Home / Burn-out herstel

Burn-out herstel

Een antwoord geven op de vraag hoe je van een burn-out herstelt, is niet zo eenvoudig. Een burn-out is namelijk een complexe aandoening, die voor ieder individu anders is en anders voelt. Wel zijn er natuurlijk handleidingen en adviezen te geven als je wilt herstellen van een burn-out. Het is wel belangrijk dat je daarbij begeleiding kiest die gespecialiseerd is in burn-out herstel. Het doel van een goede burn-out herstelbegeleiding is dat je je energie en levenslust weer terugvindt.

Burn-out herstel

Tot hier en niet verder: burn-out herstel kan lang duren. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat een burn-out een gevolg is van langdurige opeenstapelingen van stress, mentale en fysieke uitputting en emotionele druk.

burn-out herstel

Rusten is altijd het toverwoord; als je een burn-out hebt, wil je vaak ook niets liever dan liggen en vaak kún je zelfs ook niet anders meer. Je lichaam heeft aangegeven dat het op is, tot hier en niet verder. En dat is nog maar het begin. Want je zult eerst moeten erkennen dat je een burn-out hebt, voordat je aan je herstel kunt werken. Dat is vaak al een grote en moeilijke stap. Want in de huidige maatschappij wil je liever niet toegeven dat je niet meer verder kunt. Presteren en doorgaan is wat er van vrijwel iedereen wordt verwacht. Het is dan heel moeilijk om over je burn-out te praten.

Acceptatie: werk aan burn-out herstel

Burn-out herstel

Gelukkig zijn er veel manieren om aan een burn-out herstel te gaan werken. Acceptatie is de eerste stap. Bedenk dan dat niet alleen je lichaam, maar juist ook je geest is uitgeput. Als je accepteert dat je een burn-out hebt, kun je gaan werken aan je herstel.

Neem daarbij vooral de tijd om een goede therapeut, coach of begeleider te vinden. En blijf vooral luisteren naar jezelf! Je burn-out herstel slaagt alleen volledig als je niet continu van jezelf blijft vragen en eisen. Het is van belang om je patronen en overtuigingen te veranderen, zodanig dat je doel niet is om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan (met daarbij de valkuil dat je weer van voren af aan begint met het opbouwen van stress). Een burn-out coach kan je daarbij echt helpen.

Burn-out coach: vraag hulp aan een holistisch therapeut

Om van een burn-out verlost te raken, is het belangrijk dat je het probleem op de verschillende niveaus probeert aan te pakken. Daarmee kan een holistisch therapeut je helpen. Een holistisch therapeut bekijkt hoe je burn-out is ontstaan, op spiritueel, energetisch, lichamelijk, mentaal en emotioneel vlak. Hij zal je leren situaties te accepteren, in contact te staan met jezelf en anderen, inzicht in jezelf te hebben, balans te vinden, en nog veel meer. Voor een complete burn-out behandeling is het verstandig om jouw burn-out holistisch te bekijken. Een holistisch therapeut kan dus uitstekend als burn-out coach fungeren door een diepgaande begeleiding bij je burn-out herstel.

Burn-out behandeling als wapen

Een burn-out behandeling helpt je ook om na afronding van het traject, op een andere manier om te gaan met spanningen en hoe je je kunt wapenen tegen een eventuele nieuwe burn-out. Belangrijk, want niemand wil zich zo rot, uitgeblust en nutteloos voelen.

Burn-out herstel

Uiteraard is iedereen verschillend en kan er daarom niet worden uitgegaan van een standaard burn-out behandeling. Tenslotte heeft iedere burn-out zijn eigen specifieke oorzaken en daarmee heeft ook ieder individu een op zijn of haar situatie een specifieke burn-out behandeling nodig.

Basisdoelen bij burn-out behandeling

Wel heeft iedere burn-out behandeling dezelfde basisdoelen: zorgen dat er weer structuur, balans, rust en regelmaat komt in het dagelijks leven van de cliënt. Het is daarbij van belang dat er een visie geldt, die tot de kern van de oorzaak van je probleem leidt. Een burn-out behandeling helpt je ook om na afronding van het traject, op een andere manier om te gaan met spanningen en hoe je je kunt wapenen tegen een eventuele nieuwe burn-out. Belangrijk, want niemand wil zich zo rot, uitgeblust en nutteloos voelen.

In onze online cursus Van burn-out naar Balans leer je hoe je weer gezond en gelukkig kunt zijn, en hoe je jouw burn-out de baas wordt. Je komt weer in balans op al je holistische niveaus en leert jezelf nog beter kennen, zodat je jezelf weer accepteert en liefhebt zoals je werkelijk bent.

Omschakeling bij burn-out herstel

Bij burn-out herstel is een omschakeling nodig, in je mindset maar ook in je algehele manier van leven. Zorgen voor jezelf is de basis. Zorgen dat je gezond eet, voldoende rust neemt en kunt omgaan met stress. Bij burn-out herstel onder begeleiding krijg je vaak ook oefeningen mee voor na de sessie. Zo leer je bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen te doen op lichamelijk gebied, maar bijvoorbeeld ook op geestelijk en spiritueel gebied: mediteren, magnetiseren (ofwel handoplegging).

Je gaat leren om niet terug te gaan naar je oude levensstijl, maar word je juist bewust gemaakt van je oude gedrag. Dit is niet goed voor je geweest, want het heeft geleid tot een burn-out.

Burn-out herstel

Oog voor detail: burn-out behandelen

Een mooi voorbeeld van een burn-out behandeling is natuurcoaching. Onder begeleiding van een coach ga je bewegen in de natuur, waarbij gesprekken met de coach worden gevoerd en je leert om (weer) oog voor details te krijgen.

Effecten burn-out behandeling

Buiten zijn is gezond, beweging is gezond en praten over je problemen met iemand waar je je vertrouwd bij voelt, hebben een bewezen effect op een burn-out. Als je burn-out bent, is een burn-out behandeling onder begeleiding van een burn-out coach dus een hele goede stap in de richting waar je heen wilt: je weer gezond, in balans en goed voelen!

Burn-out herstel kan lang duren, maar met een goede begeleiding kun je er de rest van je leven profijt van hebben. Bewustwording is daarbij het sleutelwoord; als je je bewust bent van je uitdagingen en kansen, kun je leren er mee om te gaan. In de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen leer je hoe je burn-out en herstel van burn-out kunt ondersteunen. Kom eens langs op locatie voor een proefles en leer over de methodiek van kristallen of Reiki, twee veel gebruikte tools om het burn-out herstel te bevorderen.