Home / Blog / Leiderschap nemen over jouw leven doe je zo

Leiderschap nemen over jouw leven doe je zo

Wil jij meer leiderschap nemen over jouw leven, bijvoorbeeld door vaker te zeggen waar het op staat, jouw grenzen aan te geven of het heft in eigen hand te nemen? Verrassend of niet: om leiderschap over jouw leven te nemen heb je intuïtie nodig. Want juist je intuïtie kan je vertellen wat je nodig hebt of welke stap je kan nemen. Ontdek welke tools jij al in huis hebt om vanuit vertrouwen leiderschap te nemen over jouw leven.

Er zijn twee soorten leiderschap

Leiderschap pakken over je leven kun je op twee manieren doen. Door angst als motor te gebruiken of liefde. Leiderschap dat door angst wordt aangedreven wordt gesteund vanuit een ongezond ego waarbij controle en manipulatie de bouwstenen vormen. Leiderschap dat haar wortels vindt in liefde wordt aangestuurd vanuit intuïtie dat gesteund wordt door een gezond ego waarbij vrijheid en vertrouwen de bouwstenen vormen.

Leiderschap nemen

Leiderschap nemen vanuit angst en controle

Wat we vaak doen als we ons leiderschap pakken vanuit het ongezonde ego, is onszelf opblazen of juist kleiner maken. We willen iets dat we missen vanuit angst compenseren en doen onszelf daarom groter of kleiner voor dan we eigenlijk zijn. Voor dit soort leiderschap heb je vaak ook externe validatie nodig om jou heel en compleet te laten voelen. Ook heb je hierbij vaak een grote behoefte aan controle: alles moet gaan zoals jij gepland hebt. Terwijl leiderschap niet gaat over alles kunnen beheersen, maar juist over kunnen meebewegen met wat zich aandient. Als je het haar toestaat, helpt je intuïtie je hierbij.

Verrijk je leiderschap met intuïtie

In onze wereld van zekerheden en garanties wordt intuïtie vaak als iets engs gezien. We maken liever keuzes vanuit onze ratio: gebaseerd op wat onderzoek uitwijst, wat de feiten zijn of wat anderen zeggen. Maar hiermee leg je de beslissing vaak buiten jezelf. Doe je iets omdat je echt, diep van binnen, voelt dat je dit wilt? Of laat je je leiden door wat hoort of wat moet?

Echt leiderschap nemen over je leven vraagt om een diepe connectie met jouw intuïtie. We zijn het vaak vergeten, maar diep van binnen in jouw ware essentie, in jouw kern, zit jouw gouden wijsheid nog steeds opgeslagen. Durf je haar in te zetten, dan zal je merken dat je meer eigenaarschap gaat ervaren over jouw keuzes, jouw emoties en jouw leven.

Meditatie

Wil jij in zuiver contact komen met jouw ware essentie waar je je intuïtie in de stilte kunt waarnemen? In deze meditatie begeleidt Marjolein jou naar deze plek via de metafoor van de oceaan.

Leiderschap nemen door het masker af te zetten

Leiderschap nemen over jouw leven gaat dus hand in hand met het overwinnen van de angst om blindelings te vertrouwen op jouw intuïtie. Deze angst vindt vaak haar wortels in de kindertijd. Jouw innerlijk kind heeft zich toen onveilig, niet gehoord en niet gezien gevoeld omdat haar innerlijke waarheid, haar intuïtie niet werd begrepen.

Wanneer de liefde, die je eigenlijk nodig hebt om op je intuïtie te vertrouwen, niet beschikbaar is, ga je aan jezelf twijfelen. Vanuit deze onzekerheid ga je uit verbinding met je intuïtie en vanuit angst ga je je verweren om de onzekerheid te maskeren.

Angst kun je overwinnen door hier liefdevol naar te kijken

Daar waar angst zich manifesteert, is dus eigenlijk een grote behoefte aan liefde. Als het je wens is om (nog meer) leiderschap te pakken over jouw leven, stel jezelf dan eens deze vragen:

Wat maakt dat ik nog niet ten alle tijden helemaal blindelings op mijn intuïtie durf te vertrouwen?

Waar ben ik nog bang voor en welk deel van mij heeft dus eigenlijk liefde nodig?

Laat jouw intuïtie je vervolgens naar de waarheid leiden. Door je (weer) te verbinden met je intuïtie, kan jij namelijk de onzekerheid die is ontstaan in het verleden liefdevol loslaten. Door je door je intuïtie te laten leiden heb je ook niet langer meer externe validatie nodig, deze vind je binnenin en dat maakt je onafhankelijk. Dit laat je sterk en energiek voelen en dat maakt dat je moeiteloos leiderschap kan pakken over jouw leven.

Leiderschap nemen over jouw leven begint met een keuze

Leiderschap nemen over je leven begint daarom met een belangrijke keuze, ook wel de voor-eens-en-altijd-keuze genoemd. Het is de keuze om je niet langer meer te laten leven, om alles voor je te laten bepalen en om voor je gevoel overal het slachtoffer van te zijn. Het is het besluit om zelf achter het stuur van jouw leven plaats te nemen. Dit betekent niet dat je leven dan meteen compleet 360 graden zal draaien. Nee, met deze keuze begint jouw transformatiereis die zich binnenin jou afspeelt.

