volg dan de online training ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’. In deze cursus leer je alles over hsp, de eigenschappen én de wijze waarop je hier optimaal gebruik van kunt maken voor een positief, gezond en gelukkig leven. Vanuit je eigen (sjamanistische) kracht!

Waarmee kan een sjamaan je helpen?

Door hun geneeskundige kennis kunnen ze je ook helpen met allerlei gezondheidsproblemen. Maar daarnaast heeft elke sjamaan ook zo zijn eigen specialiteit. Zo zijn er bijvoorbeeld sjamanen die echte weerspecialisten zijn en die zich verbinden met donderwezens om het weer te beïnvloeden. Ook zijn er sjamanen die gespecialiseerd zijn in het opsporen van verloren zaken, dit kan eventueel ook een verloren zielsdeel zijn.

Sjamanistische rituelen

Sjamanen beschikken over allerlei rituelen en ceremonies om je te helpen genezen op welk niveau dan ook. Hieronder vindt je er drie:

1. Op zielenreis met een sjamaan

Iedereen heeft zielsverlies geleden en trauma’s ervaren in dit en vorige levens. Een zielenreis heeft daarom tot doel om de energie die je bent kwijtgeraakt terug te halen. Een zielenreis maken met een sjamaan kan op verschillende manieren. Zo kan de sjamaan met gongs, trommels, ratels en klankschalen werken. Maar ook hypnose, cacao ceremonies en diepe meditatie kunnen hiertoe ingezet worden. Wat alle zielenreizen met elkaar gemeen hebben, is dat de sjamaan je mee zal nemen op reis met de intentie om je zielsdeeltjes terug te vinden zodat je weer heel kan worden. Als je zelf nog nooit een zielenreis meegemaakt hebt, dan is dit echt een aanrader. Het is een hele bijzondere en mooie ervaring.

Omdat sjamanen in verbinding staan met zowel de boven- als onderwereld, kunnen ze je helpen in contact te komen met je voorouders. Je kunt een zielenreis daarom ook gebruiken om familie karma helder te krijgen. Het doel van deze reis is om contact te maken met je voorouders. Eventuele nare dingen die er gebeurd zijn kunnen dan opgehelderd worden. Mocht je het verlies van een dierbare niet verwerkt hebben, dan kan een sjamaan je ook naar dit verdriet toe brengen om zo alsnog deze wonden te helen.

Hier alvast een voorproefje op een zielenreis. In deze diepe meditatie neemt Marjolein Berendsen, founder van ZoMa Opleidingen, je mee op reis door de woestijn om je oude ballast – karma – los te laten zodat je weer lichtvoetiger door het leven kan gaan!

2. Sweatlodging

Een ander veelgebruikt ritueel van sjamanen is sweat lodging. Dit is een heel bijzonder reinigingsritueel van je gehele systeem en zielenreis in één. Bij een officiële sweatlodge heeft de sjamaan een sweatlodge hut gebouwd van zorgvuldig uitgekozen takken die aan elkaar geknoopt zijn met stevig touw. Over de takken legt de sjamaan dan vervolgens dekens en lakens, totdat het binnenin de hut pikdonker is. Alle kieren en gaten worden dichtgemaakt. Bij een sjamanistische sweatlodge is het namelijk belangrijk dat je door niks afgeleid wordt, zodat je je volledig op je eigen proces kunt richten. Binnenin de hut vindt je in het midden een kuil in de grond. Hier worden opgewarmde vulkaanstenen in gelegd die ervoor zorgen dat het goed warm wordt in de lodge. De hitte helpt je om af te dalen in je innerlijke landschap naar je onderbewustzijn om zo het verborgene zichtbaar te maken.

Tijdens de sweatlodge sessie neemt de sjamaan je daarvoor mee door de vier werelden die het sjamanisme onderscheid:

  • Erlik (onderwereld)
  • Tengri (luchtwereld)
  • Ulgen (bovenwereld)
  • Umai (middenwereld, moeder aarde)

Een sweatlodge kan verder op verschillende manieren worden vormgegeven. Dat is afhankelijk van de sjamaan. Ook kan het aantal mensen waarmee je de sweatlodge doet fors verschillen. Je kan een sweatlodge doen met een intiem groepje mensen, maar er zijn ook sjamanen die sweatlodges in grote groepen geven. Ook is er nog onderscheid te vinden in exclusieve vrouwen of mannen sweatlodges; mannen en vrouwen gemixd kan ook. Informeer je daarom goed alvorens je aan een sweatlodge gaat deelnemen en voel ook goed waar jouw behoefte ligt.

3. Genezingsrituelen

Genezen op fysiek niveau doen sjamanen met behulp van kruidengeneeskunde, zoals hun voorouders dat deden. Heb je bijvoorbeeld last van steeds terugkerende hoofdpijn dan krijg je van de sjamaan een geneesmiddel dat alleen maar natuurkrachtige ingrediënten bevat. Daar komt geen chemisch stofje aan te pas. Dit gaat vaak vergezeld met de helende universele levensenergie die ze aan je doorgeven door middel van handoplegging (Reiki) en/of kristallen, zoals het bergkristal.

Sjamaan

De verbintenis tussen Reiki en sjamanisme

Handoplegging bestaat al eeuwenlang en werd door de eerste artsen, die sjamanen waren, ingezet. Op deze manier heelden ze verschillende kwaaltjes. Zoveel eeuwen later wordt deze energetische healing techniek nog steeds gebruikt, omdat steeds meer mensen de effectiviteit hiervan inzien. Wil je ook graag universele levensenergie leren gebruiken om anderen te helen? Dan is een Reiki cursus bij ZoMa Opleidingen iets voor jou. Kom eens langs op één van onze infobijeenkomsten en laat je inspireren!