Leiderschap

Leiderschap nemen doe je door naar binnen te keren

Leiderschap nemen doe je door naar binnen te keren. Binnenin jou, in de stilte, kun je namelijk ten alle tijden de zachte liefdevolle fluistering van je intuïtie tot je horen spreken. Probeer daarom dagelijks een moment voor jezelf te nemen waarin je je hoofd tot stilte wenkt, zodat je de stilte in jezelf kan vinden. Dit kan door middel van meditatie, maar ook door in je dagboek te schrijven, te wandelen in de natuur of door yoga te doen. Voor iedereen is er wel een passende vorm om je hoofd leeg te maken en je intuïtie te verwelkomen.

5 Tools om leiderschap over je leven te behouden

Leiderschap nemen over je leven is één ding, maar dan wil je het natuurlijk ook graag behouden. Hier heb je de steun van het gezonde ego bij nodig. Een gezond ego voorziet je namelijk van de wilskracht en discipline om jouw innerlijke waarheid trouw te blijven. Dit helpt je om stappen te zetten, nee te zeggen of grenzen te bewaken.

De intuïtie is namelijk een vrouwelijke vorm van waarnemen dat zich bevestigd wil zien in de fysieke wereld. Hier heeft ze een solide extravert principe voor nodig. Dat is de mannelijke kracht die zich manifesteert als het gezonde ego. Het ongezonde ego maakt plaats voor een gezond ego wanneer we onze pijnen en angsten in liefde hebben aangekeken en geheeld. Hieronder vind je 5 tools die jou ondersteunen om leiderschap over je leven te behouden en je intuïtie sterken:

1. Structuur aanbrengen in je dag

Op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden, helpen je om structuur aan te brengen in je dag. Rituelen hier omheen geven je een extra boost. Kan je hiervoor wel wat inspiratie gebruiken? Download dan ons gratis E-book met 10 holistische ochtendrituelen die je ook heel mooi in de avond kunt toepassen.

Ochtendrituelen

Gratis e-book tien holistische ochtendrituelen

Met deze tien holistische ochtendrituelen hopen we je op weg te helpen naar meer leiderschap over jouw leven.

E-book downloaden

2. Je behoeften uiten

Om niet langer het gevoel te hebben dat je geleefd wordt, speelt het uiten van je behoeften een belangrijke rol. Neem daarom elke dag even de tijd om in te tunen op wat jij wilt en wat jij nodig hebt. Vind een manier die voor jou prettig voelt om jouw behoeften aan anderen kenbaar te maken. Oefen hier ook elke dag mee. Zo pak je de teugels over jouw leven terug in handen en voor je het weet is het uiten van je behoeften de gewoonste zaak van de wereld!

3. Grenzen stellen en hierin trouw zijn aan jezelf

Wat goed is voor jou weet alleen jij zelf. Deze waardevolle informatie krijg je door via je intuïtie. Door te handelen naar wat zij jou ingeeft, sterk je je verbinding met haar en behoud je leiderschap over jouw leven. Heb je nog moeite om zuiver te interpreteren wat jouw intuïtie aangeeft als jouw grenzen? Wat dan kan helpen is invoelen waar je wel JA tegen wilt zeggen.

Masterclass leven vanuit je kracht

Om intuïtie te herkennen, is het ook zeer waardevol om te weten wat intuïtie niet is. In deze masterclass gaan Marjolein en Scarlett daarover in gesprek. 

4. Zelfreflectie

Neem elke dag even de tijd om te reflecteren op wat je hebt meegemaakt. Op deze manier leer je niet alleen jezelf en anderen beter begrijpen, je geeft ook je intuïtie de gelegenheid om verborgen boodschappen te interpreteren die je in het moment zelf nog niet kon zien. Waar je voorheen overmand werd door twijfel, kun je zo opeens vol vertrouwen grote sprongen vooruit maken.

5. Laat je ondersteunen door de kristallen hematiet en aventurijn

Hematiet en aventurijn zijn een diamanten team waar het leiderschap nemen over je leven betreft. Om je intuïtie zuiver te kunnen waarnemen heb je lichaamsbewustzijn nodig. Dit is waar hematiet je bij ondersteunt. Zelfvertrouwen mag hier niet bij ontbreken, dat heb je nodig om gehoor en expressie te geven aan je intuïtie. Dit is de duid die de aventurijn in het zakje doet. Vergezeld van hematiet en aventurijn durf je dus meer. Ook maken beperkende gedachten plaats voor jouw intuïtie waardoor jij moeiteloos leiderschap kan nemen!

Leiderschap nemen vanuit intuïtie

Vanuit intuïtie kan je dus misschien niet beheersen wat er gebeurt, wel voel je veel beter aan hoe jij ergens om wilt gaan. Leiderschap nemen over je leven gaat daarom heel goed zonder het inzetten van controle en manipulatie. In plaats daarvan vraagt het leven je om steeds het cadeau te zien in alles wat er op je pad komt en continu bewust te zijn van jouw eigen rol. Hoe meer jij op je intuïtie durft te vertrouwen, hoe vrijer je dit zal afgaan en hoe gemakkelijker jij leiderschap kan nemen over jouw leven.

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog